0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliOkvara sluha pri psih: 7 najpogostejših vzrokov

Okvara sluha pri psih: 7 najpogostejših vzrokov

MORDA VAS ZANIMA

Ali imate občutek, da vaš pes ne sliši najbolje? Se morda ne odzove niti na zelo visoke tone? V tem primeru je vsekakor smiseln pregled pri veterinarju. Ta bo lahko poiskal vzrok za težave in ga – če bo to mogoče – odpravil ali pa poskrbel za ukrepe, ki bodo preprečili resnejše zaplete.

- Oglas -

Težave s sluhom so sicer pri psih zelo pogoste. Tovrstne težave so lahko samo začasne, nemalokrat pa gre tudi za trajno okvaro sluha, ki je lahko unilateralna (enostranska oziroma vezana na eno uho) ali bilateralna (dvostranska oziroma vezana na obe ušesi).

Psi, ki imajo težave s sluhom, se ne odzivajo na pozive in glasne zvoke, kot je na primer zvonjenje zvonca. Pogosto se zelo hitro prestrašijo, saj ne slišijo, če se jim kdo približa. Eden od znakov okvarjenega sluha pa je lahko tudi nadpovprečno glasno lajanje.

Prognoza je odvisna od vzroka za težave s sluhom, zato je pomembno, da najprej ugotovite, kaj je v ozadju …

- Oglas -

1. Genetski vzroki

Gluhota je lahko pri psu že prirojena. Pri nekaterih pasmah je posebno pogosta, predvsem pri pasmah z belo dlako in pri pasmah, za katere je značilen lisast oziroma progast vzorec. Gen, ki povzroča bele zaplate po trupu, vpliva tudi na barvo oči, ki je pri teh psih običajno modra, in na depigmentacijo kože v notranjem ušesu. Slednja lahko nato privede do atrofije živčnih končičev, ta pa do gluhote pri kužkih. Med pasme, pri katerih so tovrstne težave posebno pogoste, med drugim spadata avstralski ovčar in dalmatinec. Prirojena gluhota se običajno odkrije med 3. in 6. tednom starosti.

2. Kopičenje ušesnega masla

Pomembno je, da psu redno čistite ušesa. V ušesnem kanalu se lahko sicer nakopiči preveč ušesnega masla, kar lahko privede tudi do začasne okvare sluha. Posebna previdnost je potrebna pri psih z ožjim ušesnim kanalom (bokserji ipd.), saj se lahko pri njih maslo v ušesih nakopiči zelo hitro. Podobno pa velja tudi za pse z zelo dlakavimi ušesi.

3. Vnetje ušes

Nezdravljena okužba ušes lahko privede tudi do trajne okvare ali celo izgube sluha (enostranske ali dvostranske). Tako je v primeru suma okužbe nujno hitro ukrepanje. Psa je najbolje odpeljati k veterinarju, ki mu lahko predpiše najustreznejša zdravila.

4. Tujek v ušesnem kanalu

Če ugotavljate, da vaš pes zadnje čase ne sliši najbolje, je ena izmed prvih stvari, ki jih je smiselno izključiti, prisotnost tujka v ušesnem kanalu. Tudi v ušesni kanal psov lahko namreč zaidejo najrazličnejši drobni predmeti oziroma delci predmetov. Po odstranitvi tujka se sluh praviloma povrne v prvotno stanje.

5. Poškodba notranjega ušesa

Za težave s sluhom je lahko kriva tudi poškodba notranjega ušesa, na primer zaradi udarca. Če je bil udarec zelo močan oziroma če je poškodba zelo huda, je lahko okvara sluha tudi trajna (običajno gre za unilateralno poškodbo, posledično pa je sluh okvarjen samo na enem ušesu).

- Oglas -

6. Zelo hrupno okolje

Težave s sluhom so zelo pogoste tudi pri psih, ki so bili dolgo izpostavljeni nadpovprečno glasnim zvokom, na primer pri policijskih in lovskih psih ter pri psih, ki jih uporablja vojska. Podobno kot pri ljudeh lahko tudi pri psih hrup poškoduje občutljive strukture v ušesu, kar povzroči okvaro ali izgubo sluha.

7. Starost

Podobnost med ljudmi in psi je mogoče opaziti tudi v povezavi s staranjem. Starejši ko je pes, večja je namreč verjetnost za težave s sluhom. Praviloma gre za postopno slabšanje sluha, ki je žal ireverzibilno.

.

NAJNOVEJŠE