Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaJe čas za ukinitev premika ure?

Je čas za ukinitev premika ure?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nami je vnovičen premik ure iz poletnega na zimski čas. Vedno več strokovnjakov opozarja, da ima premik ure negativne posledice na zdravje in počutje ljudi, s predlogom, da se premik ure ukine, pa se vedno pogosteje sooča tudi evropska politika.

- Oglas -

Ura

Zakaj smo začeli s premikanjem ure?

Premikanje ure dvakrat letno je ustaljena praksa v večini evropskih držav. Ideja o  premiku ure  izhaja še iz časov, ko je Benjamin Franklin leta 1784 objavil esej o varčevanju energije s pomočjo dnevne svetlobe. Ker so pomladi dnevi daljši in jutra prej svetla, je predlagal, da morajo ljudje prej v posteljo in zato tudi prej začeti z delom. Prvi so med prvo svetovno vojno zaradi potrebe po varčevanju z energijo  spremembo časa uvedli Nemci. Nemcem so sledile druge države, po vojnem obdobju je ukrep prenehal, zopet pa je v veljavo prišel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Pri nas je premik ure v uporabi od leta 1982. V Evropi se ura premika v vseh državah razen v Islandiji. Glavni argument za premik ure je torej prihranek pri energiji, na drugi strani pa so vedno glasnejši nasprotniki, ki opozarjajo, da premikanje negativno vpliva na biološko uro ljudi, razpoloženje in s tem na zdravstveno stanje ljudi. S premikom ure so se zato v zadnjem času vedno bolj začeli ukvarjati znanstveniki,  ki po dosedanjih odkritjih opozarjajo, da lahko že manjša motnja običajnih vzorcev spanja pri človeku povzroči pomembne posledice. Zadnje študije kažejo celo, da premik ure naprej prinaša večje število srčnih napadov in kapi, več je prometnih nesreč, delovna učinkovitost se zmanjša.

Ukinitev premika ure pogosta pobuda evropskih državljanov

Številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin se zavzemajo, da bi v EU ukinili premik ure dvakrat letno. Poudarjajo, da premik ure znanstveno dokazano botruje zdravstvenim težavam, povečuje tveganje za nesreče ter zvišuje administrativne stroške, ob tem pa ne prinaša prihranka pri porabi energije, čemur je bil sprva namenjen. Evropski parlament na svoji spletni strani sporoča, da dobijo vedno več pobud evropskih državljanov v zvezi s prestavljanjem ure s poletnega na zimski čas in obratno. Nekateri poletno ureditev podpirajo, drugi parlament pozivajo, naj pomaga ukiniti to prakso. Študije v zadnjem času namreč potrjujejo, da ima premikanje ure škodljiv učinek na zdravje ljudi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×