Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtRjave pike na jabolkih

Rjave pike na jabolkih

MORDA VAS ZANIMA

Poleg zelenjavnega vrta imam nekaj sadnega drevja. Na plodovih jabolk so se pojavile vdrte rjave pike, ki so rjave tudi znotraj in to meso je spremenjeno. Jabolka so skoraj neužitna. Kaj naj naredim?
Jože S., Kobarid

- Oglas -

jabolka in  rjave pike

Kolikor lahko razberem iz opisanih težav, gre najverjetneje za pojav grenke pegavosti ali grenke plutavosti. To je bolezen, ki je posledica nekaterih fizioloških motenj. Povezujejo jo s pomanjkanjem kalcija v prehrani drevesa ter s sušo. Znaki bolezni se običajno razvijejo med skladiščenjem.
Ko enkrat ugotovimo, da gre za to motnjo oziroma bolezen, je priporočljivo, da v naslednjih rastnih sezonah (tekom poletja) drevo zastiramo in zalivamo, kar ublaži pojav bolezni. Za zastiranje lahko uporabimo pokošeno travo, čisto slamo … Takega drevja tudi ne obrezujemo premočno. Če se bolezen pojavlja že nekaj let zaporedoma, pa je priporočljivo, da drevo od sredine junija, v 14-dnevnih presledkih, škropimo s kalcijevim pripravkom. S škropljenjem nadaljujemo vse do časa tik pred obiranjem. Izogibamo se škropljenju v veliki vročini.
Plodove moramo obirati v optimalni zrelosti, ker se na zgodaj obranih plodovih pojavljajo grenke pege precej intenzivneje in bolj zgodaj. Ko so plodovi obrani, jim moramo hitro zagotoviti čim bolj ustrezne razmere shranjevanja, pri čemer je posebno pomembna zračna vlažnost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×