0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeDognojevanje med rastno sezono

Dognojevanje med rastno sezono

MORDA VAS ZANIMA

Za uspešno rast rastlin in rodovitna tla je pomembno usklajeno gnojenje. Gnojenje je potrebno, da optimalno oskrbimo rastline med rastjo, pred in po rastni sezoni pa da vrnemo zemlji hranila, odvzeta z vrtninami. Priprava na novo rastno sezono je gotovo v temeljitem jesenskem gnojenju. Za uspešno rast vrtnin in primeren pridelek pa je pomembno tudi dognojevanje med rastno sezono. Za ta namen lahko uporabljamo različne brozge oziroma prevrelke, lahko dodajamo zrel kompost ali namenska bio organska gnojila.

- Oglas -

Kako izberemo primerno gnojilo?

Gnojilo izberemo glede na vrsto vrtnine, ki jo bomo gnojili, ter dostopnost posameznih rastlin, iz katerih bomo pripravili gnojila (če imamo na voljo veliko koprive in bomo gnojili listnate vrtnine, bomo seveda izbrali za gnojenje koprivno brozgo). Prevrelke lahko naredimo iz velike koprive, gabeza ali drugih mešanih zelišč (plešec, kamilica, preslica, regrat). Omenjenim lahko dodamo še poprovo meto in majaron. Vse prevrelke pripravljamo na enak način.

Nabiramo sveže mlade rastline od pomladi do jeseni, vendar take brez semen, da ne bomo z gnojenjem koprivnih semen raznesli po vrtu. Raje ne pa vendar, če ne gre drugače, lahko uporabimo tudi posušene rastline. Nabrane rastline damo v plastičen, lesen ali keramičen sod ali posodo. Rastline prelijemo z vodo (deževnico ali postano vodo), ter ga pokrijemo z gosto mrežo, ki še omogoča kroženje zraka, preprečuje pa padanje večjih in malih živali v posodo. Vode nalijemo toliko, da so rastline pod gladino, vendar pazimo, da to ni prav do roba posode, saj se prevrelka med vrenjem peni. Hitrejši in boljši razkroj in pripravo gnojila dosežemo, če je sod na sončnem mestu in če tekočino vsaj enkrat na dan premešamo.

Da nam ostanki razkrojenih rastlin ne zamašijo zalivalke, lahko damo rastline v posodo tako, da jih položimo v vrečko iz tkanine ali pa ko je prevrelka narejena, dobljeno tekočino precedimo. Med vrenjem se tvorijo neprijetne vonjave, ki bi lahko vas ali bližnje zmotile, in da ta pojav omilimo, posujemo v prevrelko nekaj pesti kamninske moke ali nekaj baldrijanovega izvlečka. Prevrelka je pripravljena za uporabo, ko potemni in se ne peni več, to se zgodi po enem in pol do treh tednih. Ko je tekočina pripravljena, je potrebno to gnojilo razredčiti v razmerju 1 : 10, če pa smo v posodo dali veliko rastlin, pa v razmerju 1 : 20. Torej en liter prevrelke zmešamo z 10 ali 20 litri vode (deževnice ali postane vode). Prevrelko nato pokrijemo s pokrovom in jo lahko uporabljamo vse do konca rastne sezone. Ostanke kopriv lahko stresemo na kompostni kup.

- Oglas -

Gnojilo iz gabeza vsebuje železo, kalij, fosfor, mangan in vitamine. Primerno je za vse vrste rastlin, jih krepi in mineralno bogati. Za pripravo gnojila uporabljamo tako liste kot stebla.

Pri koprivi pazimo na razliko pri pripravi gnojila in pri pripravi naravnega sredstva proti ušem iz koprive. Gnojilo iz koprive je primerno za večino rastlin v cvetličnem, sadnem in zelenjavnem vrtu, ker pa je to gnojilo bogato z dušikom, ga na fižolu, grahu in čebuli raje ne uporabljamo, saj ga ne prenašajo najbolje.

Kratek nasvet: izdelava hitrega komposta

Le ta sicer še ne bo na voljo v letošnjem letu, vendar moramo kot pametni in vestni vrtnarji skrbeti tudi za prihodnjo sezono. Z gnilim listjem, pa tudi pokošeno travo oziroma drugimi zelenimi odpadki z vrta (staro solato, in podobno) napolnimo plastično vrečko, poškropimo z vodo, z vilami pa naredimo nekaj lukenj na vrečki. Vrečko zapremo ter jo pustimo na soncu, da listje in ostalo zelenje razpade, in čez pol leta že imamo na voljo hranilen kompost, ki ga lahko dodajamo vrtni zemlji.

.

NAJNOVEJŠE