Zdravje & prehranaSo prava rešitev za migrene antioksidanti?

So prava rešitev za migrene antioksidanti?

MORDA VAS ZANIMA

Pogoste migrene so težava, s katero se danes sooča ogromno ljudi. Spopadanje z migrenami ima lahko izjemno negativne vplive na kakovost vašega življenja, zaradi česar se mnogi po pomoč zatekajo k protibolečinskim sredstvom. Ta pa seveda ne odpravljajo vzrokov, ampak zgolj lajšajo simptome.

- Oglas -

Pri migreni je posebna težava tudi ta, da natančen vzrok zanjo sploh ni znan. Vendar pa se zdi, da so se znanstveniki zdaj končno dokopali do odgovorov na vprašanje, kaj natančno je migrena in kaj jo povzroča – s tem pa tudi do potencialne rešitve. Odgovor naj bi se skrival v antioksidantih …

Migrena

Migrene kot obramba organizma pred oksidativnim stresom?

Migrene običajno dojemamo kot obolenja, vendar pa se je pred kratkim pojavila teorija, da gre pravzaprav za obrambni mehanizem naših možganov. Z migrenskimi napadi naj bi se naši možgani pravzaprav ščitili pred oksidativnim stresom. Kot vam je morda znano, je oksidativni stres odziv telesa na prekomerno nakopičenje škodljivih prostih radikalov. Pogosta posledica oksidativnega stresa pa je prehitro staranje in povečano tveganje za številne bolezni. Teorijo o migreni kot o obrambnem mehanizmu je javnosti pred nedavnim predstavil dr. Jonathan M. Borkum, raziskovalec z univerze v Oronu. Že predhodne študije so razkrile, da imajo ljudje, ki se spopadajo z migrenami, v povprečju tudi precej več težav z oksidativnim stresom. Dr. Borkum je pojasnil, da so lahko torej migrene na neki način koristna informacija, saj opozarjajo na številne problematične procese v možganih. Obenem pa to pomeni, da bi bilo lahko preprečevanje migrenskih napadov precej uspešnejše, če bi se osredotočili na oksidativni stres.

Procesi, ki sestavljajo migrenski napad, naj bi ščitili možgane in živce

Migrenski napadi so pravzaprav sestavljeni iz več različnih procesov. Na podlagi raziskav, ki so preučevale pojav slabše prekrvavitve možganov, je dr. Borkum zasnoval teorijo, da imajo tipični procesi, ki se odvijajo v možganih ob migrenskih napadih, vlogo zaščite možganov in živcev. Ti procesi pravzaprav spodbujajo delovanje antioksidantov in zavirajo tvorbo prostih radikalov, kar preprečuje odmiranje nevronov in pomaga pri nastajanju novih. Ne gre torej samo za to, da oksidativni stres sproži migrene, ampak so lahko migrene pravzaprav zaščita telesa. Migrene naj bi bile tako aktivni odziv možganov oziroma njihov proces samoobnavljanja.

Antioksidanti za odpravo vzrokov, ne le za lajšanje simptomov

- Oglas -

Vse to pa seveda nakazuje, da bi morali razmisliti o tem, kako dojemamo migrene. Namesto da napade vidimo kot bolezen, bi morali v simptomih prepoznavati aktivacijo naših obrambnih mehanizmov. Grožnja je v tem primeru seveda oksidativni stres. Da bi tako lahko zares preprečili migrene, se moramo osredotočiti predvsem na preprečevanje oksidativnega stresa. Ena od najboljših možnosti za to je, da v prehrano uvrstimo čim več živil, bogatih z antioksidanti. Če bo teorija potrjena, pa bi lahko te ugotovitve pomagale tudi v boju s številnimi drugimi nevrodegenerativnimi boleznimi.

NAJNOVEJŠE