Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Lepota & kozmetikaNaravna nega kože: rane, praske, piki, podplutbe

Naravna nega kože: rane, praske, piki, podplutbe

MORDA VAS ZANIMA

Koža je naš največji organ, ki varuje vse druge organe v telesu ter opravlja raznovrstne naloge: s kožo uravnavamo telesno temperaturo, izločamo toksine, se ščitimo pred mehanskimi poškodbami in vdorom mikrobov, sintetiziramo vitamin D in čutimo.

Poleti več poškodb kože

- Oglas -

Poleti je naša koža bolj izpostavljena vplivom okolja kot v hladnejšem delu leta, ko je varno skrita pod oblačili. Poleti se lahko naužijemo sončnih žarkov in kožo pošteno »prezračimo« in to marsikomu dobro dene, še posebej ljudem z atopičnim dermatitisom, katerih koža se običajno na soncu in ob morju čudežno uredi. Po drugi strani pa je sonce (poleg vseh odličnih učinkov na zdravje, ki jih ima) žal tudi krivec številka ena za prehitro staranje kože in nastanek gub. Ampak o tem in sončnikih, ki so jih nosile bledolične gospodične, kdaj drugič.

Praske, piki žuželk, odrgnine …

Današnja tema so poletne ranice, praske, piki in odrgnine. Za regeneracijo po vsaki poškodbi koža potrebuje kakovostno nego. Z zdravilnimi in aromatičnimi rastlinami to ni nemogoča naloga, saj nam je na voljo zakladnica hidrolatov, maščobnih in eteričnih olj, izlužnin in gelov. Vsi ti materiali tvorijo čudovito in naravno aromakozmetiko, ki postaja v Sloveniji vedno bolj priljubljena. Pa si poglejmo, kaj naj se v primeru prask, pikov, odrgnin in podplutb znajde v aromaterapevtovi prvi pomoči. Najprej pa nekaj osnovnih pojmov:

Rana je stanje, ko so plasti kože poškodovane. Med seboj se rane razlikujejo, zato je različna tudi njihova oskrba. Glede na nastanek ločimo akutne in kronične rane. Akutne rane so običajno posledica poškodb in se zacelijo najpozneje v nekaj tednih. Najpogostejše akutne rane so praske, odrgnine, ureznine, vbodnine, zelo pogosto pa tudi opekline. Za razliko od akutnih ran se t. i. kronične rane ne zarastejo v nekaj tednih. Poznamo štiri faze zaraščanja rane (krvavitev, vnetje, rast celic, epitelizacija) in te faze potekajo gladko in povezano. Celjenje je zaključeno v nekaj dneh do nekaj tednih. Na hitrost celjenja ran vpliva splošno stanje telesa in pri zdravih ljudeh načeloma poteka brez težav …

V junijski reviji Bodi eko smo za vas pripravili recepte za popolnoma naravne in domeče pripravke za nego kože, oskrbo ran, podplutb, prask in seveda sončnih opeklin, ki vam bodo prišli izredno prav v naslednjih nekaj mesecih. Ne zamudite.

Revija Bodi eko, junij 2019

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×