0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHipertenzija: 10 dejavnikov tveganja

Hipertenzija: 10 dejavnikov tveganja

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste že zasledili, da se o hipertenziji oziroma o kronično povišanem krvnem tlaku pogosto govori kot o tihem ubijalcu. Hipertenzija se namreč dolgo ne odrazi v obliki očitnih simptomov, pri tem pa močno ogroža zdravje, predvsem dolgoročno. Kronično povišan krvni tlak je povezan s skrajšanjem pričakovane življenjske dobe, saj lahko privede do zelo resnih srčno-žilnih zapletov oziroma okvar. Tako je zelo pomembno, da poznate glavne dejavnike tveganja za hipertenzijo.

- Oglas -

Če ugotovite, da spadate v eno ali celo v več skupin, ki so nadpovprečno ogrožene, morate biti posebno pozorni na svoj krvni tlak. Priporočamo, da si priskrbite merilnik krvnega tlaka za domačo uporabo in da nato skrbite za redne meritve. Pri dejavnikih tveganja, na katere je mogoče neposredno vplivati, pa so seveda priporočljive tudi ustrezne spremembe.

1. Čezmerna telesna teža

Eden od glavnih dejavnikov tveganja za hipertenzijo je čezmerna telesna teža. Indeks telesne mase (ITM) ima sicer precej omejitev, vendar gre vsaj v povezavi z določanjem stopnje tveganja za hipertenzijo za dobro osnovno smernico. Raziskave kažejo, da je kronično povišan krvni tlak najpogostejši pri osebah, katerih ITM je 25 ali več (idealen ITM je praviloma od 18,5 do 24,9). Pri tem je treba upoštevati, da je povezava med čezmerno telesno težo in hipertenzijo praviloma dvosmerna: debelost poveča tveganje za povišan krvni tlak, obenem pa so ljudje s hipertenzijo bolj nagnjeni k hitremu pridobivanju kilogramov.

2. Starost nad 60 let

Starejši ko smo, večja je verjetnost za hipertenzijo. To naj bi bilo med drugim povezano s kroničnimi vnetji v telesu in z oksidativnim stresom. Na starost seveda ne moremo vplivati, vendar pa so možni ukrepi, s katerimi lahko zmanjšamo tveganje za oksidativni stres in kronična vnetja v telesu, na primer povečanje vnosa antioksidantov. Obenem pa je treba upoštevati, da je redno spremljanje krvnega tlaka pri starejših osebah posebno pomembno.

- Oglas -

3. Družinska anamneza hipertenzije

Podobno kot na starost tudi na ta dejavnik tveganja ne morete vplivati neposredno. Seveda pa lahko vložite dodatno energijo v zdrave navade in s tem zmanjšate verjetnost za to, da hipertenzija doleti tudi vas.

4. Čezmerno uživanje soli in nasičenih maščob

Tipična zahodna prehrana pogosto vsebuje zelo veliko soli. Tako ni presenetljivo, da je hipertenzija ena izmed najpogostejših zdravstvenih težav sodobnega časa. Prav čezmeren vnos natrija, ki ga v telo vnašamo predvsem s soljo, je namreč eden od glavnih dejavnikov tveganja za kronično povišan krvni tlak. Poleg pretiravanja z natrijem pa je lahko zelo problematično tudi čezmerno uživanje nasičenih maščob, ki so v tipični zahodni prehrani prav tako zelo pogoste.

5. Pomanjkanje kalija

Posebno problematična je lahko kombinacija čezmernega uživanja natrija in pomanjkanja kalija v prehrani. Kalij je namreč izjemno pomemben za uravnavanje krvnega tlaka. Veliko kalija lahko med drugim najdemo v bananah, krompirju, fižolu in suhih marelicah.

6. Kajenje

Kajenje postopoma poškoduje žile in prispeva k povišanemu krvnemu tlaku. Ker se lahko začnejo zaradi kajenja v žilah kopičiti nevarne obloge, je tveganje za srčni infarkt in kap pri kadilcih nadpovprečno visoko.

7. Neaktivnost

Gibanje izboljša prekrvavitev. Obenem se med telesno aktivnostjo sproščajo snovi, ki poskrbijo za sprostitev oziroma razširitev žil, kar pomaga znižat krvni tlak. Poleg tega pa lahko pomanjkanje gibanja privede do čezmerne telesne teže, ki je, kot že omenjeno, eden od glavnih dejavnikov tveganja za hipertenzijo.

- Oglas -

8. Zelo stresno življenje

Če smo pod stresom, se sproščajo večje količine kortizola in drugih snovi, ki pospešujejo srčni utrip in povišujejo krvni tlak. Pogost stres lahko preobremeni žile in privede do kronično povišanega krvnega tlaka. Stresorjem se običajno ni mogoče popolnoma izogniti, vendar lahko vplivate na svoj odziv nanje. S tehnikami sproščanja lahko postopoma obvladate intenzivnost odziva na stresne dejavnike v svojem življenju.

9. Pogosto uživanje alkohola

Deloma lahko na tveganje za hipertenzijo vpliva tudi pogostost uživanja alkohola. Z vsakim dodatnim odmerkom alkohola se tveganje nekoliko poveča, kar je posebno problematično, če so na delu tudi drugi dejavniki, ki povečujejo verjetnost za kronično povišan krvni tlak (na primer genetska obremenjenost). Tako priporočamo, da pri uživanju alkohola ostanete v okviru priporočil.

10. Nadomestna hormonska terapija

Rahlo povečano tveganje za povišan krvni tlak je bilo zaznano tudi pri osebah, ki se odločijo za nadomestno hormonsko terapijo, na primer za lajšanje simptomov med prehodom v menopavzo. Tudi nasploh je po vstopu v menopavzo priporočljivo pogostejše spremljanje krvnega tlaka.

.

NAJNOVEJŠE