0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV ZDA primanjkuje odvajal, proizvodnja ne dohaja povpraševanja

V ZDA primanjkuje odvajal, proizvodnja ne dohaja povpraševanja

MORDA VAS ZANIMA

V Združenih državah Amerike se spopadajo z nekoliko nenavadno težavo. Že kar nekaj časa je zelo težko priti do odvajal, saj je povpraševanje precej večje od zmogljivosti proizvodnje. Razlogi za to so kompleksni. Eden od glavnih je ta, da po odvajalih vedno pogosteje posegajo ljudje, ki jih ne potrebujejo zares. Ne uporabljajo jih namreč zaradi težav z zaprtjem, ampak kot pomoč pri hujšanju. Ne le da s tem otežujejo pot do odvajal tistim, ki imajo resnejše težave z odvajanjem blata, ampak s tem škodujejo tudi sebi. Tovrstna zloraba odvajalnih sredstev lahko namreč pusti zelo negativne posledice na zdravju.

- Oglas -

Gradijo se nove tovarne za zagotavljanje polietilen glikola

Glavni vzrok za krizo je otežen dostop do snovi, imenovane polietilen glikol 3350. Gre namreč za glavno učinkovino številnih odvajalnih sredstev, ki spadajo med najbolj prodajana odvajala v Združenih državah Amerike. Nekatera farmacevtska podjetja so se zato že odločila za gradnjo dodatnih tovarn, namenjenih proizvodnji omenjene učinkovine. Polietilen glikol učinkuje tako, da na blato veže vodo, posledično pa se blato lažje izloči iz sistema. Gre torej za logično izbiro pri izdelavi odvajal, ki pa ni brez nevarnosti. Podobno kot številne druge učinkovine v zdravilih ima lahko tudi polietilen glikol precej nezaželenih stranskih učinkov, posebno če se odvajala ne uporabljajo tako, kot je bilo predvideno.

Številni vplivneži spodbujajo uporabo odvajal pri hujšanju

Kot omenjeno, je pomanjkanje odvajal v precejšnji meri posledica povečanega povpraševanja med tistimi, ki želijo shujšati. Gre torej za podobno težavo kot pri zdravilu Ozempic, ki je pred nedavnim povzročilo pravo manijo. Zdravilo, ki je v osnovi namenjeno ljudem s sladkorno boleznijo oziroma za pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja, se je začelo uporabljati za hujšanje, zaradi česar se je ogromno diabetikov znašlo v zelo nezavidljivem položaju, saj je bil dostop do zdravila praktično čez noč močno otežen. Zaradi podobnih okoliščinah se je začelo za polietilen glikol 3350 uporabljati celo poimenovanje »Ozempic za revne«, saj so odvajala praviloma precej cenejša od omenjenega zdravila. Velik vpliv na povečanje povpraševanja po odvajalih so imela družbena omrežja oziroma spletni vplivneži, predvsem tisti, ki uporabljajo omrežje TikTok. Številni so namreč začeli promovirati uporabo odvajalnih sredstev pri hujšanju. Ker je omrežje TikTok posebno priljubljeno med mladimi, ni presenetljivo, da se je tovrstna zloraba odvajal močno razširila predvsem med mlajšimi generacijami, vključno z najstniki.

Zloraba odvajal kot oblika motnje hranjenja?

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da bi morali uporabo odvajalnih sredstev izključno zaradi želje po izgubi telesne teže obravnavati kot obliko motnje hranjenja. Jasno je, da je lahko to početje zelo nevarno. Zaradi neupravičene uporabe odvajal lahko telo izgubi preveč vode, mineralov oziroma elektrolitov in drugih pomembnih snovi. Možna je dehidracija, ki je lahko tudi usodna.

- Oglas -

Del težave tudi pospešeno staranje prebivalstva in nezdrav življenjski slog

Čeprav so poskusi hujšanja s pomočjo odvajal velika težava, to ni edini razlog za otežen dostop do odvajalnih sredstev v Združenih državah Amerike. Deloma je za krizo krivo tudi pospešeno staranje prebivalstva. S staranjem postaja namreč tveganje za kronično zaprtje vedno večje. Poleg tega pa imajo z resnejšimi oblikami zaprtja vedno več težav tudi mlajše generacije, kar je posledica pogostega uživanja močno procesirane hrane, ki vsebuje zelo malo vlaknin, in neaktivnosti. Tovrstne težave so postale pri mlajših generacijah posebno izrazite med pandemijo. Takrat je začelo odvajala uporabljati nadpovprečno veliko mlajših oseb, ki so se postopoma navadile na tovrstno pomoč pri odvajanju blata, zato je trenutna kriza za številne precej velik šok.

.

NAJNOVEJŠE