Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaPolfermentirani oolong čaj lahko pomaga pri razgrajevanju maščob – in to celo...

Polfermentirani oolong čaj lahko pomaga pri razgrajevanju maščob – in to celo med spanjem!

MORDA VAS ZANIMA

Oolong čaj, imenovan tudi polfermentirani čaj, se izdeluje iz listov čajevca (Camellia sinensis), torej rastline, ki se uporablja tudi za pripravo zelenega in črnega čaja. Polfermentirani čaj oziroma oolong je pravzaprav nekakšna vmesna stopnja med zelenim in črnim čajem. Šlo naj bi za eno izmed najbolj zdravih vrst pravega čaja, tiste, ki poskušate shujšati, pa bodo verjetno še posebej pritegnili izsledki nedavne raziskave, povezane z vplivom čaja oolong na razgradnjo odvečnih maščob. Izkazalo se je namreč, da naj bi čaj pomagal celo pri topljenju maščob med spanjem …

Za pospeševanje metabolizma naj bi bil koristen predvsem kofein oz. tein

- Oglas -

Raziskava, za katero so poskrbeli japonski znanstveniki, je bila objavljena v reviji Nutrients. Osrednje vprašanje, s katerim so se ukvarjali raziskovalci, je bilo povezano z vplivom različnih vrst čajev oziroma snovi na razgradnjo odvečne maščobe in s tem na uspešnost hujšanja. Podobno kot v drugih pravih čajih lahko tudi v polfermentiranem čaju najdemo kofein oziroma tein, za katerega je bilo dokazano, da lahko pospeši razgradnjo maščob tudi za do 20 odstotkov. A zdi se, da polfermentirani čaj vendarle izstopa v primerjavi z drugimi pravimi čaji. Njegova posebnost je namreč ta, da razgrajevanje maščob ni omejeno le na čas, ko smo budni, ampak naj bi se učinki nadaljevali tudi ponoči, med spanjem …

Raziskava je vključevala tri skupine prostovoljcev

Prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, so bili razdeljeni v tri skupine. Prva skupina je dva tedna redno uživala polfermentirani čaju oolong, druga kofein v izolirani obliki, tretja skupina pa je bila kontrolna. Tako pri tistih, ki so uživali kofein v izolirani obliki, kot pri tistih, ki so pili polfermentirani čaj, je bilo zaznano pospešeno razgrajevanje maščob. Hitrost razgradnje je bila v obeh primerih višja za približno 20 odstotkov. Vendar pa so bili samo pri polfermentiranem čaju tovrstni učinki zaznani tudi v nočnem času.

Pitje oolong čaja ni imelo pomembnejšega vpliva na kakovost spanca

Oolong čaj je lahko torej koristen za pospešeno razgradnjo maščob tako podnevi kot med spanjem. Vendar pa se seveda poraja vprašanje, ali ni uživanje tega napitka pravzaprav problematično prav z vidika spanja, saj gre za napitek, ki vsebuje kofein oziroma tein. Raziskovalci so spremljali tudi tovrstne učinke, pri čemer so prav tako opazili določene prednosti polfermentiranega čaja v primerjavi s kofeinom v čisti obliki.

Medtem ko so bile pri slednjem zaznane težave s spanjem, ni bilo bistvenih razlik med skupino, ki je uživala polfermentirani čaj, in kontrolno skupino. Tisti, ki so pili polfermentirani oolong čaj, tako niso imeli posebnih težav, ko so želeli zaspati, njihov spanec pa je bil takšen kot običajno, brez posebnih motenj oziroma zbujanja sredi noči. To je med drugim pomembno tudi zato, ker lahko pomanjkanje spanja močno oteži proces hujšanja, kar bi lahko izničilo pozitivne učinke čaja.

Izsledki bodo morali biti preverjeni na večjem vzorcu

- Oglas -

Raziskava je imela na žalost določene šibke točke. Glavna je bila zagotovo ta, da je bilo vanjo vključenih zgolj 12 ljudi, hkrati pa je eksperiment trajal samo 14 dni. Učinki polfermentiranega čaja oolong na raztapljanje maščob med spanjem, ki so bili zaznani med raziskavo, so torej za zdaj zgolj hipoteza. Znanstveniki nameravajo tako svoje ugotovitve preveriti na večjem vzorcu in s pomočjo raziskave, ki bo trajala nekoliko dlje. Poleg tega bodo primerjali učinke običajnega in brezkofeinskega polfermentiranega pravega čaja. Ugotoviti namreč želijo, ali je vpliv tega čaja na maščobe povezan izključno s kofeinom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×