0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineAronija - zdravilne jagode za dobro kri in prebavo

Aronija – zdravilne jagode za dobro kri in prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Aronija je rastlina, katere zrelim skoraj črnim plodovom pripisujejo veliko zdravilno moč ter upočasnitev staranja. Črnoplodna aronija (aronie melanocarpa), rastlina, ki jo poznamo tudi zaradi velike vsebnosti barvil antocianinov, vitaminov P, C, B, A, mineralov in ostalih pomembnih bio aktivnih snovi. Sestavine aronije zdravijo ožilje, uravnavajo krvni pritisk, odpravljajo želodčne težave, preprečujejo nastanek arterioskleroze, blažijo migrene, varovalno vplivajo na naše črevesje, krepijo slabokrvne, povečujejo imunsko sposobnost organizma, vplivajo na izboljšanje vida, spomina in povečujejo elastičnost kože. Na tržišču so na razpolago izdelki iz plodov in stisnjenega soka aronije v obliki marmelad, džemov, sokov, vitaminskih napitkov, prehranskih dopolnil in izdelkov za nego kože.

- Oglas -
Črnoplodna aronija ali sibirska borovnica
Zreli plodovi vsebujejo velike količine biofenolov, taninov, flavonoidov in antocianinov.

Aronija je bila že zdravilo Indijancev

Aronija (Aronia melanocarpa) izvira iz Severne Amerike. Gojili so jo že stari Indijanci ter poznali njeno zdravilno in prehransko moč. Kot sadna rastlina je poznana pod imenom sibirska borovnica, saj je najbolj razširjena v deželah bivše Sovjetske zveze. Aronijo gojijo jo tudi v Skandinaviji, Avstriji in na Poljskem. Tudi pri nas jo že najdemo v nekaterih vrtovih. Za gojenje je aronija izredno nezahtevna. Raste celo na revnih tleh, samo da niso preplitva in zamočvirjena. Aronija je odporna proti škodljivcem in nizkim temperaturam, nevtralizira celo ultravijolično sevanje. Na skromnejših tleh  zraste 1 – 2m visoko, na rodovitnih celo do 3 m. Razmnožuje se enostavno s koreninskimi izrastki. Najbolj plodne so 2–6 let stare veje. Starejše odstranijo, ker niso dovolj prožne za stroje pri obiranju plodov.

Aronija na domačem vrtu

Grmi aronije začnejo odganjati zgodaj spomladi. V mesecu maju bujno zacvetijo v belih cvetovih, ki se združujejo v socvetja. Jagode dozorijo vse naenkrat v avgustu. Najprej so  rdeče, potem postanejo črne in se ne osipajo. So zelo aromatične, grenko – kiselkastega okusa in jih težko uživamo sveže.

Aronija je listopadna grmovnica, ki se uvršča  med jagodičevje. Je v bližnjem sorodu s hruško, nešpljo in jerebiko na katero se jo lahko cepi. Zaradi njene skromnosti in nezahtevnosti, predvsem pa zaradi njenih zdravilnih lastnosti, je primerna za domači vrt. Črni plodovi bodo pritegovali poglede, v jeseni pa bo vaš vrt  čarobno zažarel v barvi rdeče obarvanega listja.

- Oglas -
Aronija ali sibirska borovnica
Aronija vsebuje 8 – 10 x večje koncentracije vitamina C kot ga najdemo v južnem sadju.

Aronija vsebuje veliko koristnih snovi

Zreli plodovi vsebujejo velike količine biofenolov, taninov, flavonoidov in antocianinov.

Antocianini jim dajejo temno barvo, nekateri pa vsebujejo tako kot flavonoidi snovi, ki ščitijo telesne celice pred poškodbami in degeneracijo.
Biofenoli pospešujejo celjenje ran, odstranjujejo strupene snovi iz telesa, zmanjšujejo vnetja, uravnavajo  krvni tlak, vplivajo na večjo elastičnost ožilja.
Karoteni prav tako ščitijo celice pred poškodbami, preprečujejo nastanek sive mrene, ščitijo kožo pred sončnimi opeklinami.

