0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaJe čas za ukinitev premika ure?

Je čas za ukinitev premika ure?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nami je vnovičen premik ure iz poletnega na zimski čas. Vedno več strokovnjakov opozarja, da ima premik ure negativne posledice na zdravje in počutje ljudi, s predlogom, da se premik ure ukine, pa se vedno pogosteje sooča tudi evropska politika.

- Oglas -

Ura

Zakaj smo začeli s premikanjem ure?

Premikanje ure dvakrat letno je ustaljena praksa v večini evropskih držav. Ideja o  premiku ure  izhaja še iz časov, ko je Benjamin Franklin leta 1784 objavil esej o varčevanju energije s pomočjo dnevne svetlobe. Ker so pomladi dnevi daljši in jutra prej svetla, je predlagal, da morajo ljudje prej v posteljo in zato tudi prej začeti z delom. Prvi so med prvo svetovno vojno zaradi potrebe po varčevanju z energijo  spremembo časa uvedli Nemci. Nemcem so sledile druge države, po vojnem obdobju je ukrep prenehal, zopet pa je v veljavo prišel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Pri nas je premik ure v uporabi od leta 1982. V Evropi se ura premika v vseh državah razen v Islandiji. Glavni argument za premik ure je torej prihranek pri energiji, na drugi strani pa so vedno glasnejši nasprotniki, ki opozarjajo, da premikanje negativno vpliva na biološko uro ljudi, razpoloženje in s tem na zdravstveno stanje ljudi. S premikom ure so se zato v zadnjem času vedno bolj začeli ukvarjati znanstveniki,  ki po dosedanjih odkritjih opozarjajo, da lahko že manjša motnja običajnih vzorcev spanja pri človeku povzroči pomembne posledice. Zadnje študije kažejo celo, da premik ure naprej prinaša večje število srčnih napadov in kapi, več je prometnih nesreč, delovna učinkovitost se zmanjša.

- Oglas -

Ukinitev premika ure pogosta pobuda evropskih državljanov

Številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin se zavzemajo, da bi v EU ukinili premik ure dvakrat letno. Poudarjajo, da premik ure znanstveno dokazano botruje zdravstvenim težavam, povečuje tveganje za nesreče ter zvišuje administrativne stroške, ob tem pa ne prinaša prihranka pri porabi energije, čemur je bil sprva namenjen. Evropski parlament na svoji spletni strani sporoča, da dobijo vedno več pobud evropskih državljanov v zvezi s prestavljanjem ure s poletnega na zimski čas in obratno. Nekateri poletno ureditev podpirajo, drugi parlament pozivajo, naj pomaga ukiniti to prakso. Študije v zadnjem času namreč potrjujejo, da ima premikanje ure škodljiv učinek na zdravje ljudi.

.

NAJNOVEJŠE