0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravilne rastline za lajšanje ženskih tegob

Zdravilne rastline za lajšanje ženskih tegob

MORDA VAS ZANIMA

Holistični pristop k zeliščni medicini je še zlasti primeren za pogoste probleme ženskega reproduktivnega cikla, kot so predmenstrualni sindrom, boleča menstruacija, težave v menopavzi in tako dalje. Čustveno in duševno neravnovesje je morda še bolj značilno kot same fizične težave.

- Oglas -

Vsekakor sodobna zahodna medicina po opravljenih serijskih pregledih vse prepogosto pride do zaključka »brez posebnosti« in se opira na večkratno predpisovanje pomirjeval, terapijo s hormoni ali celo kirurško odstranitev rodil.

Tradicionalno kitajsko zdravilstvo ženske spolne organe tesno povezuje z jetri, ki med ostalim »shranjujejo kri« in nadzirajo pretok či ali življenjske energije po telesu. Običajne znake predmenstrualnega sindroma lahko razložimo z jetrnim neravnovesjem: razdražljivost – jetra so povezana z jezo; napetost v trebuhu – mirovanje či v spodnjem delu trebuha; prebavne motnje in sladkosnednost – odvečna energija jeter »napada vranico« in povzroča pomanjkanje in šibkost.

Zdravljenje in blažitev menstrualnih bolečin

Zdravljenje se zato pogosto osredotoči na zelišča, ki spodbudijo in sprožijo energijo jeter. Tudi sodobno zahodno zeliščno zdravljenje lahko povzame večdimenzionalen holistični pristop. Na primer, hormonske regulatorje, kot je konopljika, lahko za lajšanje menstrualnih težav kombiniramo z zelišči za krepitev maternice, na primer s srčnico ali črnim kačjim korenom oziroma grozdnato svetilko (Cimicifuga racemosa).

- Oglas -

Ženske težave

Tudi bolezenske znake menopavze v kitajski medicini pojasnjujejo z energijo – kot »iztrošeno« ledvično energijo. V ledvicah, menijo, je uskladiščena telesna »življenjska esenca« ali džing. Zato menijo, da je telesno življenjsko silo – kombinacija kreativne in reproduktivne energije -, in sindrom menopavze mogoče razložiti s šibkostjo ledvične energije, ki prizadene tako jetrne kot srčne funkcije in povzroči simptome, kot so nočno potenje, vročični valovi, razbijanje srca, bolečina v hrbtu in razdražljivost.

Zdravljenje zato običajno temelji na ledvičnih in jetrnih krepčilih ali na zeliščih, ki umirjajo srce. Ajurvedsko zdravilstvo v spolni energiji vidi obliko kreativne in duhovne moči in jo kot takšno spoštuje. Tudi za spolne organe meni, da so povezani z nekaterimi čakrami ali telesnimi energetskimi središči, in sicer je najnižja čakra povezana z občutkom pripadnosti ali ustaljenosti. Tako imajo ginekološke težave lahko ženske, ki niso zadovoljne s svojo vlogo v življenju, in bolezen je fizični odraz tega problema. Tudi operativna odstranitev rodil lahko poruši ravnovesje najnižje čakre in mnoge ženske se potem ne morejo več zbrati, umiriti ali sprostiti. Zdijo se nemirne, nestabilne in jih je težko pozdraviti.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Predmenstrualni sindrom je lahko v zvezi s hormonalnim neravnovesjem ali mirovanjem energije či. Ključni simptomi predmenstrualnega sindroma so razdražljivost ali jeza, depresija in čustvene motnje, napetost v trebuhu, nabrekle in občutljive prsi, želja po določeni vrsti hrane (zlasti po slaščicah) ter zaprtje in/ali driska. Najboljša zdravilna zelišča zoper predmenstrualni sindrom so plahtica ali rosnik (Alchemilla vulgaris) – nadzemni deli, dveletni svetlin (Oenothera biennis) – semensko olje, baj šao jao oziroma korenina bele potonike (Paeonia lactiflora) ter konopljika (Vitex agnus-castus) – plodovi.

- Oglas -

Plahtica ali rosnik ureja menstrualni ciklus z blagim hormonskim delovanjem ter krči krvne žilice in tkivo. Uporabljamo jo v obliki poparka, ki ga lahko mešamo z drugimi zelišči. Plahtico mešamo z 10‒20 kapljicami tinkture črnega kačjega korena oziroma grozdnate svetlike, pasijonke, kitajskega pelina ali kitajske angelike na odmerek ali pa v poparek dodamo belo mrtvo koprivo ali zdravilni čistec. Med nosečnostjo se plahtice izogibamo.

Dveletni svetlin vsebuje gamalinolensko kislino za tvorbo prostaglandina in zmanjšuje občutljivost prsi. Na dan vzamemo od 250- do 500-miligramsko kapsulo svetlinovega olja. Dveletni svetlin uporabljamo samostojno, lahko pa ga kombiniramo z drugimi terapijami za predmenstrualni sindrom, na primer z vitaminom B.

Baj šao jao ali korenina bele potonike drži v ravnotežju funkcije jeter in umirja jetrno energijo. Zdravi tudi kri in jin. Najbolje je, da baj šao jao jemljemo v mešanicah. Lahko vzamemo tudi izvleček iz 40 g zelišča v 500 ml vode v treh odmerkih. Baj šao jao kombiniramo tako, da pripravimo mešanico iz 10 g baj šao jaa in po 5 g vsakega od naslednjih zelišč: baj džuja (Atractylodes macrocephala), kitajske angelike, čaj huja (Bupleurum chinense), sladiča, fu linga (Poria cocos) ter 1 g ingverja. Za občutljive prsi lahko dodamo še 5 g čen pija (dobro posušene lupine Citrus reticulata). Baj šao jaa ne jemljemo, če imamo drisko in želodčne težave.

Konopljika deluje na hipofizo in s tem spodbuja in normalizira hormonske funkcije. V drugi polovici ciklusa vzamemo vsako jutro po 10 kapljic tinkture na njeni osnovi. Konopljiko uporabljamo samostojno, lahko pa jo dopolnjujemo z drugimi terapijami za predmenstrualni sindrom, na primer z dveletnim svetlinom in vitaminom B. Veliki odmerki konopljike lahko povzročijo mravljince.

Ognjič

Boleča menstruacija ali dismenoreja

Vzrok za bolečo menstruacijo ali dismenorejo je lahko zastajanje krvi pred začetkom krvavenja ali pa maternični krči, potem ko se krvavenje že začne. Ključni simptomi boleče menstruacije so bolečine v spodnjem delu trebuha pred nastopom menstruacije ali na njenem začetku, bolečina, ki se razširja do stegen ali nog, nabreklost trebuha, iztok pa je lahko bodisi redek ali pa vsebuje veliko strdkov. Najbolj učinkovite zdravilne rastline pri boleči menstruaciji so velikonočnica (Anemone pulsatilla) – nadzemni deli, posušena korenika kitajske angelike ali dang gui (Angelica sinensis), ženski koren ali modri kohoš (Caulophyllum thalictroides) – korenika, in ameriška brogovita (Viburnum prunifolium) – skorja korenine.

Velikonočnica je zdravilo za živce in blažilo. Dobra je za vse bolečine, vključno z menstruacijskimi. Uporabljamo jo tako, da za zdravljenje simptomov trikrat na dan vzamemo do 20 kapljic tinkture na njeni osnovi ali popijemo poparek iz pet g velikonočnice na 500 ml vode. Velikonočnico kombiniramo tako, da v poparek dodamo 10‒15 g šentjanževke. Uporabljamo samo posušeno velikonočnico.

Posušena korenika kitajske angelike oziroma tako imenovani dang gui urejuje menstrualne funkcije, zdravi kri in spodbuja jetrno či. Najbolje je, da dung gui uporabljamo v mešanicah. Izvleček pa pripravimo iz 30 g posušene korenike kitajske angelike in 500 ml vode ter vzamemo v treh odmerkih. Dung gui mešamo s pet do 10 g čaj huja (Bupleurum chinense), kitajskega pelina, baj šao jaa (korenine bele potonike Paeonia lactiflora) ali čuan šjunga (Ligusticum wallichii) v izvlečku. V kitajskih zeliščnih trgovinah so naprodaj mnoga patentirana zdravila. Med nosečnostjo dang guia ne uživamo redno ali v večjih odmerkih.

