0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiSologamija ali »poroka s sabo« – muha enodnevnica ali znanilka nove dobe?

Sologamija ali »poroka s sabo« – muha enodnevnica ali znanilka nove dobe?

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste že slišali za izraza »monogamija« in »poligamija«. Kaj pa za izraz sologamija? Gre za skovanko, ki opisuje vse bolj izstopajoč trend, ki smo mu priča v zadnjih letih – »zvezo s sabo«. Vedno več oseb se načrtno odloča za samsko življenje, nekateri pa naredijo pri tem še korak dlje. Ne ostane namreč pri odločitvi, ampak želijo svojo zaobljubo počastiti tudi s posebnim poročnim slavjem. Trend je še posebej razširjen ponekod v tujini, kjer so postale »poroke s sabo« precej pogost pojav.

- Oglas -

Upor ideji o duši dvojčici, ki predstavlja našo drugo polovico

Sologamija temelji na prepričanju, da naša sreča ne more in ne sme biti odvisna od drugih. Osebe, ki zagovarjajo sologamijo, menijo, da se moramo odpovedati predstavam o dušah dvojčicah in sorodnim idejam, ki so se razširile v povezavi s kultom romantične ljubezni. Prepričanje, da moramo nujno najti »drugo polovico«, namreč implicira, da nismo celostne osebnosti in da nam brez partnerja nekaj manjka. Sologamisti želijo preseči tovrstne predstave ter sebi in svetu dokazati, da lahko uživajo tudi sami. Kot omenjeno, to včasih pomeni tudi organizacijo poročnega slavja za družino in prijatelje. Pozornost svatov na tovrstnih dogodkih ni usmerjena k srečnemu paru, ampak k srečnemu posamezniku oziroma – še pogosteje – posameznici. Za »poroko s sabo« se namreč nadpovprečno pogosto odločajo ženske.

Pripisovanje sebičnosti in pomilovanje – pogosta odziva okolice

Sologamisti se nemalokrat pritožujejo, da jih okolica pogosto dojema kot sebične, narcisoidne osebe. Druga skrajnost pa je pomilovanje. Okolica je namreč pogosto prepričana, da so »sologamisti« zelo osamljeni in nesrečni. Zagovorniki sologamije zato večkrat poudarjajo, da pri njihovi odločitvi ne gre za narcisizem in da jih ne muči osamljenost.  Prepričani so, da je ljubezen do sebe osnova, na kateri bi morali graditi vsi – ne glede na to, ali se nato odločijo za partnerski odnos z drugo osebo ali ne. Obenem pa opozarjajo, da je sologamija praktično povsem nezdružljiva z osamljenostjo. To, da se lahko nekdo resnično zanese nase, je najboljše zdravilo proti osamljenosti.

Prepričanje, da odgovornosti za lastno srečo ne bi smeli prelagati na druge

Eno od osnovnih vodil sologamistov je torej misel, da sreča ne bi smela biti odvisna od drugih. Prepričani so, da je lahko pričakovanje, da nas bo osrečila druga oseba, celo sebično. Pomeni namreč prelaganje odgovornosti na druge. Če oseba potrebuje partnerja, da je lahko samozavestna in da ima občutek, da je vredna ljubezni, so po mnenju sologamistov odnosi, v katere bo vstopila ta oseba, že vnaprej obsojeni na propad. Sologamisti sicer ne zavračajo nujno vseh oblik partnerskih odnosov, vendar verjamejo, da ti ne bi smeli biti predpogoj za srečo. Hkrati pa menijo, da so lahko še posebej problematične tradicionalne oblike zakona.

- Oglas -

Kako so videti »poroke s sabo«?

Poroke s sabo seveda niso uradno dovoljene, toda sologamistov to ne ustavi. Cilj poročnih obredov in slavij, ki jih organizirajo, ni pravno priznanje »zveze s sabo«, ampak gre za nekakšno simbolno gesto, s katero poskušajo svojim bližnjim pokazati, da mislijo resno. Posamezni elementi tovrstnih porok sicer nemalokrat močno spominjajo na klasične poroke. Ženske si tako nadenejo skrbno izbrano belo obleko, izberejo priče, kupijo prstan in cvetje ter poskrbijo za hrano in jedačo, vključno z razkošno poročno torto. Tovrstne poroke s sabo lahko potekajo v velikih dvoranah za slavje, srečni sologamist pa si na koncu večkrat privošči tudi medene tedne. Trend so med drugim opazila tudi nekatera podjetja, ki se ukvarjajo z organizacijo klasičnih poročnih slavij, posledično pa so v svojo ponudbo uvrstila tudi pomoč pri organizaciji poroke s sabo.

.

NAJNOVEJŠE