0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRdeče zelje – še malce bolj zdrava različica klasičnega zelja!

Rdeče zelje – še malce bolj zdrava različica klasičnega zelja!

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno veste, da je zelje izjemno zdravo. Še boljša izbira pa je lahko rdeče zelje, ki mu dajejo značilno rdečo-vijolično barvo antocianini, močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide. V primerjavi z običajnim zeljem vsebuje rdeče še več vitamina C, poleg tega pa vsebuje kar desetkrat več vitamina A kot navadno zelje.

- Oglas -

Rdeče zelje

Zelo pomembna informacija za mnoge pa je tudi, da sodi rdeče zelje med tiste vrste zelenjave, ki vsebujejo največ železa. Vas vse to še ni prepričalo? Predstavljamo vam še nekaj dodatnih razlogov, zaradi katerih je rdeče zelje praktično obvezno živilo, predvsem v hladnejših mesecih!

Idealno živilo za okrepitev imunskega sistema

Za močan imunski sistem so izredno pomembne zadostne količine vitamina C, ki ga uvrščamo tudi med antioksidante. Vitamin C namreč spodbuja delovanje belih krvničk, ki predstavljajo prvo obrambno linijo našega imunskega sistema pred boleznimi. Rdeče zelje spada med živila, ki vsebujejo največ vitamina C. Uživanje rdečega zelja v jesenskih in zimskih mesecih tako močno zmanjša tveganje za gripo in prehlad. Vitamin C bo poleg tega poskrbel za preprečevanje oksidativnega stresa v telesu, pomemben pa je tudi za tvorbo kolagena.

- Oglas -

Z rdečim zeljem nad artritis in vnetja v telesu

V rdečem zelju lahko najdemo tudi fitokemikalije, ki blažijo vetja v telesu ter preprečujejo otekanje. Tako je rdeče zelje tudi živilo, ki je zelo priporočljivo za ljudi, ki se soočajo z artritisom in drugimi motnjami, povezanimi z vnetji v telesu. Podoben učinek imajo lahko tudi druga živila, bogata z antocianini.

Rdeče zelje za zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze

Zaradi vitamina K, ki ga vsebuje, bo rdeče zelje poskrbelo tudi za zdravje vaših kosti. Vitamin K bo namreč povečal količino beljakovine, ki je potrebna za vzdrževanje ustreznega odstotka kalcija v kosteh. S tem lahko uživanje rdečega zelja pripomore k zmanjševanju tveganja za osteoporozo, raziskave pa kažejo, da so lahko večje količine rdečega zelja in s tem vitamina K koristne celo za tiste ljudi, ki že imajo osteoporozo. Uživanje rdečega zelja je tako še posebej priporočljivo za ženske po menopavzi, saj gre za populacijo, pri kateri je nevarnost za osteoporozo močno povečana.

Zmanjševanje tveganja za številne kronične bolezni

Antioksidanti, s katerimi je bogato rdeče zelje, lahko preprečijo poškodbe DNK, za katere so pogosto krivi prosti radikali. Tako lahko rdeče zelje pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve, Parkinsonove in drugih kroničnih oziroma degenerativnih nevroloških bolezni. Obenem pa je uživanje rdečega zelja zelo koristno tudi za preprečevanje različnih vrst raka. Pravzaprav je rdeče zelje celo eno najboljših »protirakavih živil«, kot potrjujejo tudi različne znanstvene študije.

Preprečevanje očesnih bolezni

Visoke količine vitamina A, ki jih lahko najdemo v rdečem zelju, poskrbijo, da je to tudi eno najboljših živil za preprečevanje težav z vidom. Med drugim lahko rdeče zelje zmanjša tudi tveganje za starostno degeneracijo rumene pege. Seveda pa vitamin A ni koristen le za oči, ampak je zelo pomemben tudi za številne druge organe in procese v vašem telesu, na primer za zdravo kožo in sluznico.

Rešitev težav z »leno prebavo«

Rdeče zelje velja tudi za dober vir vlaknin, zaradi katerih je odlična izbira za vse, ki vam težave povzroča malce lena prebava. Če želite poskrbeti za zdrava prebavila, predvsem za črevo, pa vam priporočamo uživanje fermentiranega oziroma kislega rdečega zelja, ki ga lahko pripravite kar sami. Tako dobite izvrsten rastlinski vir probiotikov oziroma koristnih bakterij, ki so pomembne za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja, s tem pa tudi za vaš imunski sistem. Prav od tega, v kakšnem stanju je vaše črevesje, je namreč zelo odvisno, kako močna bo imunska obramba vašega telesa. Več fermentirane hrane tako pomeni tudi manj tveganja za bolezni, tudi najresnejše.

.

NAJNOVEJŠE