Ženski koren ali modri kohoš pomirja krče in vsebuje steroide, ki spodbujajo maternico. Dober je za bolečine zaradi zastajanja krvi. Uporabljamo poparek ali izvleček ženskega korena. Najbolje pa je ženski koren uporabljati v mešanicah. Na odmerek tega zelišča dodamo 1‒2 ml čeladnice, srčnice, rmana, neprave samorogove korenine, mu dan pija (skorje korenine Paeonia suffruticosa) ali či šao jaa (korenine rdeče potonike Paeonia lactiflora). Ženskega korena ne jemljemo v zgodnji nosečnosti.

Ameriška brogovita pomirja krče materničnih mišic. Je značilno zdravilo za bolečine pri krčih. Uporabljamo jo tako, da 20 ml tinkture na njeni osnovi vzamemo z vodo, po potrebi ponovimo do trikrat. Ameriško brogovito uporabljamo samostojno ali pa z 20‒30 kapljicami tinkture jamajškega drena na odmerek.

Močna menstruacija ali menoragija

Močna menstruacija ali menoragija je stanje, za katero se pogosto zdi, da nima patološkega vzroka, in pri tem lahko pomagajo zelišča. Močne menstruacije povečujejo možnost slabokrvnosti. Ključni simptomi močne menstruacije so huda krvavitev, veliko strdkov, podaljšano krvavenje – več kot sedem dni, in skrajšan menstrualni ciklus. Če nastopi nenadna ali nenavadna sprememba, se posvetujmo z zdravnikom.

Najboljša zelišča, ki pomagajo zoper močno menstruacijo so aj je oziroma tako imenovane moksa paličice iz posušenega pelina (Artemisia vulgaris var. indecus) – nadzemni deli, zdravilni ognjič (Calendula officinalis) – cvetni listi, navadni plešec (Capsella bursa-pastoris) – nadzemni deli, in bela mrtva kopriva (Lamium album) – vršički cvetov.

Aj je je sredstvo za zaustavljanje krvavitev in vrhunsko zelišče za ogrevanje. Koristno je, če je krvavenje podaljšano. Uporabljamo ga tako, da pripravimo poparek iz 15 g aj jeja in 500 ml vode, lahko pa vzamemo do 2,5 ml tinkture na njegovi osnovi trikrat na dan. V tinkturo ali poparek na osnovi aj jeja dodajamo navadni plešec, črnoglavko ali pa han ljan cao (Eclipta prostrata), za izvleček pa ga kombiniramo s kitajsko angeliko (dung gui). Med nosečnostjo aj jeja ne jemljemo, ne da bi se posvetovali z zdravnikom.

Zdravilni ognjič krči tkivo in krvne žilice ter ima širok spekter delovanja za urejanje menstrualnega ciklusa. Uporabljamo ga v obliki poparka ali tinkture. Za večje zaustavljanje krvavenja zdravilnemu ognjiču dodamo na odmerek po 1 ml tinkture navadnega plešca, plahtice, velikega zimzelena ali ameriške krvomočnice.

Navadni plešec krči žilice in tkivo ter deluje proti krvavitvam, zlasti urogenitalnim. Zdravi najnižjo čakro. Uporabljamo poparek ali tinkturo na njegovi osnovi. Na odmerek navadnega plešca dodamo pet kapljic hidrastisove tinkture, za poparek pa ga lahko mešamo z belo mrtvo koprivo.

Bela mrtva kopriva krči tkivo in žilice ter pomirja krče. Ureja maternične krvavitve in deluje na spolne organe. Jemljemo jo kot poparek ali v obliki tinkture. Belo mrtvo koprivo mešamo z ameriško krvomočnico ali velikim zimzelenom.

