0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravno nad zgago in z njo povezane težave

Naravno nad zgago in z njo povezane težave

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki niso kaj dosti občutljivi, različne prehranske presežke dobro prenesejo, nemalo pa je tistih, ki še kar nekaj časa po tem čutijo posledice. Seveda – najpogostejše so tiste v našem želodcu. Vas je kdaj pekla zgaga, vas je tiščalo v želodcu, morda vam je bilo celo slabo? Večina vas zagotovo prikimava. Težave z želodcem pa niso značilne samo za praznični čas. Žal se s temi težavami srečuje vse več ljudi.

- Oglas -

bolečina v žližki, zgaga

Pekoč občutek v žlički

Med najpogostejše želodčne težave sodi tako imenovani gastroezofagealni refluks (GERB), kar pomeni čezmerno zatekanje želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. Posledica je pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico. Neredko ta pekoči občutek potuje navzgor po požiralniku, včasih pa je celo tako zelo močan, da ga zamenjajo s srčnim napadom.

Tem težavam po domače rečemo zgaga. Verjetno vas bo večina prikimala, da jih že pozna, ste jih kdaj imeli ali pa jih čutite kar zdaj.

- Oglas -

Statistika pravi, da v svetu obilja trpi za GERB-om kar 20–30 % ljudi. V Združenih državah Amerike naj bi imelo to težavo celo 50 % ljudi. Ker je zelo neprijetna in neredko trpečemu precej znižuje kakovost življenja, so te številke kar zaskrbljujoče.

GERB običajno povezujejo s prekomernim nastajanjem želodčne kisline v želodcu. Vse več pa je strokovnjakov, ki opozarjajo ravno na nasprotno težavo. Trdijo namreč, da do teh težav prihaja zaradi premalo želodčne kisline! GERB povezujejo tudi z bakterijo Helicobacter pylori in s hiatusno hernijo. Kot zanimivost  – Helicobacter pylori naj bi bila prisotna pri več kot polovici svetovnega prebivalstva, WHO pa jo je prepoznala kot pomemben kancerogen.

zgaga in pekoč občutek v požiralniku

Krivec so lahko zdravila

Mnogo posameznikov ima težave z zgago tudi zaradi zdravil, ki jih uživajo. Med zdravili, ki lahko povzročajo zgago, so antibiotiki, antidepresivi, zdravila za krvni pritisk, zdravila za osteoporozo, protibolečinska zdravila itd. Če so vaše želodčne težave povezane z zdravili, morate biti še posebej pozorni, kdaj in kako jemljete zdravila. Morda jih jemljete na prazen želodec, pa tega ne bi smeli ipd. Najbolje je, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom. V skrajnem primeru vam bo morda celo zamenjal zdravila. Če je vaša zgaga povezana z zdravili, vam bo morda pomagalo že to, da po požirkih pijete ingverjev čaj. Če je to mogoče, je dobro tudi to, da se izogibate ležanju takoj po zaužitju zdravila.

- Oglas -

Ne nazadnje je treba poudariti, da je lahko GERB močno povezan z našim življenjskim slogom. Povzročijo oziroma poslabšajo ga lahko neprimerna prehrana, prekomeren stres, alkohol, kajenje in prekomerna telesna teža. Neredko pa se težave z zgago pojavljajo tudi v času nosečnosti.

Pri zgagi morate biti pozorni pri uživanju teh živil:

 • mastna hrana,
 • začinjena hrana,
 • sladkor in sladkarije,
 • predelana hrana,
 • gazirane pijače, alkohol, pijače s kofeinom,
 • kava,
 • kislo sadje in zelenjava (npr. pomaranče in paradižnik),
 • orehi,
 • čebula, česen in por,
 • čokolada,
 • žvečilni gumi.

Če imate pogosto težave z vračanjem želodčne kisline v požiralnik in posledično zgago, vam bo vaš zdravnik po vsej verjetnosti predpisal zdravila, ki preprečujejo prekomerno izločanje želodčne kisline. Če imate želodčne kisline res preveč, vam bodo ta zdravila pomagala. Če pa je imate v resnici premalo, bodo lahko učinki le kratkotrajni.

zgaga, domača zdravila

Kaj storiti, če imate premalo želodčne kisline?

Kot sem že omenila, so vse glasnejši tisti, ki pravijo, da je zgaga lahko posledica premalo želodčne kisline. V tem primeru vam zdravila, ki blokirajo izločanje želodčne kisline, ne morejo pomagati. Na srečo lahko za svoje zdravje veliko storite tudi sami.

Da boste spodbudili izločanje želodčne kisline, bodite pozorni na to, da zaužijete dovolj surove zelenjave. K pospešenemu izločanju želodčne kisline pripomorejo tudi visokokakovostna nepredelana morska sol (majhne količine!) kakor tudi kislo zelje in sok iz zelja. Kislo zelje in sok iz zelja naj bi bila med najmočnejšimi spodbujevalci izločanja želodčne kisline!

