0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaČajevec in olje čajevca ter njune zdravilne učinkovine

Čajevec in olje čajevca ter njune zdravilne učinkovine

MORDA VAS ZANIMA

Čajevec, znanstveno imenovan kot Melaleuca alternifolia, je avstralska rastlina, ki je v zadnjih letih pridobila na priljubljenosti po vsem svetu zaradi svojih neverjetnih zdravstvenih koristi. Čajevec je koristna rastlina, ki v resnici nima nobene zveze s čajem, je pa pravi čudež narave. Še posebej s pridom njegove zdravilne lastnosti izkoriščajo v naravni kozmetiki.

- Oglas -

Kaj je čajevec in za kaj se uporablja?

Čajevec je že dobro poznan rastlina v svetu naravnih učinkovin. Avstralski staroselci so to rastlino uporabljali že tisoče let za zdravljenje različnih bolezni. Eterično olje čajevca je znano po svojih antiseptičnih in protimikrobnih lastnostih, zaradi česar je priljubljena izbira za zdravljenje mnogih kožnih obolenj.

Spoznajte čajevec

Čajevec ali čajno drevo ali melalevka navkljub zavajajočemu imenu nima nobene povezave s čajem. Gre za rastlino iz družine Myrtaceae, ki raste v Avstraliji. Prvi so njegove zdravilne lastnosti poznali avstralski domačini in jih tudi s pridom uporabljali. V 18. stoletju so zdravilne učinkovine te koristne rastline predstavili kapitanu Jamesu Cooku in njegovi posadki. Čajno drevo se je sprva uporabljalo kot obkladek pri urezninah in kožnih okužbah. Na poškodovane površine so domačini polagali maso iz zmečkanih listov čajevca, s čimer so razkužili področje.

Kasneje je postalo priljubljeno tudi eterično olje čajevca, pri katerem je protimikrobno delovanje zdravilnih učinkovin v tej rastlini še toliko bolj očitno. Čajno drevo gojijo v Avstraliji na plantažah. Visoko je do 7 metrov in v naravi raste na topli vzhodni obali Avstralije. Ustrezajo mu nekoliko močvirnati pogoji. Poznamo več vrst čajevca, in sicer M. leucadendron, ki je vir eteričnega olja cajeput, M. viridiflora in M. quinquenervia, ki sta vira olja niaouli, ter M. alternifolia, ki se pogosto uporablja v parfumski in kozmetični industriji. Vse vrste čajevca imajo več slojev belkastega, papirnatega lubja in obilna smrečicam podobna socvetja, ki dišijo po medu. Vsa drevesa so izjemno bogata z nektarjem. Raziskava iz 20. let prejšnjega stoletja je pokazala, da ima olje čajevca trinajstkrat večjo antiseptično moč kot karbolna kislina, ki so jo takrat uporabljali za razkuževanje.

- Oglas -
Čajevec

Zdravilne lastnosti čajevca

M. alternifolia je vir zeliščnih zdravil. Uporabni so njegovi listi in vejice, iz katerih se naredi eterično olje. Znanstvene raziskave so potrdile, da eterično olje čajnega drevesa lahko protimikrobno učinkuje proti številnim pogostim bakterijam in virusnim ter glivičnim organizmom. Zaradi razkužilnih učinkov eterično olje čajevca danes veliko uporabljajo v kozmetiki kot sredstvo za zdravljenje mozoljev, vnetij dlesni, glivičnih okužb nog. Klinične preiskave so potrdile, da je učinkovitost zdravljenja z eteričnim oljem čajevca primerljiva z nekaterimi konvencionalnimi zdravljenji. Eterično olje čajevca je neprecenljivo pri zdravljenju manjših ran, okužb, ureznin, pikov, lasnih ušeh ter aknasti koži. Če ga vdihavamo, pomaga zdraviti vneto grlo, kašelj ter vnete sinuse.

Kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja pomaga pri zdravljenju vnetega mehurja, sečnih boleznih in Candide Albicans, ki povzroča srbečico. Zdravi tudi razna glivična obolenja spolovil, psoriazo, pomaga pri zdravljenju vnetih dlesni in obzobnih tkiv ter neguje mastne lase in lasišče s prhljajem.

Čajevec je zelo uporaben tudi v kozmetiki

Čajevec je eno od najbolj učinkovitih naravnih zdravil proti aknam in mozoljem. Trikrat na dan nanesite na mozolj kapljico čajevca. Na ta način boste preprečili vnetje kože okoli mozolja in pospešili celjenje. Raziskave so pokazale, da je 5-odstotno olje čajevca proti aknam prav tako učinkovito kot 5-odstotna raztopina benzoil peroksida, ki se običajno uporablja v boju z aknami. Olje čajevca je odličen pripomoček za ljudi, ki trpijo zaradi obilnega znojenja. Na problematična mesta nanesite eterično olje čajevca, ki bo uničilo bakterije ter vas odišavilo s prijetnim vonjem. Glede na to, da so neprijetne vonjave lahko znak resnejših zdravstvenih težav se pri dlje trajajočih problemih posvetujte z zdravnikom.

