Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaZeleni čaj za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni: nova obetavna odkritja

Zeleni čaj za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni: nova obetavna odkritja

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja kar nekaj študij, ki nakazujejo, da bi bil lahko zeleni čaj zelo koristen za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni. Zdaj pa je ekipa kanadskih znanstvenikov prišla do odkritja, kako natanko lahko zeleni čaj pri tem zares pomaga. Izsledki raziskave vas bodo zagotovo prepričali, da si pogosteje privoščite skodelico tega izjemno zdravega napitka. Še koristnejši pa naj bi bil izvleček zelenega čaja.

- Oglas -

Zeleni čaj

Razkrit mehanizem, zaradi katerega je lahko zeleni čaj izvrstna preventiva

V zelenem čaju lahko med drugim najdemo polifenol oziroma flavonoid, imenovan epigalokatehin galat (EGKG). Kanadski raziskovalci so ugotovili, da lahko omenjena snov prepreči nastajanje betaamiloidnih oblog, katerih nalaganje je sicer ena glavnih značilnosti Alzheimerjeve bolezni. Epigalokatehin galat lahko namreč oslabi delovanje betaamiloidnih oligomerov. Znanstveniki so do tega odkritja prišli s pomočjo jedrske magnetne resonance. Na molekularni ravni naj bi tako epigalokatehin galat prekril toksične betaamiloidne oligomere in s tem preprečil, da bi nastajale obloge. EGKG onemogoča nadaljnje širjenje teh oligomerov in s tem njihov potencialno negativen vpliv na zdrave celice. Ne le da ti izsledki potrjujejo rezultate predhodnih študij, ampak razkrivajo tudi sam mehanizem, zaradi katerega je lahko zeleni čaj izvrstna preventiva, ko gre za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni.

Zdravila za Alzheimerjevo bolezen ni, zato je preventiva še pomembnejša

Trenutno naj bi bilo na svetu skoraj 50 milijonov ljudi, ki se spopadajo z Alzheimerjevo boleznijo. Po nekaterih ocenah pa naj bi to število do leta 2050 naraslo kar na 131,5 milijona. Ni sicer še povsem znano, kaj natanko povzroča Alzheimerjevo boleznijo, vendar znanstveniki domnevajo, da ima ključno vlogo pri razvoju bolezni prav betaamiloid, beljakovina, ki se lahko »zlepi« v večje enote in tako tvori obloge, ki preprečujejo prenos signala med živčnimi celicami.

Alzheimerjeva bolezen velja sicer za progresivno nevrodegenerativno bolezen, za katero so značilne motnje spomina in različnih kognitivnih funkcij. Za zdaj zdravilo za Alzheimerjevo bolezen žal še ne obstaja, zato pa je še toliko pomembnejše, da se osredotočimo na preventivo. Uživanje zelenega čaja in izvlečkov lahko tako dolgoročno močno pripomore k zmanjšanju tveganja – za preventivo ni pravzaprav nikoli prezgodaj!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×