0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajbolj učinkoviti napitki za lajšanje kašlja

Najbolj učinkoviti napitki za lajšanje kašlja

MORDA VAS ZANIMA

Nenehno kašljanje je lahko moteče tako za tistega, ki kašlja, kot za okolico. Če se tudi sami spopadate z neprijetnim kašljem, obstaja kar nekaj izjemno učinkovitih naravnih rešitev, s katerimi lahko hitro premagate te težave. Tokrat se osredotočamo predvsem na napitke in sirupe, ki veljajo za najboljšo prvo pomoč iz zakladnice narave, kadar nas muči kašelj. Preizkusite jih in se prepričajte, da so zares izjemno učinkoviti!

- Oglas -

Čaj iz sladkega korena

Posušene korenine sladkega korena veljajo za tradicionalno naravno zdravilo za lajšanje kašlja. Poleg tega pa je rastlina zelo koristna tudi za blaženje bolečin zaradi vnetega grla in pri drugih težavah z dihali. Pomaga denimo tudi pri hripavosti, ki je posledica laringitisa. Čaj iz sladkega korena je naravno sladek, zato ne bo treba dodajati sladkorja. Za njegovo pripravo zmešajte žličko korenine sladkega korena v prahu s pol litra vode in mešanico zavrite. Po želji lahko sladki koren dodate tudi različnim zeliščnim čajem, namesto sladila.

Čaj iz lučnika

Preden so bili odkriti antibiotiki in cepivo proti oslovskemu kašlju, so se kot naravno zdravilo pogosto uporabljali listi lučnika. Mnogi so liste celo zvili in jih pokadili kot cigarete, da bi ublažili kašelj. Lučnik je znan po svojem protivnetnem in protimikrobnem učinkovanju, obenem pa pomaga pri odkašljevanju. Saponini v listih poskrbijo za odstranjevanje sluzi z dihal, kar bo olajšalo dihanje. Ker niso znani nezaželeni učinki, ki bi jih povzročal lučnik, je možno tudi dolgotrajnejše uživanje čaja iz te rastline za lajšanje kroničnih težav s kašljem oziroma z dihali. Čaj pripravite tako, da žlico suhih listov lučnika prelijete s približno 3 decilitri vrele vode. Počakajte 15–20 minut, preden mešanico precedite in pripravite čaj. Napitek lahko uporabite tudi za grgranje.

Olje črne kumine

To sicer ni napitek v običajnem pomenu besede, saj olje črne kumine ni namenjeno uživanju v večjih količinah. A nič zato – že z zelo majhnimi količinami tega olja lahko dosežete ogromno. Nekateri celo pravijo, da je olje iz semen črne kumine zdravilo za vse, razen proti umrljivosti. Tako je lahko olje seveda zelo učinkovito tudi pri lajšanju različnih vrst kašlja in kroničnih težav z dihali. Ko vas muči kašelj, dvakrat dnevno zaužijte po pol žličke tega čudežnega olja. Že kmalu boste opazili občutno izboljšanje.

- Oglas -

Tinktura in čaj iz ameriškega slamnika

Učinki ameriškega slamnika se ne pokažejo nujno tako hitro kot pri drugih naravnih zdravilih proti kašlju, vendar so pogosto dolgotrajnejši. Ameriški slamnik se namreč loteva odprave samega vzroka za kašelj oziroma za prehlad, ne le blaženja posledic. Deluje namreč tako, da okrepi imunski sistem, saj povečuje aktivnost belih krvničk. Tako je ameriški slamnik zelo koristen že kot preventiva. Tudi če vas že dolgo časa muči kašelj in še niste našli prave rešitev, je ameriški slamnik izbira, s katero težko zgrešite. Pripravite si lahko čaj iz listov ameriškega slamnika, ena od možnosti pa je tudi, da uporabite tinkturo, ki jo dodajte poljubnemu čaju.

Čaj iz navadne slezi

Zelo učinkovito in varno naravno zdravilo za lajšanje kašlja in drugih simptomov prehlada je lahko tudi navadni slez, ki jo uporabite za pripravo čaja. Napitek bo pomiril razdraženo sluznico in ublažil vnetja. Še posebej priporočljiv je takrat, ko gre za zelo suh kašelj – tudi če je ta povezan z alergijami. Najbolje bo, da si iz rastline pripravite nekoliko gostejši čaj oziroma napitek. Za pest posušenih korenin navadne slezi prelijte s približno litrom tekočine. Pustite, da se odmakajo čez noč. Nato zberite gostejšo, rahlo sluzasto tekočino in jo popijte.

Sok iz listov aloje vere

V listih aloje vere se nahaja tekočina, ki pomiri vneta tkiva. Primerna je tako za lajšanje kožnih težav kot za ublažitev vnete sluznice v žrelu. Protivnetni in protimikrobni učinki aloje vere pomagajo umiriti suh kašelj, poleg tega pa bodo snovi, ki jih vsebuje rastline, pomagale organizmu v boju z mikrobi. Omeniti pa je treba tudi to, da tekočina iz listov deluje kot rahel naravni analgetik. Odprite nekaj listov in iz notranjosti postrgajte sok oziroma gel, ki ga nato zaužijte. Pričakujte rahlo grenek okus, ki pa bo hitro izginil – prav tako pa bo kmalu izginil tudi neprijeten kašelj.

Lovorjev čaj in lovorjev sirup

V naših krajih veljajo pripravki iz lovorja za tradicionalno naravno rešitev, s katero lahko ublažimo kašelj ali se ga celo povsem znebimo v zelo kratkem času. Iz lovorovih listov lahko pripravite čaj – za 2 decilitra vode uporabite približno 3 liste, ki jih natrgajte na manjše koščke. Prelijte z vodo, zavrite in nato kuhajte še približno 10 minut. Odstavite s štedilnika, počakajte še nadaljnjih 10 minut, nato pa čaj precedite in popijte. Odlična rešitev za težave s kašljem pa je lahko tudi lovorjev sirup, ki ga je v prihajajočih hladnejših mesecih vsekakor pametno imeti vedno pri roki. Na srečo ga lahko zelo hitro in enostavno pripravite kar sami.

NAJNOVEJŠE