DomovZdravilne rastlineGremo na travnik in naberimo zdravilne rastline

Gremo na travnik in naberimo zdravilne rastline

Vreme je toplejลกe, sonca je veฤ in sprehodi nam ponujajo pravo zakladnico. Travniki in obrobje gozda. Tukaj najdemo veliko rastlin, ki jih lahko uporabimo kot hrano, za ฤaje, kot barvilo, v kozmetiki, za izdelavo ฤistil. Narava nam res ponuja vse, kar potrebujemo, ฤe vemo, kaj iskati in kako dragocene zaklade narave tudi uporabiti.

Drobne cvetlice

V svetlih gozdovih ลพe zgodaj spomladi najdemo cvetoฤo reso ali vreso. ฤŒe smo jo spomladi zamudili, imamo jeseni ลกe eno priloลพnost, da jo naberemo. Raste grmiฤasto in se zelo razrase. Vijoliฤne cvetove posuลกimo. Uporabimo jih lahko za obarvanje domaฤih mil ali zeliลกฤih kopalnih soli in tabletk. Odliฤna je tudi v ฤajnih meลกanicah, saj ima lastnost, da rahlo pomirja.

Na obrobju listnatih gozdov bomo naลกli trobentice. Nezmotljive rumene barve in prijetnega sladkobnega okusa. Cvetove lahko skupaj z nekaterimi drugimi spomladanskimi cvetlicami, kot so marjetice in vijolice, uporabimo v solati. S posuลกenimi pa obogatimo ฤaje proti prehladu.

trobentica

Drobne marjetice lahko nabiramo vse leto, ampak spomladi se odliฤno prilegajo k drugim sezonskim cvetlicam. Uลพitne so surove, npr. v solatah, lahko pa jih tudi malo pokuhamo.

Olje marjetice

  • 10 g posuลกenih marjetic,
  • 70 g sonฤniฤnega olja,
  • 30 g olja makadamije.

Posuลกene marjetice damo v steklen kozarec. Prelijemo z izbranimi olji in pustimo 3 do 4 tedne. Nato precedimo. Poฤakamo nekaj dni in ponovno precedimo, ฤe se je naredila usedlina. V dobljen oljni izvleฤek lahko dodamo eteriฤna olja, in sicer: roลพmarin kt. cineol โ€“ 6 kapljic, citronski evkalipt โ€“ 3 kapljice, poprova meta โ€“ 1 kapljica. Dobljeno olje uporabimo za mazanje sklepov. Marjetica pomaga lajลกati boleฤine.

olje marjetice

Listki jagod in malin

Divja jagoda nam zgodaj spomladi ponuja sveลพe listke. Prav tako okusni so v spomladanskih solatah. Dodajamo jih tudi v ฤaje, ker so spodaj dlakavi in s tem prepreฤujejo posedanje meลกanice.

Jagodna tinktura

Sestavine:

  • 10 g sveลพih jagodnih listkov,
  • 100 g alkohola (ลพganje).

Postopek:

Jagodne listke nareลพemo in damo v steklen kozarec. Vse skupaj prelijemo z alkoholom in pustimo 3 do 4 tedne. Obฤasno premeลกamo. Po ลกtirih tednih precedimo in shranimo. Dobljeno tinkturo uporabljamo za spiranje ustne votline, in sicer jo razredฤimo v razmerju 1 : 10. Pomaga pri zadahu, krvavenju, aftah in vnetju.

Malina je trnov grm, ki ga lahko gojimo tudi na vrtu. Spomladi nabiramo mlade liste, ki so bogati z vitamini. Malinovi listi sicer delujejo podobno kot listi robide โ€“ ฤistijo kri, mehฤajo tkivo. Ker so dlakavi, prepreฤujejo posedanje ฤajne meลกanice. Listi maline so sicer blaลพji kot robidovi.

hrast

Ne spreglejmo dreves

Hrast je primeren za nego ustne votline. Nabiramo lubje dvoletnega lesa, ga posuลกimo in fino zmeljemo. Prah lahko uporabimo kot zobno pasto. Ko hrast poลพene mlade liste, lahko naberemo tudi te. Tako listi kot lubje se uporabljajo v kopelih, saj blagodejno in zaลกฤitno delujejo na naลกo koลพo.

Liste spomladi poลพene tudi breza. Mladi vsebujejo veliko saponinov. ฤŒe sveลพe brezove liste prelijemo s toplo vodo, se saponini izloฤijo in dobimo blago milnico, s katero lahko operemo perilo ali jo uporabimo kot univerzalno gospodinjsko ฤistilo.

Regaฤica in bezeg

Po dvoriลกฤih je zelo pogosto videti regaฤico, ki se zelorazrase. Regaฤica spada med kobulnice, zato jo moramo res poznati, da ne pride do zamenjave. Nabiramo sveลพe mlade liste, ki so okusna zelenjava v zelenjavnih juhah, ali pa jih pripravimo podobno kot ลกpinaฤo. Lahko jo tudi zamrznemo.

