0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiAlja Dimic, prehranaPomanjkanje energije in nabiranje maščob okoli trebuha

Pomanjkanje energije in nabiranje maščob okoli trebuha

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,
imam težave s pomanjkanjem energije, nabirajem maščob okoli trebuha, povišanim holesterolom, suho kožo in nožnico ter prebavo. Ker sem pri hoji hitro zasopla, lasje se mi zelo redčijo in sušijo, sem posumila na slabše delovanje ščitnice. Dala sem si analizirati kri, vendar mi je zdravnik rekel, da je vse v mejah normale. Ali mi priporočate analizo hormonov iz sline, ker sem slišala, da je bolj natančna? In ali glede na rezultate dobim tudi priporočila, katera hrana je zame primerna, saj res ne vem več, kaj je dobro in zdravo ter kaj ne?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Helena

- Oglas -

mašćobe in holesterol

Helena, pozdravljeni!
Res je prehrana tista, ki nadzoruje naše delovanje, saj nadzoruje zgradbo hormonov, od njih pa je odvisno naše počutje, zdravje in celotno delovanje. Tudi ščitnica je odvisna od delovanja hormonov. Najbolj individualno napisano prehrano dobite ob analiziranju hormonov iz sline, s čimer spoznate, katera je tista hrana, ki vam pomaga uravnovesiti vaše hormone.
Uporaba sline za določevanje plazemske ravni steroidnih hormonov se je v zadnjih letih močno povečala – kot preventivna ali kurativna metoda zdravljenja, hujšanja ali le ohranjanja dobrega počutja.

Testiranju hormonov iz sline so dokazali zanesljivost in celo superiornost nad konvencionalnimi serumskimi testiranji.
Vrednost sline kot medija za spremljanje stanja v telesu je v enostavnem zbiranju, shranjevanju in pošiljanju, neinvazivnosti in primernosti za večkratno vzorčenje. To je še posebej pomembno za steroidne hormone, kjer so značilna dnevna in mesečna nihanja v koncentracijah. S tovrstnimi analizami lahko spremljamo cikle plodnosti, menopavze, stresa in druge pojave, ki se tekom dneva spreminjajo.

- Oglas -

S testiranjem sline na priročen, točen in poceni način določamo steroidne hormone v telesu. Znanstvene študije so pokazale močno povezavo med ravnijo steroidnih hormonov v slini in v krvi, ki je biološko aktivna (vstopa v možgane, maternico, kožo in prsi).
Vzorec sline za testiranje lahko (za razliko od vzorca krvi) dobimo kjer koli in kadar koli. Poleg tega so hormoni v slini zelo stabilni in zato lahko vzorce hranimo pri sobni temperaturi do 14 dni, ne da bi to kakor koli vplivalo na točnost rezultatov. To je zelo pomembno pri zbiranju in pošiljanju vzorcev.

Steroidni hormoni v krvi se večinoma (95‒99 %) vežejo na beljakovinske prevoznike (vežejo se na globulin in albumin). Raven hormonov v slini pa predstavlja količino hormonov, ki je trenutno na voljo za ciljna tkiva. Raziskave so pokazale jasno povezavo med simptomi in ravnijo hormonov v slini. Za testiranje hormonov iz seruma so potrebne zelo občutljive testne metode.

Prednosti testiranja hormonov iz sline:

 • Slina za testiranje (za razliko od seruma) ne vsebuje beljakovin, na katere se vežejo hormoni. Hormoni so prosti.
 • Vzorci se zbirajo na bolnikovem domu, kar omogoča časovno uskladitev. To je pomembno zlasti pri kortizolu, ki ga je potrebno vzorčiti v specifičnem času dneva ali noči.
 • Omogoča pogostnost vzorčenja, na primer med menstrualnim ciklusom, za ugotavljanje težav s plodnostjo.
 • Raven hormonov se lahko oceni v času aktivnega dodajanja hormonov.
 • Pri zbiranju sline se izognemo stresu, ki spremlja odvzem krvi, in s tem povečanju ravni hormona, zlasti kortizola.
 • Hormoni v slini so pri sobni temperaturi stabilni do 2 tedna, kar omogoča udobno pošiljanje vzorca po vsem svetu.
 • Testiranje s slino je cenejše od testiranja s serumom.
 • Testiranje s serumom podcenjuje količino progesterona, ki se dostavi v tkivo.
 • Testiranje je priporočljivo tudi pri spremljanju hormonske terapije in prilagajanju odmerkov, če je to potrebno.

Testiranje s slino uporabljamo za:

- Oglas -
 • Ugotovitev hormonskega neravnovesja pred pojavom simptomov ali bolezni(težave s ščitnico, neplodnost, mena, andropavza, kronična utrujenost, debelost, diabetes, Cushingov sindrom, Addisonova bolezen, rak …).
 • Opredelitev posebnega neravnovesja hormonov, povezanega s simptomi.
 • Vzpostavitev hormonskega ravnovesja pred kirurškim posegom ali začetkom terapije.
 • Vpogled v raven hormonov, kar omogoča individualno doziranje hormonov.
 • Spremljanje zgodovine poteka spreminjanja ravni hormonov in simptomov za nadaljnje testiranje.
 • Pripravo jedilnika oz. prehranske terapije.
 • Preventivo pred boleznimi.

Testiranja iz sline:
Velika prednost testianja sline je, da z njim ugotovimo osnovni vzrok problema.

 1. Na primer: eno testiranje se imenuje test stresa in preobremenjenosti nadledvičnih žlez, ki meri raven kortizola in DHEA hormona. V zvezi s kortizolom so dobljene vrednosti dober pokazatelj, da ima nekdo težave z nadledvično žlezo. Ljudje z oslabljenimi nadledvičnimi žlezami imajo zjutraj nizko raven kortizola, ko naj bi bil visok, drugi pa imajo previsoko vrednost kortizola že zjutraj. Oboje nakazuje na stanje preobremenjenosti nadledvičnih žlez in na ogroženost dobrega delovanja ščitnice.
 2. Drugo testiranje je analiza ženskih in moških spolnih hormonov, saj neravnovesje teh hormonov povzroča veliko težav, vključno z delovanjem žleze ščitnice. Na primer: če ima nekdo ima presežek estrogena ali premalo progesterona, lahko to vodi v bolezen, imenovano estrogenska dominanca, ki je vzrok tudi za obolenje ščitnice, avtoimune bolezni ščitnice … Za določitev delovanja ščitnice je pogoj analiziranje spolnih hormonov, saj le tako lahko vzpostavimo normalno hormonsko ravnovesje in posledično uredimo delovanje ščitnice.
 3. Prednost analiziranja sline je, da je postopek neinvaziven, preprost in narejen v zavetju vašega doma.
.

NAJNOVEJŠE