0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaEterično olje čajevca: odličen naravni zaveznik v boju z aknami

Eterično olje čajevca: odličen naravni zaveznik v boju z aknami

MORDA VAS ZANIMA

Nega kože, nagnjene k aknam, je zelo zahtevna. Na voljo je sicer kar precej izdelkov, ki so lahko zelo učinkoviti, vendar pa so rezultati pogosto posledica uporabe agresivnih učinkovin. Ti izdelki začasno ublažijo težave z aknami, vendar kožo razdražijo. Razdražena, vneta koža pa predstavlja idealno okolje za ponoven pojav aken. Precej boljša izbira so zato nekoliko nežnejše, bolj naravne učinkovine. Na rezultate bo sicer treba počakati nekoliko dlje, vendar bodo zato trajnejši. Ena najboljših naravnih možnosti za ublažitev težav z aknami je zagotovo eterično olje čajevca …

- Oglas -

Za pozitivne učinke zaslužne predvsem protivnetne in protimikrobne lastnosti čajevca

Eterično olje čajevca se pridobiva iz listov drevesa, katerega znanstveno ime je Melaleuca alternifolia. Gre za drevo, ki izvira z območja današnje Avstralije. Že prvotni prebivalci tega območja naj bi poznali in s pridom uporabljali olje čajevca. V preteklosti so si ljudje s tem oljem pogosto pomagali pri blaženju prehladov, med drugo svetovno vojno pa naj bi se olje čajevca uporabljalo tudi za pospeševanje celjenja ran. Eterično olje čajevca so v zadnjih desetletjih odkrili tudi številni strokovnjaki za zdravje kože. Olje je znano po številnih pozitivnih vplivih na kožo, najpomembnejši pa naj bi bil prav vpliv na akne. Blagodejni učinki so povezani predvsem s protivnetnim in protimikrobnim delovanjem čajevca. Eterično olje lahko tako uniči bakterije, ki povzročajo akne, ublaži vnetja in pomiri razdraženo kožo.

Bistveno manj nevarnosti za razdraženo, vneto kožo

Z eteričnim oljem čajevca si je mogoče pomagati pri najrazličnejših tipih aken oziroma mozoljev. Učinkovito je lahko celo v boju z bolečimi podkožnimi mozolji. Pozitivne učinke potrjujejo tudi znanstvene študije. Raziskovalci so med drugim odkrili, da lahko eterično olje čajevca spodbudi nastajanje belih krvničk, ki so med drugim zelo pomembne tudi za proces celjenja aknaste kože. Pozitivni učinki eteričnega olja čajevca so podobni učinkom snovi, kot je benzoil peroksid, ki je ena od najpogostejših izbir za odpravo aken. Seveda pa obstaja tudi pomembna razlika: zaradi protivnetnih učinkov čajevca ni nevarnosti za vneto, razdraženo kožo. Poleg tega pa se zmanjša tudi tveganje za pojav brazgotin. Kot omenjeno, bo sicer treba na rezultate čakati nekoliko dlje, vendar se bo potrpežljivost gotovo obrestovala.

Kako uporabljati eterično olje čajevca?

Zaradi dokazanih pozitivnih učinkov je olje čajevca pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, namenjenih negi aknaste kože. Seveda pa si lahko pomagate kar s samim oljem, vendar je pri tem potrebna previdnost. Eterično olje čajevca morate pred uporabo razredčiti, podobno kot druga eterična olja. Pomembno je, da za osnovo izberete t. i. nekomedogeno olje, torej olje, ki ne maši por. Dobra izbira je na primer žafranikino olje. Še ena možnost pa je, da kapljico ali dve eteričnega olja čajevca dodate izdelku, ki ga uporabljate za vlaženje kože. Sprva se priporoča nanašanje večkrat dnevno oziroma do trikrat. Postopoma, ko začnete opažati, da se stanje izboljšuje, pa lahko število dnevnih nanosov zmanjšate.  

- Oglas -

Dodatni varnostni napotki

Priporoča se, da pred prvo uporabo na obrazu olje testirate na manjšem delčku kože na drugem, manj občutljivem delu telesa, npr. na komolčnem pregibu. Nanesite manjšo količino razredčenega eteričnega olja in počakajte približno 24 ur, da vidite, kako se bo odzvala vaša koža. Obenem je pomembno, da kože, na katero ste nanesli eterično olje čajevca, ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi. Podobno kot večina drugih eteričnih olj je tudi olje čajevca znano po tem, da poveča občutljivost kože na ultravijolične sončne žarke. Poleg tega pa upoštevajte, da olja čajevca ne smete mešati z agresivnimi učinkovinami za nego aknaste oziroma k aknam nagnjene kože.

.

NAJNOVEJŠE