Sindrom menopavze

Sindrom menopavze je povezan s hormonalnimi spremembami, v kitajski medicini pa s šibkostjo ledvične energije či. Ključni simptomi sindroma menopavze so neredna menstruacija, vročični valovi in nočno potenje, spremenljivo razpoloženje in depresija, suha vagina (tudi oči so lahko suhe), razbijanje srca, možen povišan krvni tlak ter pozabljivost. Najboljša zdravilna zelišča, ki pomagajo pri sindromu menopavze, so neprava samorogova korenina (Chamaelirium luteum) – korenika, srčnica (Leonurus cardiaca) – nadzemni deli, kitajska dresen oziroma he šov vu (Polygonum multiflorum) – gomolj, in konopljika (Vitex agnus-castus) ‒ plodovi.

Neprava samorogova korenina spodbuja hormone jajčnikov in lahko pomaga v zgodnji menopavzi po odstranitvi rodil ter obnavlja sistem po večletni kontracepciji. Jemljemo jo tako, da vzamemo pet do 10 kapljic tinkture na njeni osnovi štirikrat do šestkrat na dan. Nepravo samorogovo korenino uporabljamo samostojno ali pa ji dodamo pet kapljic tinkture plahtice ali dva do tri ml tinkture črnega kačjega korena ali mehiškega divjega jama na odmerek.

Srčnica pomirja, krepi srce in spodbuja maternico. Pomaga pri razbijanju srca in tesnobi. Pijemo poparek ali jemljemo tinkturo na njeni osnovi. Srčnico kombiniramo z drugimi zelišči za pomiritev živcev, kot sta sivka in sporiš, ali pa z žajbljem in pelinom za zmanjšanje nočnega potenja. Srčnice ne uporabljamo med nosečnostjo.

Kitajska dresen oziroma he šov vu krepi ledvično či in zdravi kri. Koristna je za zgodnjo menopavzo. Najbolje je uporabljati mešanice v izvlečku iz 50 g zelišč v 750 ml vode ali pa krepčilno vino kitajske dresni. Za izvleček he šov vu mešamo z nu džen džijem (Ligustrum lucidum), gov či džijem (Lycium chinense), šu di huangom (kuhanim zeliščem Rehmannia glutinosa) ali cimetom. He šov vuja ne uporabljamo, če imamo drisko.

Konopljika deluje na hipofizo in s tem spodbuja in normalizira hormonalne funkcije. Lahko pomaga po operativni odstranitvi rodil. Vsako jutro vzamemo 10 kapljic tinkture na njeni osnovi v vodi ali pa jemljemo po dve 200-miligramski kapsuli konopljike v prahu. Konopljiko uporabljamo samostojno ali pa zmešamo 15 g konopljike v prahu s pet g hidrastisa v prahu in pripravimo kapsule za zdravljenje vročičnih valov in drugih simptomov. Veliki odmerki konopljike lahko povzročijo mravljince na koži.

vitex

Vaginalno vnetje

Vaginalno vnetje je pogosto povezano s splošno oslabelostjo organizma, ki omogoča razmnoževanje škodljivih kvasovk. Ključna simptoma vaginalnega vnetja sta beli tok in srbenje. Najboljši zdravilni rastlini zoper vaginalno vnetje sta ognjič (Calendula officinalis) – cvetni listi, in melalevka (Melaleuca alternifolia) – eterično olje.

Ognjič deluje protiglivično, krči žilice in zdravi tkiva. Uporabljamo poparek na njegovi osnovi za izpiranje. Lahko pa se namažemo z ognjičevo kremo ali pa kot losjon uporabimo ognjičevo olje. V poparek za izpiranje lahko dodamo 5 kapljic škrlatne rudbekije. Priporočajo pa tudi, da jemo česen.

Melalevka učinkovito deluje proti glivicam in pri tem ne draži vaginalne ali nožnične sluznice. Pet mililitrov melalevkinega olja razredčimo v 15 ml nevtralnega olja, nato kanemo pet kapljic na tampon in si ga vložimo za štiri ure. Uporabljamo lahko tudi pesarje ali kremo na osnovi melalevke. Melalevko uporabljamo samostojno. Za tampon jo lahko pomešamo z ognjičevim oljem, za izdelavo 12 pesarjev pa lahko dodamo 20 kapljic melalevkinega olja in 10 kapljic timijanovega olja v 20 g kakavovega masla.