Zreli črni plodovi so vitaminska bomba. Vsebujejo velike količine vitamine A, 8 – 10 x večje koncentracije vitamina C kot je v južnem sadju, vsebuje vitamin P, ki spodbuja pravilno delovanje in absorbcijo vitamina C, vitamine skupine B – B9, B6, B2, vitamin E in minerale: kalij, kalcij, železo, mangan, molibden, jod ter fosfor. Jagode se zaradi velike vsebnosti pektina odlično predelujejo v marmelade in džeme. Sveže iztisnjeni sok aronije je  priporočljivo zaužiti le 25 – 50 ml / dan zaradi koncentriranosti. Sok aronije se uporablja kot dodatek za obarvanje svetlejših sokov, katere lahko kupimo  v trgovinah z zdravo prehrano in lekarnah. Lahko se uporablja tudi kot rastlinsko barvilo, ker ne vsebuje strupenih snovi.

ARONIJA ima največjo ORAC vrednost (Oxygen Radical Absorption Capacity), kar pomeni največjo zmožnost absorbcije prostih radikalov. Priporoča se dnevni vnos 1670 enot,  aronija jih ima 16062 µmol / 100 g ploda. Daje  neprimerno večjo antioksidativno zaščito kot borovnice, brusnice in granatno jabolko.

Zdravilni učinki aronije

Preprečuje tvorbo prostih radikalov, degeneracijo zdravih celic v tkivu in v krvni plazmi. Zaradi vpliva taninov, flavonoidov, vitamina C in E upočasnjuje proces staranja. Izboljšuje vid, preprečuje nastanek sive mrene ter ščiti oči pred UV žarki. Aronija zdravi rane na želodcu, sladkorno bolezen, preprečuje slabokrvnost, odstranjuje težke kovine iz telesa, varovalno deluje na naše črevesje. Izredno ugodno vpliva na ožilje, – srce, uravnava krvni pritisk. Koži daje večjo elastičnost, zmanjšuje gube in še bi lahko naštevali.

- Oglas -

Odlična podpora za zdravje sečil

Aronija pomaga oranjati zdravje sečil ter ščiti pred okužbami sečil. Glavni povzročitelj je tovrstnih okužbe je bakterija Escherichia coli. Simptomi vključujejo pogosto občutek potrebe po uriniranju, pekoč občutek ter bolečine med uriniranjem in obarvan urin. Znano je, da so brusnice odlično naravno zdravilo v boju proti okužbam sečil, vendar raziskave kažejo, da so jagode aronije od 5 do 10-krat bolj učinkovite zaradi večje vsebnosti kininske kisline v njih, ki je dokazano preprečuje okužbe sečil. Dodatne študije so pokazale, da je aronija učinkovita pri zmanjševanju razmnoževanja mikroorganizmov za več bakterij, vključno z Escherichia coli, kar dokazuje, da aronija pomaga preprečevati okužbe in zdraviti sečila.

Pozitivni učinki na prebavo

Aronija se je izkazala tudi za dobro pomoč pri zdravljenju želodčnih težav, vključno z želodčnimi razjedami in diarejo. Ta teorija je bila osnovana po študiji iz leta 2004, ki je pokazala, da so antioksidantivni učinki aronije imeli zaščitni učinek pri zdravljenju akutne želodčne hemoragične lezije pri podganah. Iz te študije izhaja, da bi lahko bila aronija naravno učinkovita pri zdravljenju želodčnih težav pri ljudeh (vključno z želodčnimi razjedami).

Preprečevanje in pomoč pri zdravljenju diabetesa

Obstajajo številne študije o tem, kako aronija vpliva na ljudi s sladkorno boleznijo. V eni zmed njih je bilo ugotovljeno, da naj uživanje jagod aronije ne bi povečalo ravni sladkorja v krvi in jo v nekaterih primerih celo zniža. Aronija je lahko zelo koristna kot preventiva za ljudi, ki želijo preprečiti sladkorno bolezen in lahko pomaga zmanšati simptome sladkorne bolezni.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE