0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtListi na lončnicah bledijo

Listi na lončnicah bledijo

MORDA VAS ZANIMA

Na nekaterih lončnicah na okenski polici sem opazila, da so listi postali drugačne barve oziroma nimajo več leska, ki so ga imeli prej. Listi so nekako pikčasto bledi. Kako naj to popravim?
Julija, LesceLončnica
Glede na to, da ste poškodbe opazili sedaj, ko smo v kurilni sezoni, in glede na opisane poškodbe, sklepamo, da gre za škodljivca, ki ga poznamo pod imenom rdeči pajek oziroma pršica.
Omenjenemu škodljivcu namreč odgovarja izrazito suh in vroč zrak, ki pa nastane ravno v teh dneh. Škodljivec je zelo majhen, zato ga težko opazimo oziroma za to potrebujemo lupo. Na začetku napada tega škodljivca lahko na rastlinah opazimo pikčasta razbarvanja, ki nastanejo zato, ker izsesava rastlinski sok. Ta pikčasta razbarvanja se pozneje začno vedno bolj združevati, listi pa dobijo srebrnkast ali bakren odsev.
Rastlinam lahko pomagamo tako, da jih ne postavljamo na preveč vroče strani ali v bližino vročih radiatorjev ter da liste redno, to je vsaj enkrat na dan, pršimo s postano vodo. Škropimo jih lahko tudi s koprivno brozgo, ki deluje kot blag insekticid. Med listi ali med stebelci rastline naredijo pajčevini podobne mreže, ki jih skrbno brišemo. Če pa je rastlina močno prizadeta in so vsi listi že spremenjene barve, pa jo je najbolje kar zavreči ali pa vsaj prestaviti proč od zdravih rastlin, dokler se ne rešimo škodljivca, sicer se bo preselil še na sosednje rastline.

.

NAJNOVEJŠE