0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeGreenpeace podpira evropske trajnostne ribiče

Greenpeace podpira evropske trajnostne ribiče

MORDA VAS ZANIMA

Ljubljana, 19. marec 2013 – Greenpeaceova ladja Artic Sunrise včeraj v Romuniji začenja dvomesečno evropsko turnejo v podporo malim ribičem, v okviru katere bo priplula tudi v Koper. Turneja se pričenja ravno v času, ko pogajanja o reformi skupne ribiške politike EU (SRP) prehajajo v zaključno fazo. Desetletja so vlade dajale prednost industrijskemu ribolovu, ki ogroža prihodnost rib v naših morjih. Posledice pa občutijo tudi obalne skupnosti, ki so odvisne od ribištva.

- Oglas -
Arctic Sunrise
Arctic Sunrise prihaja tudi v Slovenijo.

Industrijski ribolov prazni naša morja

“Šestdeset odstotkov ribjih staležev v Evropi je prekomerno izlovljenih do stopnje, ko se ne morejo obnavljati,” je dejala mag. Nina Štros, vodja Greenpeacea v Sloveniji. “Evropska industrijska ribiška flota je tako močna, da lahko izlovi trikrat več rib, kot se jih lahko v morju obnovi, medtem ko sektor majhnih ribičev ribari odgovorno in morju prijazno. Čas je, da spremenimo smer evropske ribiške politike in zavarujemo prihodnost naših morij in ribičev.”
SRP je v procesu obsežne reforme, zadnja pogajanja pa potekajo med Evropskim parlamentom, ki zagovarja smiselne reforme, in vladami EU. Ribiške države, kot sta Francija in Španija, dosledno zagovarjajo kratkoročne interese industrijske ribiške flote, kljub temu, da večino njihove flote sestavljajo majhne ribiške ladje.
Slovenija se v dosedanjem političnem procesu ni posebno izpostavljala. Navkljub majhnosti našega morskega ribiškega sektorja pa v njem ostaja veliko težav in izzivov, s katerimi se bosta politika in prihajajoči minister morala začeti ukvarjati. Pomembno se je zavedati, da je ta sektor odvisen od naravnega vira, ki ni neomejen. Potrebno ga je zaščititi za prihodnje rodove, obenem pa poskrbeti, da bodo tisti ribiči, ki izvajajo svojo aktivnost trajnostno in v skladu z naravnimi omejitvami, to lahko počeli še vrsto prihodnjih let.
Nina Štros dodaja: “Tako naša kot druge evropske vlade morajo upoštevati mnenje Evropskega parlamenta in potrditi ukrepe, ki bodo velikost flote prilagodili količini rib v morju. Zmanjšati morajo ribolovne kapacitete, in to najprej pri najbolj uničujočih ladjah. Pri dostopu do ribjih lovišč naj imajo prednost mali ribiči, ki lovijo z majhnim okoljskim vplivom, ohranjajo delovna mesta in obalnim skupnostim dajejo identiteto.”

Arctic Sunrise – glasnik trajnostnih ribičev

V času turneje se bo Arctic Sunrise ustavila v devetih državah: v Romuniji, Bolgariji, Grčiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji. Greenpeaceovi aktivisti bodo v času turneje zbirali podpisane papirnate ladjice (https://myboat.gp/si) v podporo malim trajnostnim ribičem. Njihov namen je pozvati evropske ministre, naj pri določanju dostopa do ribjih lovišč dajo prednost prav tem ribičem. Z ladjo bodo iz države v državo potovali tudi ribiči in si predajali svetilko, ki bo simbolizirala skupni boj za zdrava evropska morja.
»Tako evropska kot slovenska politika morata ponovno dobro pogledati naš sektor«, pravi Zlatko Novogradec, predstavnik slovenskih ribičev mrežarjev. »V Sloveniji smo mali trajnostni ribiči v večini in tako kot v Evropi predstavljamo skoraj 80 odstotkov celotne ribiške flote. Smo pomemben člen v nadaljevanju tradicije in našim priobalnim mestom dajemo identiteto. Da bi zagotovili prihodnost ribištva in njegovo vzdržnost, se morajo stvari spremeniti. Industrijski ribolov ter druge uničujoče ribiške prakse so do sedaj imeli neupravičeno prednost, navkljub mnogo manjši družbeni vrednosti.«

Arctic Sunrise v Kopru od 17. do 19. aprila

Greenpeaceova ladja se bo v sklopu te turneje ustavila tudi v Kopru, in sicer med 17. in 19. aprilom. Na krovu bodo v teh dneh potekali strokovni posveti in medijski dogodki, za javnost, bomo vodene oglede ladje vsak dan med 14:00 in 18:30, zanimiv program pa bo tudi na obali ob ladji.
Več informacij o poteku turneje z ladjo in o tem, kako se pridružiti boju malih ribičev Evrope, na https://myboat.gp/si.

.

NAJNOVEJŠE