Vaginalna srbečica

Vaginalna srbečica je srbenje v nožnici zaradi vzdraženja, ki je lahko povezano s sindromom menopavze, psihološkimi vzroki ali z infekcijo. Ključna simptoma vaginalne srbečice sta srbenje in suha nožnica ter možni boleči spolni odnosi. Najboljši zdravilni zelišči zoper vaginalno srbečico sta damaščanska vrtnica (Rosa damascena) – eterično olje oziroma tako imenovano rožno olje, in sporiš (Verbena officinalis) – nadzemni deli.

Damaščanska vrtnica deluje hladilno in blaži, krči žilice in tkivo ter deluje protivnetno. Vpliva na izboljšanje razpoloženja in prežene melanholijo. Rožno vodo uporabljamo kot losjon, v kremo pa lahko dodamo dve kapljici eteričnega olja. Kremo pripravimo iz 10 ml pasijonkine tinkture, 20 ml tinkture iz plahtice in 20 ml rožne vode na 50‒70 ml emulzije mazila. V medicinske namene uporabljamo le pravo rožno olje najboljše kvalitete.

Sporiš je blago zdravilo za živce, spodbuja jetra in maternico. Deluje protidepresivno in vrača energijo. Jemljemo poparek ali do 5 ml tinkture na njegovi osnovi trikrat dnevno. Sporiš mešamo s sivko, ovsom ali plahtico. Koristen je za srbečico živčnega izvora. Med nosečnostjo sporiša ne uporabljamo.

Histerektomija

Histerektomija je kirurška odstranitev maternice. Postoperativna pomoč lahko olajša znake predčasne menopavze ali porušeno ravnovesje najnižje čakre. Ključni simptomi, ki se lahko pojavijo po histerektomiji, so sindrom menopavze, težave pri zbranem razmišljanju in pozabljivost, razdražljivost in razburljivost ter pomanjkanje umirjenega zadovoljstva. Najboljša zdravilna zelišča, ki pomagajo po histerektomiji, so nu džen dži ali bleščeča kalina (Ligustrum lucidum) – plodovi, bazilika (Ocimum basilicum) – eterično olje in listi, ter zdravilni čistec (Stachys officinalis) – nadzemni deli.

Nu džen dži ali bleščeča kalina spodbuja ledvično energijo in ublaži znake zgodnje menopavze. Uporabljamo poparek, v izvlečku pa jo uporabljamo v kombinaciji z drugimi zelišči. Nu džen džiju dodajamo krepčila, kot so he šov vu (Polygonum multiflorum), vu vej dzi (Schisandra chinensis) ali ling dži (Ganoderma lucidum, poznana tudi kot rejši). Za večji učinek pa mu dodamo 1‒2 ml rožne tinkture ali tinkture zdravilnega čistca.

Bazilika zmanjšuje depresijo in krepi najnižjo čakro ter spodbuja skorjo nadledvične žleze in ledvični jang. Uporabljamo jo tako, da zaužijemo dva do tri sveže liste v solati. Jemljemo lahko tinkturo na njeni osnovi ali pa se masiramo z bazilikinim oljem. Za masažo pripravimo olje iz dveh kapljic rožnega olja, pet kapljic bazilikinega olja in 45 ml nevtralnega olja. Za tinkturo pa dodamo 10‒20 kapljic pasijonke na odmerek.

Zdravilni čistec deluje protidepresivno, spodbuja možganske pretoke in najnižjo čakro. Zmanjšuje tudi strah in skrbi. Uporabljamo ga v obliki poparka ali tinkture. V tinkturo in poparek na osnovi zdravilnega čistca dodajamo sivko, sporiš ali baziliko ali pa dodamo 10‒20 kapljic tinkture iz konopljike v jutranji odmerek.

.

NAJNOVEJŠE