Probiotiki

Če trpite za simptomi GERB, je nujno, da poskrbite za ravnovesje v prebavilih. Če uživate večje količine predelane hrane, jeste sladkor in sladkarije in po možnosti pijete kavo in še kadite, je velika verjetnost, da je v vaših prebavilih neravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami. Seveda morate prekiniti z nezdravimi navadami in začeti uživati v zdravi, polnovredni hrani. Poleg tega pa si zelo lepo lahko pomagate tudi s probiotiki. Dobre bakterije, ki jih boste zaužili s probiotikom, bodo uravnovesile vašo črevesno floro. Pomagale bodo k boljši prebavi in absorpciji. Probiotiki pa lahko pomagajo tudi, da se na naraven način znebite nadležne bakterije Helicobacter pylori.

Kako si še lahko pomagate pri zgagi?

 • Popijte skodelico kamiličnega čaja pred spanjem.

Skodelica kamiličnega čaja, ki jo zaužijete pol ure do eno uro, preden ležete k počitku, lahko lajša vnetje v vašem želodcu, kakor tudi uravnoveša ravni želodčne kisline. Kamilica je tudi zelo dobrodejna pri lajšanju vplivov stresa, ki povzročajo težave z želodčno kislino. Tako vas bo pomirila in zazibala v miren spanec.

 • Pred obrokom popijte pol skodelice soka aloe vere.

Aloe vera zmanjšuje vnetja in lahko pomaga tudi pri težavah z želodcem. Če imate torej težave z vračanjem želodčne vsebine v požiralnik in vas peče zgaga, pred obrokom redno pijte sok aloe vere.

 • Pazite, kako ležite.

Simptomi zgage se običajno poslabšajo ponoči, ko ležimo. V tem primeru vam gravitacija ne dela usluge in tako se želodčna vsebina lažje vrača v požiralnik, kar seveda povzroča neprijeten dražeč občutek. Rešitev je malce privzdignjeno ležišče. Samo dodatno blazina verjetno ne bo kaj dosti pomagala, saj boste lahko ponoči zlezli z nje. Ne pozabite pa tudi na to, da morate prenehati s hranjenjem 3 do 4 ure pred odhodom v posteljo.

 • Pazite, kako in koliko jeste.

Vaš želodec nima zob! Zato je za dobro prebavo zelo pomembno, da vsak grižljaj dobro prežvečite. Poleg tega je pomembno, da jeste pomirjeni. Če boste jedli živčni, vaša prebava ne bo delovala tako, kot bi morala, in obstaja precejšnja verjetnost, da vas bo pekla zgaga. Kadar ste vznemirjeni, je torej bolje kakšen obrok preskočiti in uživati v hrani takrat, ko stres popusti. Ne nazadnje pazite na to, koliko pojeste. Prevelika količina zaužite hrane vam lahko škoduje in povzroča zgago, čeravno ste pojedli zelo zdrav obrok. Prostornina želodca je približno en liter. V mislih pa morate imeti, da za dobro delovanje ne sme biti čisto poln. In še to – pustite svoj želodec kdaj tudi počivati in ne jejte kar naprej!

 • Zaužijte surov jabolčni kis.

Če veste, da imate premalo želodčne kisline, bi vam lahko pomagal surov jabolčni kis. Za povečanje želodčne kisline zaužijte eno jedilno žlico surovega jabolčnega kisa z enim kozarcem vode.

 • Popijte ingverjev čaj.

Ingver ublaži marsikatero želodčno nadlogo, od kislega refluksa do neprijetne slabosti. Zato si 20 minut pred obrokom privoščite skodelico ingverjevega čaja.

 • Beležite, kaj vam škoduje.

Včasih je zelo težko ugotoviti, kaj vam pravzaprav škoduje oziroma povzroča težave z želodcem. Odlična rešitev sta svinčnik in beležnica, v katero zapisujete vse, kar ste pojedli in popili. Seveda zabeležite tudi svoje druge dejavnosti in kako ste se počutili oziroma kdaj se pojavljajo težave z želodcem. Takšen dnevnik vam bo vzel nekaj časa, vendar pa lahko na koncu ostanete brez težav v želodcu, kar se seveda izplača!

 • Ne nosite tesnih oblačil.

Verjemite ali ne, tesna oblačila lahko povečajo težave z zgago, zato bodite pozorni, da se takšnim oblačilom enostavno izognete.

 • Privoščite si nekaj mandljev.

Mandlji naj bi bili naravno zdravilo za zgago, zato priporočajo, da po vsakem obroku zaužijemo nekaj mandljev. Ti naj bi nevtralizirali želodčne sokove in pomirili simptome zgage.

 • Soda bikarbona

Polovica čajne žličke sode bikarbone, pomešane v kozarcu vode, bo nevtralizirala želodčno kislino in omilila pekočo bolečino. To mešanico zaužijte res izjemoma, ko imate velike težave. Uživanje sode bikarbone ne sme biti vaša redna praksa!

NAJNOVEJŠE