0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineSmilj – balzam za občutljivo kožo in začimba

Smilj – balzam za občutljivo kožo in začimba

MORDA VAS ZANIMA

Smilj nekateri imenujejo kar zlato iz sonca. Zanj obstaja celo več imen – med drugim mu pravijo peščeni smilj, laški smilj, nesmrtnica ali suhocvetnica, ker njegovo suho cvetje zelo dobro in dolgo obdrži zlato rumeno barvo in aromatičen vonj. Smilj je dragocena sestavina v kozmetiki, saj koži povrne mehkobo in prožnost ter pomirja razdraženo kožo.

- Oglas -

Smilj raste po vsem Sredozemlju

Poznamo več vrst smilja in najbolj znana je vrsta Helichrysum italicum. Smilj je zelo stara mediteranska rastlina, opevana že iz časov Homerja. Lepota in vonj te rastline sta opevana v ljudskih pesmih in bajkah, po njej so poimenovali celo otroke. Tako sta nastali znani imeni Smiljan in Smilja, kar po francosko pomeni nesmrtnost.

Raste po vsem Sredozemlju, najbolj razširjena rastišča plantaž so v Franciji (na Korziki in drugod), Severni Afriki, Španiji in Hercegovini. Zaradi bojazni po naravni iztrebitvi smilja je Hrvaška močno poostrila nadzor nad to rastlino, ki pa raste tudi pri nas v Sloveniji, predvsem na Krasu in ob obali.

Smilj

Nasadi so prava paša za oči

Smilj je nezahtevna rastlina, ustrezajo ji peščena in dobro odcedna tla. Uspeva celo v razpokah skal, kjer je malo rodovitne zemlje, dobro prenaša veter in sušo. Smilj ljubi sonce in je tako ves prepojen s sončno energijo.

- Oglas -

Gojimo ga lahko tudi v notranjosti, vendar se ne razbohoti tako močno kot v svojem naravnem okolju. Sadimo ga v posode, ki jih pozimi prenesemo v rastlinjak, da jih tako obvarujemo pred zmrzaljo.

Smilj se razraste v grmiček, visok okrog 40–60 cm, v širino pa do 100 cm, ima intenzivno sivozelena stebla z ozkimi dlakavimi listi ter značilne številne male rumene cvetove, ki cvetijo od konca maja pa do začetka avgusta. Nabiramo ga, ko še ni v polnem razcvetu.

Njegovi nasadi so v času cvetenja prava paša za oči, z rumeno barvo cvetov se bohotijo kot valovita preproga in lepšajo kamniti svet.

Dragoceno eterično olje

Nasadi smilja so odlična hrana raznovrstnim žuželkam, predvsem pa se daleč naokoli širi njegov značilen vonj po kariju. To je zelo zanimiv vonj, ki z omamno milino in sladkobno opojnostjo očara. To je vonj eteričnega olja smilja, ki ga je v rastlini zelo malo, manj kot 0,05 %, in prav zaradi tega je rastlina tako cenjena in zaščitena v naravnem okolju. Eterično olje je zelo drago, ker potrebujemo več kot tono rastlin, da pridobimo le en kilogram eteričnega olja, ki je zelo kakovostno. Pridobivamo ga z destilacijo z vodno paro, ki je primerna za toplotno neobčutljive surovine. Dobimo eterično olje, ki ga ločimo od aromatične vode (hidrolata), ker se v njej ne raztaplja. Kot edina rastlina smilj vsebuje keton-italidion, ki mu daje moč regenerativnega obnavljanja, in tega je v eteričnem olju približno 30 odstotkov.

Nasadi

Smilj pomirja razdraženo kožo

V rastlini smilja najdemo grenčine, čreslovine, fitosterole in glikozide in še številne flavonoide. Zaradi izjemno visoke cene olja si lahko pomagamo z njegovim hidrolatom. Nosilec tipičnega vonja eteričnega olja je hidroksiftalid. Olje se tako uporablja v fitoterapiji za pomirjanje in v kozmetiki, kjer deluje kot adstringens (koagulira vrhnjo plast beljakovin in tako zoži kožne pore), antialergik, antiflogistik (pomirja razdraženo kožo), protimikrobno in protivnetno. Zato je olje smilja odlično pri negi starajoče se kože. Z njegovo uporabo se tako zmanjšujejo obrazne gubice, poporodne strije in brazgotine.
Glavna lastnost smilja je obnavljanje kože ne glede na prizadetost (opekline, odrgnine, ekcemi, luskavica, koprivnica, hematomi, hemoroidi, krčne žile …). Smilj koži povrne mehkobo in prožnost.

