0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLanena semena ali semena chie – katera so boljša za nas?

Lanena semena ali semena chie – katera so boljša za nas?

MORDA VAS ZANIMA

Semena so zagotovo pomemben del zdrave prehrane. Vsebujejo namreč veliko koristnih maščob, hkrati pa tudi mnogih drugih snovi, ki lahko pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.

- Oglas -

Svoj jedilnik lahko seveda obogatite z najrazličnejšimi vrstami semen. Dve vrsti, ki zagotovo spadata med najbolj priljubljeni, so lanena semena in semena chie, znana tudi kot semena oljne kadulje. Na prvi pogled gre za precej podobni vrsti semen, vendar pa seveda obstajajo določene razlike med njima. Katera vrsta je torej boljša za nas?

Primerjava videza, okusa in obnašanja ob stiku s tekočino

Določene razlike lahko opazimo že pri vizualni primerjavi obeh vrst semen. Lanena semena so namreč nekoliko večja in svetlejša oziroma rjava, medtem ko so semena chie zelo drobna in črne barve, zato nekoliko spominjajo na makovo seme. Določene razlike lahko opazimo tudi pri primerjavi okusov, vendar pa te razlike niso posebej izstopajoče. Tako lanena semena kot semena chie imajo precej nevtralen okus, kar je lahko pogosto pomembna prednost. To namreč pomeni, da obe vrsti semen zlahka vključimo v najrazličnejše jedi, ne da bi to bistveno vplivalo na okus.

Pomembna razlika med semeni chie in lanenimi semeni pa je povezana tudi z obnašanjem v stiku z vodo. Če namočimo lanena semena, se njihova velikost ne bo pretirano spremenila, po drugi strani pa se semena chia ob stiku z vodo precej napihnjeno in spremenijo v pudingu podobno snov.

Chia semena
Chia semena

Makro- in mikrohranila v semenih chie in lanenih semenih

Kot omenjeno, sta obe vrsti semen v prvi vrsti zanimivi predvsem kot vir zdravih maščob, kar velja tudi za mnoge druge vrste semen (bučna, sezamova, konopljina itn.). Lanena semena so nekoliko bolj kalorična oziroma energijsko bogata; 100 gramov teh semen namreč vsebuje približno 534 kcal, medtem ko ima 100 gramov semen chie približno 486 kcal. Po drugi strani vsebujejo semena chie nekoliko več ogljikovih hidratov, vendar obenem tudi malce več vlaknin. Vsebnost beljakovin je podobna, ko gre za vsebnost omega-3-maščobnih kislin oziroma alfalinolenske kisline pa imajo rahlo prednost lanena semena.

- Oglas -

Obe vrsti semen sta dober vir mangana in magnezija. V lanenih semenih lahko obenem najdemo tudi precej tiamina in bakra, semena chie pa se lahko pohvalijo s tem, da vsebujejo nemalo selena in fosforja, pa tudi kalcija.

Lanena semena
Lanena semena

Kakšna je torej končna razsodba?

Vidimo lahko torej, da hranilna vrednost semen chie in lanenih semen ni povsem identična, vendar odstopanja niso tolikšna, da bi bilo mogoče trditi, da je ena vrsta semen občutno bolj zdrava od druge. Priporočljivo je torej, da poskušate v svojo prehrano uvrstiti obe vrsti semen, saj ima vsaka od njiju določene prednosti oziroma specifike. Tako lanena semena kot semena chie lahko sicer pomagajo pri zmanjševanju tveganja za srčno-žilna obolenja, kar je povezano predvsem z omega-3-maščobnimi kislinami.

V obeh primerih pa gre tudi za odlično živilo za izboljševanje prebave oziroma za preprečevanje zaprtja. To, katero vrsto semen boste izbrali pogosteje, je torej na koncu odvisno predvsem od vaših preferenc. Za mnoge je zagotovo pomembno tudi to, da so lanena semena praviloma nekoliko cenejša, a vsaj občasno je jedilnik vendarle dobro popestriti tudi s semeni chie. Ta so še posebej uporabna za izdelavo zdravih pudingov, ki jih na žalost ni mogoče izdelati iz lanenih semen – v poljubni tekočini namočena semena chie so odlična »pudingasta« osnova, ki jo lahko nato kombinirate z dodatki po izbiri.

Če iščete rastlinski nadomestek za jajca (za pripravo jedi, v katerih bi jajca sicer opravljala vlogo veziva), pa si lahko pomagate tako z namočenimi lanenimi semeni kot z namočenimi semeni chie.

Več branja:

NAJNOVEJŠE