0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiAlja Dimic, prehranaPrehrana in osteoporoza

Prehrana in osteoporoza

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni!
 
Pišem vam v imenu mame. Stara je 46 let, že pred tremi leti so ji postavili diagnozo osteoporoze, kljub zdravilom in pazljivejšemu prehranjevanju so ji pred letom dni pri ponovnem pregledu povedali, da ma hudo osteoporozo hrbtenice in kolkov. V zadnji reviji sem prebrala članek o škodljivosti mleka in mlečnih izdelkov, njena prehrana (zaradi kalcija) pa temelji ravno na teh. V menopavzi pa je že od njenega 39. leta. Kaj svetujete? Kakšno prehrano, da se stanje ne bo še naprej slabšalo?

- Oglas -

Najlepša hvala za odgovor,
Damjana

osteoporoza in prehranaDamjana, pozdravljeni,

čeprav imajo mleko, mlečni izdelki in meso veliko kalcija, je absorbcija kalcija v organizem veliko manjša, saj telo večino mineralov porabi za nevtraliziranje kislosti, namesto za absorbcijo kalcija. Način nepravilnega prehranjevanja povzroča kislost telesa (kandida –napihnjenost, prebavne težave …). Za njegovo ponovno nevtraliziranje telo črpa minerale iz kosti (ker jih s prehrano ne vnesemo dovolj) in rezultat je nastanek osteoporoze. Razlog za težave s kostmi ni v pomanjkanju kalcija, temveč drugih vitaminih in mineralih, brez katerih se kalcij ne more uspešno vezati.

- Oglas -

Brez silicija, vitamina K in D, cinka, bora, magnezija in drugih mineralov vaši mami in vsem ostalim, ki imajo osteopenijo oz. že osteoporozo, tudi zadostna količina kalcija ne bo prav nič ne pomagala. Tudi večina kalcijevih tablet je bolj škodljivih kot koristnih.

Številne anorganske spojine, kamor spadajo številni sintetični preparati, ki jih dobimo v obliki šumečih tablet, ter kalcij, dodan mleku, sokovom in drugim izdelkom, je anorganski kalcij, ki se nalaga na kosti, namesto v kosti. Naše telo tega kalcija ne more uporabiti, saj je večinoma anorgansko pridelan in namesto, da bi se nalagal v naše kosti, se nalaga na njih (kot apnenec).

Jemanje večine kalcijevih pripravkov osteoporozo pospeši, ker poškodujejo črevesno floro in tako onemogočijo, da bi celo kalcij iz hrane uspešno prehajal iz črevesja v telo. Hrana je resnično močno orožje za marsikatero bolezen.

Vaša mama naj uživa čim več surove, nepredelane hrane. Naj uživa v temni listnati zelenjavi, stisnjenih zelenjavnih sokovih, žitaricah brez glutena, lešnikih ter mandljih. Uporablja naj laneno, konopljino, svetlinovo olje, za peko kokosovo.

Uživa naj v črnem sezamu, ki naj ga stre v terilniku in primeša v že skuhano juho, v solate ali naj si iz njega naredi namaz za presne, brezglutenske krekerje.
Naj ne pozabi na stročnice – čičerika, bob, leča, fižol in grah.

- Oglas -

Prav tako obstaja neposredna povezava med menopavzo in razvojem osteoporoze. Vedno bolj zgodnje menopavze (pred starostjo 45) in vse daljša obdobja, v katerih je raven hormonov nizka, lahko povzročijo izgubo kostne mase.

Vaši mami zato priporočam naravno kremo iz izvlečka divjega gomolja Yam. Divji Yam vsebuje snov diosgenin, ki dokazano spodbuja delovanje hipofize, s tem pa spodbuja delovanje vseh žlez in izločanje hormonov. Zato je krema zelo priporočljiva pri vseh naravnih »protistarostnih terapijah« in je eden izmed najmočnejših »anti-agingov«. Spodbuja naravne pomlajevalne procese in s tem zavira vse težave, ki jih prinese staranje, tudi osteoporozo. Študijo je potrdila svetovna zdravstvena organizacija, saj je osteoporoza posledica upadanja ravni hormonov.

Vaša mama naj ne pozabi na veliko tekočine v obliki zeliščnih čajev in vode.
Iz prehrane naj izpusti vso v naprej pripravljeno hrano, hrano živalskega izvora, sladko sadje, gluten, zapakirane izdelke, polne sladkorja, soli, nasičenih maščob, pesticidov, emulgatorjev in drugih ojačevalcev okusa. Več bo uživala takšne hrane, bolj bo njeno telo zakisano in posledično bo samo iz sebe črpalo več kalcija, saj je kalcij zelo močen nevtralizator kislin.

Zelo bi ji priporočila začetno razstrupljanje, s čimer bo odplaknila oz. nevtralizirala odvečne kisline. Veliko zelenih sokov, zelenjavnih juh, bazični prah, detox zelišča , veliko začimb, pripravi naj si bazično kopel – v banjo naj strese 1 kg naravne morske soli in se v tem kopa 3‒4-krat na teden po 25 minut, če nima banje, naj si namaka vsaj noge.

Vaša mama naj ne ne pozabi na vsakodnevni sprehod po svežem zraku, kjer naj ujame tudi kakšen sončni žarek.

Prijeten pozdravček obema,
Alja

Preberite si tudi obširen članek o osteoporozi in prehrani.

.

NAJNOVEJŠE