- Oglas -

Dobra zaščita pred piki žuželk

Olje iz smilja lahko pripravimo tudi sami in ga uporabljamo pri zgoraj naštetih kožnih obolenjih. Poleg tega pa se priporoča kot dobra zaščita pred piki žuželk (komarjev).Uporaba eteričnega olja iz smilja pa se ne priporoča nosečnicam in epileptičnim bolnikom.

Smilj se v svojem naravnem okolju zelo dobro meša z vonjem drugih mediteranskih rastlin (sivka, žajbelj in bor) in to izredno dobro vpliva na ljudi, ki imajo težave z dihanjem.

V ta namen si lahko sami pripravljamo sirup in si z njim pomirjamo kašelj.
Tudi uporaba sirupa iz smilja odlično pomirja kašelj, pri tem si lahko pripravimo tudi inhalacijski postopek iz smilja.

Uporaba smilja

Pomirjajoče delovanje

Ker deluje tudi pomirjajoče, lajša hude glavobole, nespečnost, predvsem pa je njegova uporaba priporočljiva tudi pri putiki, saj ima diuretično delovanje.
S smiljem si lahko lajšamo tudi notranje težave, kot so vnet žolčnik, težave s trebušno slinavko in težave prebavnega trakta – bruhanje, napenjanje, driska, zaprtost, vnetje želodčne in črevesne sluznice. Poleg tega znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi.
Ugodno umiri menstrualne in revmatične težave, ima pa tudi antibiotično delovanje.
V ta namen si lahko iz cvetov smilja pripravimo samostojni čajni napitek ali pa ga dodajamo drugim čajnim mešanicam (divja meta, kamilica, tavžentroža).

Čaj iz smilja

Čaj si pripravimo tako, da čajno žličko smilja prelijemo z vročo vodo, pokrijemo in pustimo stati 20 minut. Čajno zmes nato precedimo in še toplega spijemo. Uživamo ga 2–3 skodelice dnevno.

Smiljev izvleček

Lahko pa uživamo tudi smiljev izvleček, vendar vedno v primernih količinah in v določenem časovnem obdobju. Alkoholni izvleček navadno uporabljamo za notranjo uporabo, olje pa za zunanjo uporabo.

Smiljevo olje

Olje iz smilja

Sestavine:

  • nabrani cvetovi smilja,
  • olivno olje.

Alkoholni izvleček iz smilja

Sestavine:

  • nabrani cvetovi smilja,
  • alkohol.

Postopek: Nabrane cvetove smilja lahko za 3–4 tedne prelijemo z olivnim oljem (izdelovanje olja) ali alkoholom (izdelovanje izvlečka), pokrijemo in postavimo na toplo.

Mazilo iz smilja

Sestavine:

  • 2,5 dcl smiljevega olja,
  • 20 g kakavovega masla,
  • 20 g čebeljega voska.


Postopek: Mazilo pripravljamo v vodni kopeli, ki jo segrevamo pri nizki temperaturi.

Čiščenje kožnih oblog

Smilj lahko uporabljamo tudi za čiščenje kožnih oblog.

Sestavine:

  • velika žlica smilja,
  • 2 dcl prevrete vode.

Postopek: Veliko žlico smilja prelijemo z 2 dcl prevrele vode, pokritega pustimo stati 40 minut. S to raztopino si dvakrat dnevno čistimo kožo.

Čaj iz smilja

Smilj je uporaben tudi kot začimba v kuhinji

Zaradi specifičnega vonja in okusa, ki je nekoliko grenak in zelo aromatičen, se smilj uporablja tudi v kulinariki, in sicer kot začimba – kot dodatek juham, rižotam, omakam, divjačini, pečenim mesnim jedem.

Ker so sadike smilja na voljo tudi v naših vrtnarijah, vam svetujem, da si nekaj sadik posadite tudi na svojem cvetličnem vrtu in v času cvetenja preizkusite katerega od navedenih receptov.

Preberite tudi: Šentjanževka proti depresiji, krčem, vnetjem in opeklinam

.

NAJNOVEJŠE