Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaSuha usta: vzroki in učinkovita naravna pomoč

Suha usta: vzroki in učinkovita naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Za zelo suha usta oziroma ustno votlino se uporablja medicinski izraz kserostomija. Gre za motnjo, za katero je značilno zmanjšano izločanje sline, suha usta pa so lahko tudi posledica spremembe zgradbe naše sline, kar močno vpliva na pH v ustni votlini. Sčasoma se lahko zaradi pretirano suhih ust pojavijo tudi težave s kariesom, pogostimi infekcijami in neprijetnim zadahom, zato je pomembno, da čim prej poiščete ustrezno rešitev.

- Oglas -

Suha usta - vzroki in rešitve

Kateri so najpogostejši vzroki za suha usta?

Zaradi nezadostnega izločanje sline se lahko pojavijo težave s požiranjem, ustnice postanejo razpokane, razpoke pa se pojavljajo tudi znotraj same ustne votline, na primer na jeziku. Vsekakor je dobro, da poskušate poiskati vzrok za suha usta in ga odpraviti (npr. kajenje, nezadosten vnos tekočine, povečan stres ipd., včasih pa so lahko suha usta tudi simptom določenih bolezni ali stranski učinek jemanja nekaterih zdravil). V vmesnem času pa si lahko pomagate tudi z nekaterimi zelo učinkovitimi naravnimi metodami za blaženje težav, ki jih povzroča pomanjkanje sline v ustni votlini.

Napitek iz aloe vere

Sok aloe vere

Aloe vera je zelo uspešna pri zaščiti tkiv v ustni votlini pred pretiranim izsuševanjem. Priporočamo vam, da si že zjutraj, na tešče pripravite napitek iz decilitra vode in 5 žlic gela aloe vere (približno 75 gramov). Dobro premešajte in popijte. Po potrebi si napitek pripravite še enkrat čez dan.

Jabolčni kis

- Oglas -

Z uživanjem jabolčnega kisa lahko pripomorete k vzpostavitvi pH-ravnovesja v ustni votlini, obenem pa jabolčni ki pomaga stimulirati izločanje sline, kar lahko odpravi suha usta. Dvakrat na dan si pripravite napitek iz 2,5 decilitra vode in 2 žlic jabolčnega kisa. Pijte toliko časa, dokler ne opazite izboljšanje stanja.

Žvrkljanje kokosovega olja

Zelo učinkovita naravna metoda za ublažitev težav, ki so posledica prekomerno suhih ust, je tudi žvrkljanje olja, najbolje kokosovega. Omenjeno olje deluje protivnetno in pomaga pri razdraženi ustni sluznici, kar bo ublažilo tudi morebitne bolečine.

Kardamom

V primeru nezadostnega izločanja sline je zelo koristno tudi žvečenje zrn kardamoma. To bo hitro pripomoglo k občutnemu izboljšanju stanja. Žvečenje kardamoma je sicer tudi eden najbolj priljubljenih naravnih postopkov za hitro odpravo neprijetnega zadaha.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×