0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 živil za boljši vid

5 živil za boljši vid

MORDA VAS ZANIMA

Sivi mreni in drugim degenerativnim spremembam na očesu se ni moč izogniti, lahko pa se upočasni njihov nastanek. Prehrana, ki je bogata z vitamini A, C in E, s cinkom, z luteinom, beta karotenom in omega-3 maščobnimi kislinami lahko ohrani vaš vid. V nadaljevanju predstavljamo pet ključnih živil, ki bodo ohranila zdravje vaših oči.

- Oglas -

Pomarančni sok

Vitamin C, ki se nahaja v pomaranči, blagodejno vpliva na zdravje oči. Izboljšuje očesni tlak in lahko zmanjša verjetnost za nastanek sive mrene in katarakte (zameglitve ali motnosti leče v očesu). Raziskave kažejo, da če na dan zaužijemo 500 mg tega pomembnega vitamina,  lahko upočasnimo napredovanje starostne degeneracije makule (rumene pege) za približno 25 odstotkov in izgubo vidne ostrosti za 19 odstotkov pri osebah z velikim tveganjem za nastanek očesnih bolezni. Z dvema kozarcema pomarančnega soka ali s kozarcem limonade na dan boste zagotovili zadostno raven vitamina C.

Ostrige

Ostrige so odličen vir cinka, minerala, ki je bistvenega pomena za zdravje oči in dober vid. Cink omogoča vitaminu A proizvodnjo pigmenta melanina, ki ščiti oči in ki je povezan z izboljšanim nočnim vidom. Priporočljivo je uživanje od 40 do 80 mg cinka na dan, to količino pa je mogoče najti v šestih ostrigah (76,3 mg cinka). Druga živila, ki so bogata s cinkom, so govedina, grah in orehi. Vendar pa so kljub temu ostrige tiste, ki so s tem mineralom najbogatejše.

Ohrovt

Ta vrsta zelenjave je bogata z luteinom in zeaksantinom, antioksidantoma, ki se nahajata tudi v naših očeh, pravi strokovnjakinja za prehrano Joy Bauer. Antioksidanti varujejo oči pred škodljivimi prostimi radikali in absorbirajo od 40 do 90 odstotkov intenzivne modre svetlobe. Strokovnjaki pravijo, da zelena listnata zelenjava, kot je denimo ohrovt, lahko poveča gostoto pigmenta v delu mrežnice, odgovornega za podroben pregled. To pomaga pri branju in tako vodi k boljši zaščiti mrežnice.

- Oglas -
Arašidi

Arašidi

Vitamin E in omega-3 maščobne kisline so bistvene sestavine arašidov. Vitamin E dokazano ščiti pred sivo mreno in starostno degeneracijo makule (rumene pege), zato je verjetno, da imajo osebe z nizko stopnjo omega-3 maščobnih kislin (DHA in EPA) očesno bolezen, kot je denimo diabetična retinopatija, ki lahko povzroči slepoto.

Kvinoja

Živila z nizkim glikemičnim indeksom, kot je na primer kvinoja, zmanjša tveganje za nastanek starostne degeneracije makule za osem odstotkov. Zato rafinirane ogljikove hidrate, kot je beli kruh, nadomestite z žitu podobnim pridelkom, kvinojo.

.

NAJNOVEJŠE