0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Odganjanje žuželk in pomoč pri pikih

Odganjanje žuželk in pomoč pri pikih

MORDA VAS ZANIMA

Takšni in drugačni »žužki« lahko hitro pokvarijo lep poletni dan. Najpomembneje se je pred njimi zaščititi z nekaj zdrave pameti in s preventivnimi ukrepi, ki so jih poznale že naše babice. Prav tako pa je pomembno, da izberemo naravno pomoč, ko do pika vendarle pride.

- Oglas -

V poletnih mesecih imamo pogosto težave s piki različnih žuželk (komarjev, čebel, os) ter ugrizi mravelj in klopov. Ker se v toplejših mesecih več gibamo v naravi in se žuželke takrat tudi razmnožujejo, obstaja večja verjetnost, da nas pičijo oziroma ugriznejo. Pojavijo se rdečica, srbečica, oteklina ali vnetje kože okoli pika žuželke.

Obramba z eteričnimi olji

Piki žuželk so lahko zelo nevarni, saj lahko povzročijo močno alergijsko reakcijo, nekatere žuželke in pajkovci pa tudi prenašajo bolezni. Pri nas nam največja nevarnost preti s strani klopov. Seveda pa nas pri posedanju na terasah motijo tudi nadležni zvoki komarjev, katerih piki pri nas na srečo ne prinašajo hudih bolezni, so pa vsekakor nadležni.

Vsi bi radi kar se da naravno pristopili k preprečitvi pikov žuželk. Poznamo kar nekaj zelišč, začimbnic in drugih rastlin, ki odganjajo nadležni mrčes in klope. Mednje sodijo: evkaliptus, origano, klinčki, cimet, limonina trava, različni citrusi (olupki limone, pomaranče, grenivke), rožmarin, timijan, brin, smilj, sivka, čajevec, citronela, meta. Veliko je sredozemskih rastlin, ki vsebujejo veliko eteričnih olj, odličnih za pripravo pršil in mazil.

- Oglas -

Ukrepi ob piku

Poznamo torej veliko rastlin, ki so nam v pomoč pri nadležnem mrčesu in iz katerih si lahko pripravimo učinkovit sprej proti insektom. Kaj pa storiti, če vseeno pride do pika?

Takoj začnemo hladiti prizadeto mesto. Lahko uporabimo gel aloe vere, ki ga hranimo v hladilniku. Po piku nam pomagajo pripravki iz rastlin, ki imajo protibakterijsko delovanje in ublažijo srbečico, oteklino in rdečico: to so žajbelj, timijan, sivka, ozkolistni trpotec, ognjič. Najpreprostejši način uporabe takih rastlin je, da jih zdrobimo in položimo oblogo na mesto pika.

Soda bikarbona nam lahko pomaga pri piku mravelj. 1 žličko sode bikarbone zmešamo z nekaj kapljicami hladne vode, da dobimo pasto, ki jo takoj nanesemo na obolelo mesto.

Oblogo si lahko pripravimo tudi iz jabolčnega kisa, ki dezinficira ter ublaži srbež in bolečino, predvsem pri pikih komarjev in os. Že naše babice pa so poznale učinkovito oblogo pri pikih komarjev iz soka rdeče čebule, ki deluje protibakterijsko, ublaži vnetje, bolečino in oteklino.

- Oglas -

Sok peteršilja lajša bolečino in srbež pri pikih komarjev in čebel. Pri močnejših bolečinah ali alergijskih reakcijah pa takoj obiščemo zdravnika.

Gozdovi in travniki v Sloveniji so zelo bogati s klopi. Klopi prenašajo dve resnejši bolezni: klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo, zato se moramo ustrezno zaščititi s sprejem proti klopom, po previdni in pravilni odstranitvi klopa pa se namažemo z ustreznim protibakterijskim mazilom. Predvsem pa velja, da se po vsakem sprehodu in zadrževanju v gozdu ali na travniku pozorno pregledamo.

Svečka v kopeli za odganjanje komarjev
Svečka v kopeli za odganjanje komarjev

Naravno sredstvo za odganjanje komarjev

Potrebujemo: steklen kozarček, 10 kapljic eteričnega olja citronele, 1 limono, 1 pomarančo, 2–3 vejice rožmarina, nekaj listkov mete in svečke, ki lebdijo na vodi.

V steklen kozarček damo narezane kolobarje limone in pomaranče. Nato dodamo vejice rožmarina, listke mete in dopolnimo 3/4 kozarčka z vodo. Vodi dodamo eterično olje citronele. Nato postavimo na vodo svečko, ki bo odganjala komarje in drug mrčes pri posedanju na terasah.

Obloga iz listov trpotca

Listi širokolistnega ali ozkolistnega trpotca mirijo in intenzivno zmanjšujejo oteklino, če oblogo nanesemo takoj. Čim hitreje je treba zmleti sveže liste trpotca in zmes nanesti na mesto pika. Pritrdimo z obližem, in če je mogoče, zraven hladimo.

Naravni repelent
Naravni repelent

Naravni repelent

20 g destilirane vode dodamo 7 g alkohola in nakapamo 1,5 g mešanice eteričnih olj, ki odganjajo žuželke: sivkino, evkaliptusovo, citronelino. Uporabimo plastenko z razpršilko in jo hranimo v hladilniku. Repelent uporabimo v 1–2 mesecih od priprave.

.

NAJNOVEJŠE