Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaVeganstvo v shrambi

Veganstvo v shrambi

MORDA VAS ZANIMA

Dolgo časa so se ljudje pritoževali, da je veganstvo težka zadeva, da prakticiranje veganskega prehranjevanja ni preprosto, ker ni dovolj veganskih izdelkov. Mi vam predstavljamo stvari, ki jih mora imeti vsaka veganska shramba. Morda vas bomo s tem prepričali, da lahko začnete že zdaj! Vegani se ne preživljajo samo s solato, korenjem in sojo. V veganski prehrani najdemo veliko več kot le to, predvsem pa ogromno zdravih izdelkov, ki jih priporočamo čisto vsem.

- Oglas -

Veganka

Nemlečna mleka

Sem spadajo sojino mleko, riževo mleko, mandljevo mleko, kokosovo mleko, ovseno in ječmenovo mleko, konopljino mleko in še in še. Kdo ob tovrstni raznoliki izbiri sploh še potrebuje kravje mleko? Vsako izmed naštetih mleko ima drugačen vonj, okus in teksturo in se drugače zlije tudi s tistim, čemur ga dodajate. Sojino denimo ima veliko proteinov, konopljino pa maščobnih kislin.

Polnozrnata zrna in moke

Razlika med polnozrnatimi in predelanimi zrni je v količini hranil in vlaknin. Polnozrnata jih imajo več, hkrati pa tudi več okusa, več zdravih snovi in manj pridobljenih kilogramov! Kvinoja, pira, oves, proso, rjavi in divji riž ter ječmen je le nekaj izmed njih in večina jih je na voljo tudi v obliki moke. Tovrstna prehrana ni le za tiste, ki ne smejo jesti glutena, koristi lahko vsem nam!

Olja in kisi

To seveda mora biti v vsaki kuhinji, predvsem seveda zaradi raznolikih solat. Posezite po rdečem, belem, balzamičnem, jabolčnem ali riževem kisu ter se razvajajte s kokosovim oljem, sezamovim, arašidovim, palminim, mandljevim, avokadovim, jojobinim in arganovim oljem. Izbira je vaša.

- Oglas -

veganstvo in veganska hrana

Fižol, tofu, tempeh

Pri zdravi prehrani so seveda zelo pomembne beljakovine, ki jih ljudje, ki ne uživajo mesa, jedo v obliki fižola, tofuja in tempeha. Do beljakovin je zelo preprosto priti tudi pri veganski prehrani. Fižol in tofu sta pusta in brez holesterola in polna beljakovin, dobimo pa jih v številnih različicah. Konzervirani fižol je sicer uporaben, a je veliko boljši posušen, saj je cenejši in z njim tvegamo manj (zaradi pločevinke in možnosti hormona BPA, denimo). Tofu lahko marinirate kot bi običajno meso ali pa ga dodate prav katerikoli jedi želite.

Oreščki, semena in masla

Svoji prehrani dodajajte mandlje, indijske oreščke, oreščke makadamija, sezam, orehe, sončnična semena, lanena semena in bučna semena. Nekatere oreščke lahko celo uporabite za izdelavo domačega sira ricotta.

Zelišča in začimbe

Samoumeven dodatek prehrani za boljši okus in vonj. Kupite različne in kuhajte z njimi, eksperimentirajte in ugotavljajte, kaj vam je všeč. Ko se boste naučili, kako deluje ena začimba, jo boste veliko lažje kombinirali z ostalimi. Ne pozabite na čili, čebulo in česen v prahu, ingver, cimet, poper in muškatni orešček ter za poseben dodatek posušene gobe.

Konzervirano in sveže sadje in zelenjava

Seveda je sveže vedno boljše, zato se preizkusite raje v vlaganju in ohranite domačo pridelavo tudi za vložene stvari. Veliko sveže zelenjave (in sadja) moramo hraniti v hladilniku, a temno, hladno in suho okolje v shrambi ali na polici, ki ni neposredno dosegljiva sončni svetlobi, lahko ohranjate čebulo, česen, krompir, sladki krompir in bučo. Za najboljši okus in teksturo pa paradižnik hranite pri sobni temperaturi do zrelosti.

Preberite si tudi članek veganstvo za začetnike.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×