Orehi so izjemno zdravo živilo, po katerem bi morali redno posegati, če želite narediti nekaj dobrega za svoje zdravje. Vsebujejo veliko zdravih maščob, vlaknin, beljakovin, antioksidantov ter različnih vitaminov in mineralov. Orehi veljajo za enega najboljših rastlinskih virov maščobnih kislin omega 3. Tako vas bo pest orehov na dan obvarovala pred številnimi obolenji. Seveda pa je najlepše pri tem to, da orehi niso samo zdravi, ampak tudi zelo okusni.
Izvrstna hrana za vaše možgane
O orehih se pogosto govori kot o »hrani za možgane«. Zdi se, da torej njihova oblika, ki močno spominja prav na naše možgane, ni naključje. Za izboljšanje možganskih funkcij poskrbijo predvsem maščobne kisline omega 3 v kombinaciji z dvema pomembnima mineraloma, jodom in selenom. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na polifenole, vrsto antioksidantov, s katerimi so orehi bogati. Polifenoli preprečujejo možganska vnetja in oksidativni stres. Izsledki določenih raziskav kažejo, da lahko uživanje orehov tudi močno zmanjša tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.
Zaščita pred različnimi oblikami raka
Poilifenoli in fitokemikalije v orehih, ki delujejo kot antioksidanti, so zelo pomembni tudi za zaščito vaših celic pred rakom, med drugim tudi pred rakom na dojkah. Za protirakav učinek poskrbijo tudi elagitanini, gamatokoferoli in alfalinolenska kislina. Uživanje orehov pa se pogosto priporoča tudi rakavim pacientom, saj lahko to pomaga zaustaviti razraščanje rakavih celic. Tako so orehi tudi odlično podporno živilo pri kemoterapiji.
Z uživanjem orehov do bolj zdravega srca
Zaradi visokega deleža maščobnih kislin omega 3, vitamina E, magnezija in folata so orehi izvrstni tudi za zaščito vašega srca in ožilja. K pozitivnemu vplivu na vaš srčno-žilni sistem pa seveda pripomorejo tudi vlaknine, ki znižujejo raven slabega in povečujejo količine dobrega holesterola v telesu. Pest oziroma približno 7 orehov dnevno ublaži tudi vnetja v srčnih arterijah in s tem razvoj srčnih bolezni.
Lažje nadzorovanje sladkorne bolezni
Orehi so zelo priporočljivi tudi za diabetike, saj vam lahko pomagajo pri preprečevanju številnih zapletov, možnih pri sladkorni bolezni. Izboljšajo delovanje endotelija, notranje plasti krvnih žil, s čimer se zmanjša tveganje za težave s srcem. Že manjše količine orehov vas lahko nasitijo, kar je predvsem zasluga vlaknin in beljakovin, ki jih vsebujejo, zato boste lažje uravnavali tudi apetit in posledično tudi telesno težo. Prav povečana telesna teža je namreč lahko zelo problematična za ljudi z diabetesom. Pest orehov na dan pa je tudi dobra preventiva za vse, ki želite preprečiti razvoj sladkorne bolezni oziroma diabetesa tipa 2 – orehi kot preventivno živilo so v tem primeru še posebej koristni za ženske.
Zdrave in močne kosti tudi v poznih letih
Alfalinolenska kislina, ki jo uvrščamo med maščobne kisline omega 3, pomaga preprečevati vnetja in pogoste zlome kosti. Dolgoročno je zelo pomembna tudi za preprečevanje osteoporoze. Za dodatno zaščito vaših kosti pa poskrbijo tudi magnezij, mangan, baker in drugi minerali v orehih. Baker je denimo zelo pomemben za ohranjanje primerne količine kolagena v kosteh in vezivnih tkivih, magnezij pa pripomore k boljši absorpciji kalcija in sodeluje pri tvorbi kostnega hrustanca.
Naravno razstrupljanje vaših jeter
Vas skrbi, da vaša jetra zaradi prekomerne izpostavljenosti škodljivim snovem, ki jih morajo filtrirati, niso v najboljšem stanju? Tudi v tem primeru so ena od izvrstnih naravnih rešitev orehi. Aminokislina L-arginin, ki je pomemben sestavni del orehov, pomaga jetrom pri razstrupljanju. Za naravno razstrupljanje jeter in organizma pa poskrbi tudi glutation. Če so vaše težave z jetri posledica previsoke telesne teže, pa vam bo koristil tudi vitamin E, še ena pomembna sestavina orehov.
Preverite tudi, kakšne so koristi orehovega olja.