Vreme je toplejลกe, sonca je veฤ in sprehodi nam ponujajo pravo zakladnico. Travniki in obrobje gozda. Tukaj najdemo veliko rastlin, ki jih lahko uporabimo kot hrano, za ฤaje, kot barvilo, v kozmetiki, za izdelavo ฤistil. Narava nam res ponuja vse, kar potrebujemo, ฤe vemo, kaj iskati in kako dragocene zaklade narave tudi uporabiti.
Drobne cvetlice
V svetlih gozdovih ลพe zgodaj spomladi najdemo cvetoฤo reso ali vreso. ฤe smo jo spomladi zamudili, imamo jeseni ลกe eno priloลพnost, da jo naberemo. Raste grmiฤasto in se zelo razrase. Vijoliฤne cvetove posuลกimo. Uporabimo jih lahko za obarvanje domaฤih mil ali zeliลกฤih kopalnih soli in tabletk. Odliฤna je tudi v ฤajnih meลกanicah, saj ima lastnost, da rahlo pomirja.
Na obrobju listnatih gozdov bomo naลกli trobentice. Nezmotljive rumene barve in prijetnega sladkobnega okusa. Cvetove lahko skupaj z nekaterimi drugimi spomladanskimi cvetlicami, kot so marjetice in vijolice, uporabimo v solati. S posuลกenimi pa obogatimo ฤaje proti prehladu.
Drobne marjetice lahko nabiramo vse leto, ampak spomladi se odliฤno prilegajo k drugim sezonskim cvetlicam. Uลพitne so surove, npr. v solatah, lahko pa jih tudi malo pokuhamo.
Olje marjetice
- 10 g posuลกenih marjetic,
- 70 g sonฤniฤnega olja,
- 30 g olja makadamije.
Posuลกene marjetice damo v steklen kozarec. Prelijemo z izbranimi olji in pustimo 3 do 4 tedne. Nato precedimo. Poฤakamo nekaj dni in ponovno precedimo, ฤe se je naredila usedlina. V dobljen oljni izvleฤek lahko dodamo eteriฤna olja, in sicer: roลพmarin kt. cineol โ 6 kapljic, citronski evkalipt โ 3 kapljice, poprova meta โ 1 kapljica. Dobljeno olje uporabimo za mazanje sklepov. Marjetica pomaga lajลกati boleฤine.
Listki jagod in malin
Divja jagoda nam zgodaj spomladi ponuja sveลพe listke. Prav tako okusni so v spomladanskih solatah. Dodajamo jih tudi v ฤaje, ker so spodaj dlakavi in s tem prepreฤujejo posedanje meลกanice.
Jagodna tinktura
Sestavine:
- 10 g sveลพih jagodnih listkov,
- 100 g alkohola (ลพganje).
Postopek:
Jagodne listke nareลพemo in damo v steklen kozarec. Vse skupaj prelijemo z alkoholom in pustimo 3 do 4 tedne. Obฤasno premeลกamo. Po ลกtirih tednih precedimo in shranimo. Dobljeno tinkturo uporabljamo za spiranje ustne votline, in sicer jo razredฤimo v razmerju 1 : 10. Pomaga pri zadahu, krvavenju, aftah in vnetju.
Malina je trnov grm, ki ga lahko gojimo tudi na vrtu. Spomladi nabiramo mlade liste, ki so bogati z vitamini. Malinovi listi sicer delujejo podobno kot listi robide โ ฤistijo kri, mehฤajo tkivo. Ker so dlakavi, prepreฤujejo posedanje ฤajne meลกanice. Listi maline so sicer blaลพji kot robidovi.
Ne spreglejmo dreves
Hrast je primeren za nego ustne votline. Nabiramo lubje dvoletnega lesa, ga posuลกimo in fino zmeljemo. Prah lahko uporabimo kot zobno pasto. Ko hrast poลพene mlade liste, lahko naberemo tudi te. Tako listi kot lubje se uporabljajo v kopelih, saj blagodejno in zaลกฤitno delujejo na naลกo koลพo.
Liste spomladi poลพene tudi breza. Mladi vsebujejo veliko saponinov. ฤe sveลพe brezove liste prelijemo s toplo vodo, se saponini izloฤijo in dobimo blago milnico, s katero lahko operemo perilo ali jo uporabimo kot univerzalno gospodinjsko ฤistilo.
Regaฤica in bezeg
Po dvoriลกฤih je zelo pogosto videti regaฤico, ki se zelorazrase. Regaฤica spada med kobulnice, zato jo moramo res poznati, da ne pride do zamenjave. Nabiramo sveลพe mlade liste, ki so okusna zelenjava v zelenjavnih juhah, ali pa jih pripravimo podobno kot ลกpinaฤo. Lahko jo tudi zamrznemo.
