Ingverjeva tinktura je lahko ena najbolj koristnih sestavin v vaši domači lekarni. Z njo si lahko uspešno pomagate v primerih slabosti. Zelo učinkovita je tudi takrat, ko je slabost tako huda, da prihaja tudi do bruhanja. Poleg tega pa lahko ingverjeva tinktura pomaga tudi pri mnogih drugih prebavnih težavah, na primer tudi pri zgagi. Nekateri pa jo uporabljajo celo za masažo glave ob glavobolih. Možnosti uporabe ingverjeve tinkture so tako zares raznolike. Njena priprava je zelo enostavna, zato jo zlahka izdelate kar doma.

Sestavine za izdelavo domače ingverjeve tinkture

  • približno za pest posušenih ali svežih metinih listov,
  • 40 gramov naribanega ingverja,
  • približno 3 decilitre vode in
  • 3,5 decilitra alkohola (na primer vodke).

Navodila za pripravo tinkture

Najprej stresite metine liste in ingver v večji steklen kozarec. Zavrite vodo ter jo prelijte po ingverju in meti. Uporabite toliko vode, da povsem prekrijete sestavine. Zdaj prilijte še alkohol in zaprite kozarec s pokrovčkom. Kozarec postavite na temno, hladno mesto za 2–6 tednov.  Vsakodnevno vsebino kozarca malo pretresite. Na koncu mešanico precedite in nalijte tinkturo v stekleničke.

Še več uporabnih receptov pa najdete v naši reviji >>

Kako odmerjati ingverjevo tinkturo?

Običajno je najbolje, da eno žličko tinkture zmešate z vodo, nato pa mešanico popijete. Ingverjevo tinkturo lahko po želji zaužijete tudi neposredno, brez redčenja. V primeru slabosti ali prebavnih težav ta odmerek načeloma zadostuje. Če ne opazite izboljšanja, lahko čez nekaj časa zaužijete še eno žličko ingverjeve tinkture.