Tradicionalna Kitajska MedicinaJetra in veter v tradicionalni kitajski medicini

Jetra in veter v tradicionalni kitajski medicini

MORDA VAS ZANIMA

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se velikokrat srečujemo z izrazom veter. Veter v TKM pomeni energijo iz okolja, ki je povezana z elementom lesa ter jetri in žolčnikom. Veter je tudi eden izmed šestih škodljivih ali patogenih vplivov, ki se prek zunanje okolice naseli v našem telesu. Veter kot tak je zelo agresiven, hiter in s seboj prenaša tudi druge vplive, kot so hlad, mraz, suša, vročina, vlaga.

Jetra v tradicionalni kitajski medicini

Kaže se tudi kot kronične bolečine v sklepih in kosteh

- Oglas -

S hitrim dvigovanjem in spuščanjem se naseli tudi v najbolj oddaljene dele, kot so stopala, dlani, glava, ter zlahka prodre v globino, v mišice, tkiva, kosti. Takšen veter telesu povzroči kar precejšen nered in kaos, pojavljati se začnejo zdravstvene težave, kot so glavoboli, migrene, bolečine, ki se selijo po telesu, prehladna obolenja in podobno. Če s seboj prenaša patogeni dejavnik hlad, nas hitro zazebe ali imamo občutek, da nas zebe vse do kosti. Veter prenese hlad tudi do najšibkejših delov v telesu, kjer se lahko za dalj časa naseli. To se predvsem lahko kaže kot kronične bolečine v sklepih in kosteh, revmatična obolenja. Veter v telesu lahko povzroči tudi bolezni, pri katerih se naše telo trese (npr. epilepsija), lahko se pojavlja bolečina, lahko izgubimo možnost gibanja (paraliza), vpliva na akutne bolezni (gripa, prehlad) in bolezni, ki prizadenejo zunanje dele telesa (težave s kožo).

Kitajci v TKM in feng šuju priporočajo, naj ne živimo na predelih, kjer je stalen veter, in naj se izogibamo prepihu, še posebej, če smo preveč siti ali smo popili malo več alkohola. Takrat je telo še posebej nepretočno in hitro ga lahko napade kak zunanji dejavnik. Če pa so meridijani v telesu polni energije in dobro pretočni, takrat ne glede na zunanje okoliščine človek ne bo zbolel. Če nas že napade element vetra, je treba hitro ukrepati z akupunkturo in določenimi kitajskimi zelišči, da veter ne prodre globlje v telo in ne poškoduje organov.

Akupunkturna točka za izganjanje vetra iz telesa

GB31ali fengši (fengshi) – mesto vetra: Točka leži na meridijanu žolčnika na zunanji strani stegen. Najlaže jo najdemo v stoječem položaju, ko roke prosto visijo ob telesu. Kjer se konča sredinec, pritisnemo ob stegno in začutimo točko. Najučinkoviteje je točko stimulirati z akupunkturo, pomaga pa tudi stimulacija s pritiski prstov, večkrat na dan po nekaj minut. Že takoj se začuti sproščujoč in razbremenilen občutek, ki ga ima točka na noge in kolke kot tudi na živčni sistem. Točka se veliko uporablja tudi pri nespečnosti, saj umiri um. Zdravi tudi vse težave, ki jih imamo v nogah, kot so bolečine, izguba moči, za hitrejše okrevanje po poškodbah, pri zatekanju nog in občutku teže v nogah. Je tudi odlična točka za lajšanje pri ukleščenem živcu ali išiasu ter pri paralizi nog, za revmatične težave.

Poleg izganjanja vetra iz telesa pomaga tudi pri vdoru ali prebitku vlage in vročine znotraj telesa. Veter draži kožo, pojavljajo se lahko srbečice ali druge alergije na koži. S stimulacijo te točke se srbečica kaj kmalu umiri. Točka se pri akupunkturi uporablja tudi za zdravljenje herpesa zostra, pri luskavici in koprivnici. Točka odpre celoten meridijan žolčnika, na katerem je. Meridijan je navit preko ušes in se spušča po trupu vse do nog. Iz tega razloga se točka uporablja tudi za zdravljenje tinitusa, bolečin v ušesih in glavobolov.

