0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineSirup iz bezgovih jagod za lajšanje kašlja ter proti gripi in prehladu

Sirup iz bezgovih jagod za lajšanje kašlja ter proti gripi in prehladu

MORDA VAS ZANIMA

Običajno je junij tisti mesec, ko nas narava zasuje z bezgovimi cvetovi, značilnega vonja in nežne bele barve. Vendar pa nas bezgovi grmi razveseljujejo tudi kasneje, ko nam podarjajo svoje plodove v obliki črnih jagod, ki so prav tako nadvse uporabni. Medtem ko mnogi ljudje uživajo v jedeh, pijačah in zdravilnih pripravkih iz bezgovih cvetov, pa je precej manj takšnih, ki vedo, da so lahko zelo uporabne tudi bezgove jagode. Upoštevati morate le to, da surovi bezgovi plodovi niso užitni.

- Oglas -

Ker lahko bezgove jagode poskrbijo za okrepitev imunskega sistema, so kot nalašč za pripravo sirupa za lajšanje simptomov gripe in prehlada. Sirup je še posebej uspešen pri blaženju kašlja. Ne zamudite priložnosti in si ga pripravite pravočasno!

Osnovne sestavine za pripravo bezgovega sirupa

  • 5 decilitrov vode,
  • najmanj 60 gramov posušenih bezgovih jagod ali 120 gramov svežih,
  • 200 gramov sladkorja,
  • 5 žlic limoninega soka in
  • 1–2 žlici naribanega ingverja (po želji).

Navodila za pripravo

Bezgove jagode in sladkor stresite v lonec. Zdaj lahko dodate tudi ingver, če ga boste uporabili. Prelijte z vodo, premešajte in segrevajte mešanico, da zavre. Nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte še približno 30 minut, odvisno od želene gostote sirupa. Precedite, če želite sirup brez manjših koščkov bezgovih jagod, in primešajte še limonin sok. Ko se ohladi, sirup shranite v hladilnik (najbolje v dobro zaprtem steklenem kozarcu). Sirup bo tako uporaben najmanj 3 mesece. Pri pripravi sirupa lahko količine po želji ustrezno povečate.

Že žlička tega sirupa na dan bo okrepila vaš imunski sistem. Če zbolite, pa se priporoča uživanje žličke sirupa iz bezgovih jagod na približno 3 ure, dokler ne zaznate izboljšanja stanja. Sirup lahko dodate različnim napitkom, na primer čajem, uporabite pa ga lahko tudi za izboljšanje okusa jedi (pri palačinkah namesto drugih dodatkov ipd.).

- Oglas -

O zdravilnih učinkih bezgovih jagod

V bezgovih plodovih oziroma jagodah, ki so značilne črne barve, najdemo vitamine A, B in C, ki so izjemno pomembni za močan imunski sistem. Kompleksni sladkorji v bezgovih jagodah prav tako pripomorejo k temu, da je naš imunski sistem močnejši ter se tako lažje ubrani pred virusi, ki povzročajo gripo in prehlad. Tako je sirup iz bezgovih plodov izvrstna preventiva, če se želite izogniti temu, da bi to zimo zboleli.

Če je do okužbe že prišlo, pa lahko sirup prepreči napredovanje virusov skozi dihala. Tako lahko uživanje bezgovega sirupa skrajša čas okužbe in ublaži številne neprijetne simptome, predvsem kašelj. V bezgovih jagodah lahko najdemo tudi različne antioksidante – poleg že omenjenega vitamina C – ki poskrbijo, da je naš imunski sistem še močnejši, obenem pa pripomorejo k preprečevanju vnetij v telesu.

Znano je, da je primarna naloga antioksidantov  preprečevanje negativnega vpliva prostih radikalov. Čeprav obstaja veliko živil, bogatih z antioksidanti, pa spadajo bezgove jagode v sam vrh, ko gre za količino, predvsem pa učinkovitost antioksidantov. V primerjavi z borovnicami, ki veljajo za izvrsten vir antioksidantov, so denimo antioksidanti v bezgovih jagodah kar dvakrat učinkovitejši pri preprečevanju oksidativnega stresa v telesu! Sirup je tako vsekakor vredno preizkusiti – še posebej ker je njegova priprava zelo enostavna in poceni.

.

NAJNOVEJŠE