Bezeg je velik grm, ki cveti pozno spomladi, jeseni pa nabiramo plodove. Cvetovi imajo znaฤilen vonj in jih nabiramo za takojลกno uporabo v kulinariki (jajca z bezgom, bezgove palaฤinke ipd.), za izdelavo ลกabese in sirupa ali pa jih posuลกimo za poznejลกo uporabo v ฤajnih meลกanicah. Bezeg je zelo zdravilen in pomaga pri razstrupljanju telesa ter pri prehladih, gripah, virozah. Odliฤno se meลกa v ฤajih z drugimi rastlinami, ฤeravno zna po okusu prevladati.

Osveลพilna ลกabesa

  • 9 litrov vode,
  • 1,5 kg sladkorja,
  • ยผ kozarca jabolฤnega kisa,
  • 3 limone,
  • 15 velikih bezgovih cvetov.

Vodo segrejemo in ji dodamo sladkor, da se stopi. Ko se ohladi, dodamo kis, narezane limone in bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijemo in pustimo en dan. Nato precedimo in nalijemo v steklenice. Napitek je pripravljen po dveh dneh.

makov ฤaj

Izobilje zdravilnih rastlin

ล e eno zelo pomembno rastlino lahko zaฤnemo nabirati ลพe zdaj, pa vse do jeseni. To je ozkolistni ali suliฤasti trpotec. Najdemo ga praktiฤno povsod in je z zdravilnimi uฤinkovinami zelo bogata rastlina. Liste naberemo in iz njih naredimo odliฤen sirup za pomirjanje kaลกlja ali pa jih posuลกimo za ฤaj. Uporablja se predvsem pri vseh teลพavah, povezanih z dihali.

Trpotฤev sirup

Nabrane trpotฤeve liste nareลพemo in damo v steklen kozarec do viลกine ca. 4 cm. Prekrijemo s sladkorjem in postopek ponavljamo do vrha. Torej plast rastline, plast sladkorja. Na vrhu mora biti sladkor. Zapremo ter postavimo na hladno in temno mesto. ฤŒez dan ali dva dodamo sladkor na vrhu, ker se je vsebina posedla. Pustimo 3 do 4 tedne, nato vzamemo iz kozarca in segrejemo samo toliko, da se sladkor stopi in da se vse skupaj utekoฤini v sirup. Natoฤimo v steklenice, ohladimo in shranimo na hladno. Uporabimo za pomirjanje kaลกlja ali za slajenje ฤajev.

Na travnikih se najdejo tudi razliฤne vrste materine duลกice. Uporabne so vse. Gre za nizko grmiฤasto raslo rastlino, ki cveti v odtenkih vijoliฤne barve in diลกi, zato jo rade obletavajo ลพuลพelke. Zelo dobro razkuลพuje, zato je veฤ kot dobrodoลกla v zimskih mesecih. Iz nje pripravljamo ฤaje ali pa jo uporabimo v kuhinji kot zaฤimbo namesto timijana.

Krepilna kopel

Priprava je preprosta. V pripravljeno toplo vodo za kopel dodamo 0,5 do 1 liter ฤaja iz materine duลกice in rmana. Dobrodoลกla je v hladnejลกih zimskih mesecih, saj telo krepi in poลพivlja. Vsekakor lahko v tako kopel dodamo tudi pest morske soli.

Pleลกec je ลกe ena zanimiva zgodnja spomladanska rastlina. Ko cveti, ga z lahkoto prepoznamo po malih srฤkih. Teลพe ga je prepoznati pred cvetenjem. Je pa odliฤna zgodnja solata. Njegova poglavitna lastnost je, da pomaga pri krvavitvah.

In ne nazadnje ลกe mak. Kdo ga ne pozna โ€“ lepi in neลพni ลพivo rdeฤi cvetovi, ki so v notranjosti ฤrni. Nabiramo cvetne listiฤe, ki jih ฤim hitreje posuลกimo. V ฤajne meลกanice ga dodajamo, ker jih lepo obarva. Dejansko pa se je v preteklosti mak uporabljal za barvanje razliฤnih materialov. Barvni odtenki, ki jih dajo posuลกeni cvetovi, so od neลพne lila pa do temno rdeฤe vijoliฤne barve. Poigrajte se s solnimi kopelmi, ki jih navlaลพite, da bo mak oddal barvo. Iz makovih cvetov je mogoฤe sicer izdelati tudi sirup โ€“ prav tako uporaben za barvanje.

Preberite tudi: Suลกenje zdravilnih rastlin โ€“ Kako suลกimo zdravilna zeliลกฤa?

Maja R. Mihovec
Maja R. Mihovec
Maja Roลพac Mihovec se ukvarja z organizacijo in izvedbo delavnic s podroฤja izdelave domaฤe naravne kozmetike - od izdelave mil do bolj zahtevnih pripravkov, ki nam pomagajo do boljลกega zdravja in poฤutja.

NAJNOVEJล E