Veganstvo v shrambi

  Dolgo časa so se ljudje pritoževali, da je veganstvo težka zadeva, da prakticiranje veganskega prehranjevanja ni preprosto, ker ni dovolj veganskih izdelkov. Mi vam predstavljamo stvari, ki jih mora imeti vsaka veganska shramba. Morda vas bomo s tem prepričali, da lahko začnete že zdaj! Vegani se ne preživljajo samo s solato, korenjem in sojo. V veganski prehrani najdemo veliko več kot le to, predvsem pa ogromno zdravih izdelkov, ki jih priporočamo čisto vsem.

  Veganka

  Nemlečna mleka

  Sem spadajo sojino mleko, riževo mleko, mandljevo mleko, kokosovo mleko, ovseno in ječmenovo mleko, konopljino mleko in še in še. Kdo ob tovrstni raznoliki izbiri sploh še potrebuje kravje mleko? Vsako izmed naštetih mleko ima drugačen vonj, okus in teksturo in se drugače zlije tudi s tistim, čemur ga dodajate. Sojino denimo ima veliko proteinov, konopljino pa maščobnih kislin.

  Polnozrnata zrna in moke

  Razlika med polnozrnatimi in predelanimi zrni je v količini hranil in vlaknin. Polnozrnata jih imajo več, hkrati pa tudi več okusa, več zdravih snovi in manj pridobljenih kilogramov! Kvinoja, pira, oves, proso, rjavi in divji riž ter ječmen je le nekaj izmed njih in večina jih je na voljo tudi v obliki moke. Tovrstna prehrana ni le za tiste, ki ne smejo jesti glutena, koristi lahko vsem nam!

  Olja in kisi

  To seveda mora biti v vsaki kuhinji, predvsem seveda zaradi raznolikih solat. Posezite po rdečem, belem, balzamičnem, jabolčnem ali riževem kisu ter se razvajajte s kokosovim oljem, sezamovim, arašidovim, palminim, mandljevim, avokadovim, jojobinim in arganovim oljem. Izbira je vaša.

  veganstvo in veganska hrana

  Fižol, tofu, tempeh

  Pri zdravi prehrani so seveda zelo pomembne beljakovine, ki jih ljudje, ki ne uživajo mesa, jedo v obliki fižola, tofuja in tempeha. Do beljakovin je zelo preprosto priti tudi pri veganski prehrani. Fižol in tofu sta pusta in brez holesterola in polna beljakovin, dobimo pa jih v številnih različicah. Konzervirani fižol je sicer uporaben, a je veliko boljši posušen, saj je cenejši in z njim tvegamo manj (zaradi pločevinke in možnosti hormona BPA, denimo). Tofu lahko marinirate kot bi običajno meso ali pa ga dodate prav katerikoli jedi želite.

  PREBERITE TUDI:  Deli sadja, ki jih ne smete zavreči

  Oreščki, semena in masla

  Svoji prehrani dodajajte mandlje, indijske oreščke, oreščke makadamija, sezam, orehe, sončnična semena, lanena semena in bučna semena. Nekatere oreščke lahko celo uporabite za izdelavo domačega sira ricotta.

  Zelišča in začimbe

  Samoumeven dodatek prehrani za boljši okus in vonj. Kupite različne in kuhajte z njimi, eksperimentirajte in ugotavljajte, kaj vam je všeč. Ko se boste naučili, kako deluje ena začimba, jo boste veliko lažje kombinirali z ostalimi. Ne pozabite na čili, čebulo in česen v prahu, ingver, cimet, poper in muškatni orešček ter za poseben dodatek posušene gobe.

  Konzervirano in sveže sadje in zelenjava

  Seveda je sveže vedno boljše, zato se preizkusite raje v vlaganju in ohranite domačo pridelavo tudi za vložene stvari. Veliko sveže zelenjave (in sadja) moramo hraniti v hladilniku, a temno, hladno in suho okolje v shrambi ali na polici, ki ni neposredno dosegljiva sončni svetlobi, lahko ohranjate čebulo, česen, krompir, sladki krompir in bučo. Za najboljši okus in teksturo pa paradižnik hranite pri sobni temperaturi do zrelosti.

  Preberite si tudi članek veganstvo za začetnike.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. I Hrvati griješe jer se “quínoa” izgovara “kinoa” i stoga nikako ne može biti kvinoja.

   Naglasak je na prvomu slogu.

  Comments are closed.