Z mešanico enake količine olivnega olja in olja čajevca se lahko znebite nadležnega herpesa. Mešanico nanašajte na herpes od dva- do trikrat na dan. Z oljem čajevca odpravimo tudi glivične okužbe nohtov. Enkrat ali dvakrat na dan nanesite kapljico ali dve na razbarvane nohte. Izberite čas po kopanju, ko je koža še posebej mehka. Nedavna raziskava je pokazala, da ima olje čajevca enak učinek kot protiglivično zdravilo na recept. Olje čajevca je odličen dodatek zobni pasti, saj očisti usta bakterij in jih osveži. Številni šamponi vsebujejo čajevec po zaslugi njegovega delovanja proti prhljaju.

- Oglas -
Olje čajevca za kožo

Zdravljenje kožnih težav

Eden od najpogostejših načinov uporabe čajevca je za zdravljenje kožnih težav. Dokazano je, da je zelo učinkovit proti aknam zaradi svojih antiseptičnih lastnosti. Znanstvene študije so pokazale, da je čajevec skoraj tako učinkovit kot benzoil peroksid, pogosta sestavina proti aknam, vendar z manj stranskimi učinki. Poleg tega je čajevec odličen za zdravljenje drugih kožnih težav, kot so glivične okužbe, atletsko stopalo, nohtna gliva in prhljaj.

Uporaba pri ranah in opeklinah

Čajevec je zaradi svojih antiseptičnih lastnosti odlična izbira za zdravljenje manjših ran, ureznin in opeklin. Njegove zdravilne lastnosti pomagajo pospešiti celjenje kože in preprečujejo okužbe. V primeru globokih ali resnih ran in opeklin je seveda priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.

Druge koristi čajevca

Uporaba čajevca ni omejena le na zdravje. Eterično olje se pogosto uporablja tudi v aromaterapiji za lajšanje stresa, tesnobe in napetosti. Njegov svež in čistilni vonj ima poživljajoče in osvežujoče učinke.

Poleg tega je čajevec odličen naravni insekticid. Uporablja se lahko za odganjanje komarjev in drugih nadležnih insektov. Prav tako je učinkovito sredstvo za zdravljenje ugrizov in pikov insektov, saj pomaga lajšati srbenje in otekline.

Recepti za pripravke iz čajevca

Za čiščenje kože

Kožo bo očistila vroča kopel, v katero boste dodali 3–5 kapljic eteričnega olja čajevca. Pomaga odpraviti mozolje in številne druge probleme s kožo. Kopel si pripravite enkrat na teden.

Proti prhljaju

Razredčite sedem kapljic olja čajevca z žlico olivnega olja. Sredstvo nanesite na lasišče in pustite čez noč. Nekaj kapljic čajevca lahko dodate tudi šamponu.

Pripravek proti slabemu zadahu

Olje čajevca se lahko uporablja kot ustna vodica, saj je naravno zdravilo za slab zadah. Pomaga tudi pri ustnih vnetjih, kandidiazi, kariesu in vnetih dlesnih. Zmešajte 3 kapljice olja čajevca v skodelici vode. S takšnim pripravkom spirajte usta trikrat na dan. Pazite, da ne boste pogoltnili tekočine.

Naravno čistilo

Olje čajevca je močno razkužilo, zato je primerno tudi kot eko čistilno sredstvo. Za čiščenje gladkih površin ga pomešamo z vodo in kisom. Z eteričnim oljem čajevca lahko razkužite tuš in odstranite plesen v kopalnici. To storite z mešanico ½ skodelice boraksa, 2 skodelic vroče vode in ¼ žličke olja čajevca. Mešanico prelijte v škropilnik. Pred uporabo dobro pretresite. Poškropite površine in pustite, da deluje 8 ur. Splaknite.

Previdno pri uporabi

Učinkovine v čajevcu imajo tudi nekaj stranskih učinkov. Nosečnice in doječe matere naj se uporabe čajevca izogibajo. Nerazredčeno olje čajevca je izjemno močno in lahko povzroči pekoč občutek in rdečico na občutljivi koži. Če sodite med ljudi, katerih koža je občutljiva, uporabljajte le olje čajevca, raztopljeno v kakšnem drugem olju, na primer olivnem. Posebno pozorno uporabljajte olje čajevca na predelih v bližini oči. Tudi kadar si z raztopino izpirate usta, pazite, da vam kakšna kapljica ne zaide v oko. Prav tako raztopine olja čajevca ne smete zaužiti, saj povzroča drisko, bruhanje, zaspanost, zmedenost, slabo koordinacijo in celo komo. V primeru, da opazite katerega od naštetih znakov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Če ste nagnjeni k alergijam, uporabo čajevca preverite tako, da nanesete kapljico na majhen del kože. V primeru, da se bo razvila alergična reakcija, olje čajevca ne uporabljajte.

NAJNOVEJŠE