Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Lepota & kozmetikaMešana koža: koristni nasveti za popolno nego

Mešana koža: koristni nasveti za popolno nego

MORDA VAS ZANIMA

Mešana koža je nadpovprečno zahtevna za nego. Vendar pa to še ne pomeni, da ne obstajajo metode, s pomočjo katerih lahko poskrbite, da bo vaša koža lepa in zdrava …

Mešana koža: Katere so osnovne značilnosti?

- Oglas -

Mešana koža je kombinacija suhega in mastnega kožnega tipa. Seveda pa je razmerje med suhimi in mastnimi območji povsem unikatno, podobno pa velja tudi za njihovo razporeditev. Včasih pri mešani koži prevladujejo območja, ki so zelo suha in občutljiva, v drugih primerih pa je večji del kože na obrazu nagnjen k čezmernemu maščenju, suhost pa je značilna le za manjša območja.

Čezmerna aktivnost žlez lojnic je sicer običajno značilna predvsem za t. i. T-predel, ki se tako pogosto sveti. Gre za predel, ki vključuje čelo, nos in brado – prav tu je namreč koncentracija žlez lojnic običajno največja. Mešana koža je tudi tip kože, za katerega so pogosto značilne tudi razširjene pore na tem območju, hkrati pa se tu nemalokrat pojavljajo nadležni mozoljčki.

Po drugi strani pa so težave s pretirano suhostjo pri mešani koži najpogosteje omejene na območje lic. Koža tu je pogosto nadpovprečno občutljiva. Zaradi izsušenosti se lahko začne tudi luščiti, težave pa spremlja občutek zategovanja oziroma »pretesne kože«. Ni torej nujno, da je razmerje med suhimi in mastnimi območji povsem enakovredno. Tako morate upoštevati specifike svoje kože in prilagoditi nego tem specifikam.

Kombiniranje izdelkov in pazljivo nanašanje za najboljše rezultate

Tako mastna kot suha koža lahko seveda povzročata nemalo težava, vendar pa je prednost teh dveh tipov ta, da lahko določen negovalni izdelek uporabite za nego celotnega obraza. Po drugi strani pa je za mešano kožo precej bolj priporočljiva kombinirana nega. To pomeni, da je uporabo posameznih izdelkov smiselno omejiti zgolj na določena območja. To seveda zahteva malce več časa in potrpežljivosti, vendar se bo trud, ki ga boste vložili, zagotovo obrestoval. Pazite torej, da izdelki, namenjeni mastni koži, ne bodo prišli v stik s suhimi zaplatami, saj lahko to stanje zgolj poslabša. Podobno pa velja seveda tudi za izdelke za suho kožo, ki jih ni pametno nanašati na mastne predele.

Nega mešane kože

Mešana koža potrebuje nego, prilagojeno posameznemu dnevu

- Oglas -

Mešana koža ima tudi pogosto značilnost, da se lahko razmerje med suhostjo in mastnostjo precej hitro spreminja. Tako je priporočljivo, da vsak dan posebej ocenite, kateri tip trenutno prevladuje. Posledično boste lažje ugotovili, na katere izdelke se je najbolj smiselno osredotočiti tisti dan. Če je na primer vaša koža v določenem obdobju nadpovprečno razdražena oziroma občutljiva, se za nekaj časa odpovejte negovalni kozmetiki za zelo suho kožo.

Izogibajte se določenim sestavinam v kozmetiki

Nanašanje določenih sestavin je odsvetovano pri vseh tipih kože, vendar pa so lahko te sestavine pogosto še posebej problematične za mešano kožo. Med drugim to velja za alkohol in umetne dišave. Gre namreč za sestavine, ki dražijo tako mastno kot suho kožo, zato je lahko negativen učinek pri mešanem tipu kože nadpovprečno izrazit. Hkrati pa vam svetujemo, da poskušate izbirati predvsem t. i. nekomedogene kozmetične izdelke. Ta oznaka se nanaša na kozmetiko, ki ne vsebuje sestavin, za katere je značilno mašenje por. Pri mešani koži so namreč težave z zamašenimi porami zelo pogoste, zato je pomembno, da ne povzročate dodatne škode z negovalno kozmetiko. Ena izmed komedogenih sestavin, ki se jim je še posebej pametno izogniti, je izopropil miristat.

Poskrbite za to, da boste popili dovolj vode

Težave, ki jih prinaša mešana koža, pa lahko uspešno ublažite tudi s tem, da skrbite za zadosten vnos tekočine. Seveda je povsem samoumevno, da lahko hidracija pomaga pri suhi koži, manj očitno pa je, da je zelo koristna tudi v boju s pretiranim maščenjem določenih območij. Pogost odziv lojnic na pomanjkanje vlage je prav čezmerno izločanje maščob. Voda je tako za mešano kožo še posebej pomembna, saj lahko pomaga uravnotežiti obe »skrajnosti«, značilni za ta tip kože.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×