Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaZeleni čaj za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni: nova obetavna odkritja

Zeleni čaj za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni: nova obetavna odkritja

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja kar nekaj študij, ki nakazujejo, da bi bil lahko zeleni čaj zelo koristen za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni. Zdaj pa je ekipa kanadskih znanstvenikov prišla do odkritja, kako natanko lahko zeleni čaj pri tem zares pomaga. Izsledki raziskave vas bodo zagotovo prepričali, da si pogosteje privoščite skodelico tega izjemno zdravega napitka. Še koristnejši pa naj bi bil izvleček zelenega čaja.

- Oglas -

Zeleni čaj

Razkrit mehanizem, zaradi katerega je lahko zeleni čaj izvrstna preventiva

V zelenem čaju lahko med drugim najdemo polifenol oziroma flavonoid, imenovan epigalokatehin galat (EGKG). Kanadski raziskovalci so ugotovili, da lahko omenjena snov prepreči nastajanje betaamiloidnih oblog, katerih nalaganje je sicer ena glavnih značilnosti Alzheimerjeve bolezni. Epigalokatehin galat lahko namreč oslabi delovanje betaamiloidnih oligomerov. Znanstveniki so do tega odkritja prišli s pomočjo jedrske magnetne resonance. Na molekularni ravni naj bi tako epigalokatehin galat prekril toksične betaamiloidne oligomere in s tem preprečil, da bi nastajale obloge. EGKG onemogoča nadaljnje širjenje teh oligomerov in s tem njihov potencialno negativen vpliv na zdrave celice. Ne le da ti izsledki potrjujejo rezultate predhodnih študij, ampak razkrivajo tudi sam mehanizem, zaradi katerega je lahko zeleni čaj izvrstna preventiva, ko gre za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni.

Zdravila za Alzheimerjevo bolezen ni, zato je preventiva še pomembnejša

Trenutno naj bi bilo na svetu skoraj 50 milijonov ljudi, ki se spopadajo z Alzheimerjevo boleznijo. Po nekaterih ocenah pa naj bi to število do leta 2050 naraslo kar na 131,5 milijona. Ni sicer še povsem znano, kaj natanko povzroča Alzheimerjevo boleznijo, vendar znanstveniki domnevajo, da ima ključno vlogo pri razvoju bolezni prav betaamiloid, beljakovina, ki se lahko »zlepi« v večje enote in tako tvori obloge, ki preprečujejo prenos signala med živčnimi celicami.

Alzheimerjeva bolezen velja sicer za progresivno nevrodegenerativno bolezen, za katero so značilne motnje spomina in različnih kognitivnih funkcij. Za zdaj zdravilo za Alzheimerjevo bolezen žal še ne obstaja, zato pa je še toliko pomembnejše, da se osredotočimo na preventivo. Uživanje zelenega čaja in izvlečkov lahko tako dolgoročno močno pripomore k zmanjšanju tveganja – za preventivo ni pravzaprav nikoli prezgodaj!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×