Bezeg je velik grm, ki cveti pozno spomladi, jeseni pa nabiramo plodove. Cvetovi imajo znaฤilen vonj in jih nabiramo za takojลกno uporabo v kulinariki (jajca z bezgom, bezgove palaฤinke ipd.), za izdelavo ลกabese in sirupa ali pa jih posuลกimo za poznejลกo uporabo v ฤajnih meลกanicah. Bezeg je zelo zdravilen in pomaga pri razstrupljanju telesa ter pri prehladih, gripah, virozah. Odliฤno se meลกa v ฤajih z drugimi rastlinami, ฤeravno zna po okusu prevladati.
Osveลพilna ลกabesa
- 9 litrov vode,
- 1,5 kg sladkorja,
- ยผ kozarca jabolฤnega kisa,
- 3 limone,
- 15 velikih bezgovih cvetov.
Vodo segrejemo in ji dodamo sladkor, da se stopi. Ko se ohladi, dodamo kis, narezane limone in bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijemo in pustimo en dan. Nato precedimo in nalijemo v steklenice. Napitek je pripravljen po dveh dneh.
Izobilje zdravilnih rastlin
ล e eno zelo pomembno rastlino lahko zaฤnemo nabirati ลพe zdaj, pa vse do jeseni. To je ozkolistni ali suliฤasti trpotec. Najdemo ga praktiฤno povsod in je z zdravilnimi uฤinkovinami zelo bogata rastlina. Liste naberemo in iz njih naredimo odliฤen sirup za pomirjanje kaลกlja ali pa jih posuลกimo za ฤaj. Uporablja se predvsem pri vseh teลพavah, povezanih z dihali.
Trpotฤev sirup
Nabrane trpotฤeve liste nareลพemo in damo v steklen kozarec do viลกine ca. 4 cm. Prekrijemo s sladkorjem in postopek ponavljamo do vrha. Torej plast rastline, plast sladkorja. Na vrhu mora biti sladkor. Zapremo ter postavimo na hladno in temno mesto. ฤez dan ali dva dodamo sladkor na vrhu, ker se je vsebina posedla. Pustimo 3 do 4 tedne, nato vzamemo iz kozarca in segrejemo samo toliko, da se sladkor stopi in da se vse skupaj utekoฤini v sirup. Natoฤimo v steklenice, ohladimo in shranimo na hladno. Uporabimo za pomirjanje kaลกlja ali za slajenje ฤajev.
Na travnikih se najdejo tudi razliฤne vrste materine duลกice. Uporabne so vse. Gre za nizko grmiฤasto raslo rastlino, ki cveti v odtenkih vijoliฤne barve in diลกi, zato jo rade obletavajo ลพuลพelke. Zelo dobro razkuลพuje, zato je veฤ kot dobrodoลกla v zimskih mesecih. Iz nje pripravljamo ฤaje ali pa jo uporabimo v kuhinji kot zaฤimbo namesto timijana.
Krepilna kopel
Priprava je preprosta. V pripravljeno toplo vodo za kopel dodamo 0,5 do 1 liter ฤaja iz materine duลกice in rmana. Dobrodoลกla je v hladnejลกih zimskih mesecih, saj telo krepi in poลพivlja. Vsekakor lahko v tako kopel dodamo tudi pest morske soli.
Pleลกec je ลกe ena zanimiva zgodnja spomladanska rastlina. Ko cveti, ga z lahkoto prepoznamo po malih srฤkih. Teลพe ga je prepoznati pred cvetenjem. Je pa odliฤna zgodnja solata. Njegova poglavitna lastnost je, da pomaga pri krvavitvah.
In ne nazadnje ลกe mak. Kdo ga ne pozna โ lepi in neลพni ลพivo rdeฤi cvetovi, ki so v notranjosti ฤrni. Nabiramo cvetne listiฤe, ki jih ฤim hitreje posuลกimo. V ฤajne meลกanice ga dodajamo, ker jih lepo obarva. Dejansko pa se je v preteklosti mak uporabljal za barvanje razliฤnih materialov. Barvni odtenki, ki jih dajo posuลกeni cvetovi, so od neลพne lila pa do temno rdeฤe vijoliฤne barve. Poigrajte se s solnimi kopelmi, ki jih navlaลพite, da bo mak oddal barvo. Iz makovih cvetov je mogoฤe sicer izdelati tudi sirup โ prav tako uporaben za barvanje.
Preberite tudi: Suลกenje zdravilnih rastlin โ Kako suลกimo zdravilna zeliลกฤa?