ŽivaliPsi lahko dobesedno zavohajo vaša čustva!

Psi lahko dobesedno zavohajo vaša čustva!

MORDA VAS ZANIMA

Vsem skrbnikom psov je verjetno zelo dobro znano, da so psi večinoma izjemno občutljivi na človeška čustva. Ne glede na to, ali gre za pozitivno ali negativno čustveno stanje, lahko to psi zelo hitro zaznajo in ustrezno reagirajo. Vendar pa je manj znano, kako to psom uspeva. Raziskava, ki so jo pred kratkim opravili italijanski znanstveniki z univerze v Neaplju, razkriva, da ima pri tem vonj izredno pomembno vlogo. Psi lahko pogosto dobesedno zavohajo, kako se počutimo!

- Oglas -

Pes

Znanstveniki do ugotovitev prišli s pomočjo vzorcev znoja

Ljudje smo zelo vizualna bitja, zato pogosto pozabljamo, da se živali v svetu velikokrat precej bolje orientirajo s pomočjo drugih čutov, ne le z vidom. Pri psih je še posebej dobro razvit voh. Znanost je zdaj potrdila, da lahko psi prav s pomočjo vonjanja zelo hitro ugotovijo, v kakšnem čustvenem stanju se nahajajo njihovi skrbniki. Še bolj zanimivo pa se zdi, da psi nato običajno prilagodijo tudi svoje razpoloženje.

Kako natanko so italijanski znanstveniki sploh prišli do teh ugotovitev? Najprej so udeležencem eksperimenta predvajali videoposnetke, ki so pri njih sprožili intenzivne čustvene odzive. Takoj zatem pa so zbrali vzorce njihovega znoja, s katerimi so soočili pse. Med opazovanjem reakcije pri psih so prišli do zelo presenetljivih ugotovitev …

Psi so zelo hitro prilagodili tudi svoje razpoloženje

Znanstveniki so opazovali, kako se bo spremenilo vedenje psov, po tem ko so zavohali vzorce človeškega znoja. Obenem pa so spremljali tudi nekatere merljive dejavnike, na primer srčni utrip. Ugotovili so, da so psi zgolj na podlagi vonja znoja zelo hitro zaznali, za katero čustveno stanje je šlo, nato pa temu prilagodili tudi svoje obnašanje. Še posebej močan odziv so sprožili vzorci znoja ljudi, ki jih je bilo močno strah. Ob vonjanju teh vzorcev so psi še sami postali prestrašeni. Hitro so se zatekli k svojim skrbnikom po zaščito, medtem ko so zavračali stik s tujci. Pri teh psih pa je bilo mogoče zaznati tudi močno pospešen srčni utrip.

- Oglas -

Še en dokaz več torej, da nismo nikoli zares sami, če nam družbo delajo naši štirinožni prijatelji. Četudi imate občutek, da vas nihče ne razume in da se morate s svojimi čustvi, tudi tistimi najbolj negativnimi, soočati povsem sami, to ne drži zares. Vaš pes zelo dobro vidi, pardon, voha, kaj doživljate!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×