0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOlje črne kumine: Poznate njegove izjemne učinke?

Olje črne kumine: Poznate njegove izjemne učinke?

MORDA VAS ZANIMA

Semena črne kumine naj bi poznal in uporabljal že Hipokrat. Precej kasneje so tudi sodobne študije potrdile, da gre za neverjetno zdravo živilo, ki združuje ogromno za koristnih snovi. Podobno pa velja tudi za olje, izdelano iz teh semen. Olje črne kumine vsebuje izjemno veliko pomembnih sestavin, pri čemer še posebej izstopata nigelon in timokinon. Nigelon pomaga predvsem pri težavah z dihanjem, kar je povezano tudi z dejstvom, da deluje kot naravni antihistaminik. Timokinon pa je znan po protivnetnih učinkih in kot močan antioksidant.

- Oglas -

Olje črne kumine

Okrepitev imunskega sistema

S pomočjo olja črne kumine lahko zelo uspešno okrepite svoje imunski sistem. Tako se bo vaše telo lažje branilo pred različnimi okužbami oziroma snovmi, ki lahko privedejo do okužb. To je še posebej pomembno pred prihajajočo sezono gripe in prehladov. Za krepitev imunskega sistema se priporoča, da vsako juto in vsak večer pred spanjem zaužijete eno žičko olja črne kumine. Za lajšanje simptomov alergij zaužijte pol žličke olja takrat, ko imate občutek, da bi lahko prišlo do alergijske reakcije.

Olje črne kumine kot pomoč pri razstrupljanju

Olje črne kumine poskrbi za odstranjevanje strupenih snovi iz telesa, kar seveda pripomore k boljšemu celostnemu zdravju in počutju. Zaradi močnih antioksidantov, ki jih vsebuje, olje črne kumine poskrbi za temeljito prečiščevanje prebavnega sistema. Tudi če želite olje uporabiti za naravno razstrupljanje, je priporočljivo zaužiti dve žlički dnevno – eno zjutraj in drugo zvečer.

- Oglas -

Naravno zdravljenje kašlja, astme in vročine

Zaradi protibakterijskih in protivnetnih učinkov je olje črne kumine izvrstno tudi za ublažitev kašlja, naravno zniževanje povišane telesne temperature in za lajšanje simptomov astme. Za astmatike je najbolje, če žličko olja črne kumine dodajo vreli vodi, nad katero nato inhalirajo, in sicer dvakrat dnevno. Če vas muči kašelj, dodajte žličko olja črne kumine vročemu čaju, ki ga nato hitro popijte. Malce olja pa lahko vtrete tudi v kožo na prsnem košu. V primeru povišane telesne temperature pa si lahko prav tako pomagate z zaužitjem žličke olja črne kumine. Olje bo namreč pospešilo znojenje, zato boste že kmalu občutili olajšanje.

Izboljšanje vida

S pomočjo olja črne kumine je mogoče doseči tudi izboljšanje vida, uporablja pa se lahko tudi za zdravljenje nekaterih očesnih infekcij. Še posebej pozitiven vpliv na vaše oči ima lahko kombinacija korenčkovega soka in olja črne kumine. Malce olja pa lahko vtrete tudi v kožo na vekah in ob očeh, preden se odpravite spat. Pazite le, da olje ne zaide v oči.

Lajšanje bolečin v hrbtu

Protivnetne lastnosti olja črne kumine je smiselno izkoristiti tudi takrat, ko se spopadate z bolečinami v hrbtu. V tem primeru olje najprej segrejte, nato pa z njim zmasirajte problematična mesta (pri tem vam lahko seveda pomaga tudi kdo drug).

Pospeševanje rasti las

Imate težave s prekomernim izpadanjem las? Morda vaši lasje ne rastejo tako hitro, kot bi želeli? Prav ste uganili – tudi pri tovrstnih težavah vam lahko pomaga olje črne kumine, ki ne bo le spodbudilo rasti las, ampak bo tudi preprečilo njihovo prezgodnje sivenje. Olje enostavno dodajte svojemu šamponu in si umijte lase kot običajno.

- Oglas -

Zniževanje krvnega tlaka

Tudi na ljudi s hipertenzijo oziroma prekomerno povišanim krvnim tlakom ima lahko olje črne kumine izjemno blagodejen vpliv. Priporoča se, da olje črne kumine zaužijete že na tešče, in sicer zmešajte pol žličke olja s kozarcem vode. Sčasoma naj bi to poskrbelo za naravno znižanje krvnega tlaka, kar lahko zmanjša tveganje za mnoge resne srčne bolezni.

Olajšanje v primeru bruhanja, diareje in glavobolov

Ko se vas polotijo prebavne težave, na primer diareja, lahko olje črne kumine poskrbi za hitro olajšanje. Podobno velja tudi za situacije, ko bruhate. V tem primeru zmešajte žličko olja črne kumine z ingverjevim čajem, da dosežete optimalne učinke. Kombinacija je namreč izvrstna za hitro pomirjanje razdraženega želodca. Če imate težave z glavoboli, tudi migrenskimi, pa olje črne kumine vtrite neposredno v predel senc, čela in ob korenu nosu. Masirajte nekaj minut, vendar pazite, da ne boste pregrobi.

Zmanjševanje tveganja za različne vrste raka

Verjetno najbolj osupljiv učinek semen črne kumine oziroma olja, pripravljenega iz teh semen, je zmanjševanje možnosti, da zbolimo za različnimi oblikami raka. Olje pa naj bi bilo zelo koristno tudi za rakave paciente, pri katerih bolezen še ni pretirano napredovala. Pogosto se olje črne kumine uporablja predvsem kot naravna podpora zdravljenju raka trebušne slinavke. Obstajajo celo primeri pacientov, ki trdijo, da je bilo prav olje črne kumine tisto, ki jim je pomagalo do ozdravitve.

.

NAJNOVEJŠE