Kitajsko zelišče, ki izganja veter iz telesa, pomaga pri kožnih boleznih, sprošča bolečino ter odpira meridijane

Fang feng
- Oglas -

Fang feng ali koren – zaščitnik pred vetrom: Fang feng raste predvsem na severovzhodnem delu Kitajske, nabirajo pa ga v spomladanskem in jesenskem času. Ima prijeten vonj in rahlo sladkast okus ter spada med zelišča, ki so po lastnostih topla. Še posebej dobro vpliva na jetra, pljuča in vranico. Ima tudi moč, da razprši notranji veter in druge škodljive vplive iz telesa, kot je vlaga, in hkrati ublaži bolečino telesa. Še posebej je priporočljivo, kadar ima telo prebitek vetra/hladu, vetra/vlage ter vetra/vročine. Iz tega razloga se zelo veliko uporablja tudi pri prehladnih obolenjih. Lahko se kombinira z več drugimi zelišči, če pa želite okrepiti obrambni ali vej či pa je odličen skupaj z zeliščem astragalus (grahovec), o katerem smo v prejšnjih številkah že pisali.

Uporaba zelišča

Pri nas se koren uporablja v posušeni obliki, narezan na majhne koščke. Pripravite ga tako, da ga najprej razdrobite ali zmeljete v prah ali čim manjše delčke, nato ga 10 g potopite v hladno vodo. Vse skupaj postavite na ogenj do vretja. Nato ga še 5 minut prevrite in počasi, še toplega, začnete uživati. Dovolj bo že 3 dcl vode za mešanico. Zelišča nato ne zavrzite, ampak ga lahko pustite namočenega nekaj ur (do 12 ur) ter ga nato ponovno prelijete z vodo in pogrejete. Ugotovili boste, da ima še močnejši okus kot tudi močnejši učinek. Pijete lahko 2 skodelici na dan, 7 do 10 dni. Če boste dodali tudi astragalus, potem naredite mešanico iz 5 g astragalusa ter 5 g fang fenga.

Za kožne bolezni: To zelišče ustavi tudi srbenje in se lahko uporablja za vse vrste kožnih bolezni, še posebej pri urtikariji in izjemni srbečici, ki jo ustvarja notranji veter. Srbenje je v TKM povezano tudi s krvjo, temu pravimo pomanjkanje ali primanjkljaj krvi v telesu, ni pa s tem mišljena kakovost krvi. Veter v tem primeru je suhega značaja in dobro je, da se telo in notranji organi navlažijo, s čimer pridobi kri moč, da lažje potisne veter iz telesa. V tem primeru je zelišče fang feng odlično v kombinaciji s kitajsko angeliko dang gui (o njej smo tudi že pisali v prejšnjih člankih) ali z lepljivo rehmanijo ali šu di (shu di), kot jo imenujejo na Kitajskem.

Proti bolečinam in krčem: Fang feng ima sposobnost, da pomaga tudi pri bolečinah v sklepih ali če so sklepi rdeči, otekli in slabo gibljivi. V tem primeru pravimo v TKM, da je telo napadel patogeni dejavnik veter/hlad/vlaga. V tem primeru si lahko naredite prevretek iz fang fenga ter zelišča ji ji ren (Yi Yi Ren), ki mu tukaj pravimo tudi Jobove solze. Kadar pa je telo prizadeto zaradi krčev, še posebej mišičnih krčev, trzanja udov, togega občutka v tilniku in vratu, pa uporabite fang feng v kombinaciji z zeliščem tian ma (Rhizoma gastrodiae).

Nasvet za sproščanje jeter: Ker nas v tem času še vedno preizkušajo jetra in žolčnik, nikar ne pozabimo na ta organa. Najboljše so seveda redne vaje iz tehnik čigong (qigong), taj či čuan (taijiquan) in daojin (daoyin). Takšna praksa daje dolgotrajne učinke na celotno telo in našega duha, saj se telo na ta način samo zdravi. Kadar pa nas začne tiščati ali zbadati v predelu jeter, žolčnika in bolečina prehaja naprej prek sončnega pleteža do leve strani, kjer leži vranica, pa lahko uporabimo to tehniko:

Usedemo se na stol, nogi rahlo razpremo, trup sprostimo in se nagnemo naprej. Mišice trebuha naj bodo sproščene. Nato začnemo s srednje močnimi pritiski gnesti kožo vse od predela žolčnika na desni strani do predela vranice na levi strani telesa. Hitro bomo ugotovili, da nas določeni predeli kar močno zabolijo, ko samo rahlo stisnemo in gnetemo kožo. To vajo lahko izvajamo večkrat na dan po nekaj minut in že čez nekaj dni bomo opazili, da nas pravzaprav nič več ne zabolijo mesta, ki so bila prvič zelo občutljiva. Ta »samomasaža« je dobrodošla tudi, kadar smo zelo obremenjeni in pod stresom, saj se takrat jetra hitro zakrčijo. Dovolimo si vzeti nekaj minut in izvajajmo vajo. Um se bo umiril in sprostil in ponovno bomo kos opravljanju vseh pomembnih stvari v dnevu, ki nas čakajo.

Preberite tudi: Zamaščena jetra: od vzrokov do zdravljenja ter preventive

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×