0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaAkne pri odraslih: Zakaj nastanejo in kako se jih znebiti?

Akne pri odraslih: Zakaj nastanejo in kako se jih znebiti?

MORDA VAS ZANIMA

Akne pri odraslih niso tako redka težava, kot bi si morda mislili. Če ste med tistimi, ki trpite za aknami v odrasli dobi, obstaja zelo velika možnost, da ste poskusili že veliko domačih nasvetov, pa še vedno niste prišli do zadovoljivih rezultatov. Kar ni nič nenavadnega, ker je ta tip aken zelo težko obravnavati. Razlog je, da je ta težava povezana s hormoni. Se pravi, da je treba resnično urediti hormone, preden lahko na svoji koži ugledamo čudež.

- Oglas -

Simptomi

Tukaj je nekaj znakov, po katerih odrasli lahko prepoznamo, ali so naše akne povezane s hormoni:

 • Na koži se nam naredijo boleče ciste, ki dajejo občutek, kot da imamo pod površjem kože globoko bulico, ki je ni mogoče iztisniti.
 • Mozoljčki in včasih boleče ciste se nam naredijo predvsem na spodnjem delu obraza, še posebej na bradi in na liniji čeljusti, včasih tudi na vratu, ramenih in hrbtu.
 • Naša koža je videti mastna in svetleča.
 • Akne, ki se pri ženskah pojavijo vsak mesec v istem delu menstrualnega ciklusa.
 • Akne se pojavijo vedno na enem in istem mestu – to se zgodi zato, ker pore postanejo povečane ter bolj nagnjene k infekciji in vnetju.

Morda kdo pomisli, kako se ti simptomi sploh razlikujejo od simptomov za cistične akne ali akne drugih tipov. Cistične akne in akne pri odraslih imajo veliko skupnega, oboje recimo povzročajo boleče podkožne mozolje. Oboje so posledica vnetne reakcije in niso povezane s higieno. Po drugi strani pa so klasični mozolji na koži največkrat povezani z bakterijami, ujetimi v porah, ki seveda povzročajo nevšečnosti.

Akne pri odraslih na telesu
Akne se lahko pojavijo kjerkoli na telesu.

Vzroki za akne pri odraslih

Kot je že iz imena razvidno, hormonalne akne povzroča neravnovesje naših hormonov. V mislih imamo estrogen, progesteron, testosteron, pa tudi stresne hormone, kot je kortizol. Ta tip aken je pogostejši pri ženskah, še posebej v njihovih dvajsetih in tridesetih, ko proizvajajo največ hormonov.

- Oglas -

Najpogostejši vzroki za nastanek aken pri odraslih:

 • Hormonske spremembe zaradi menstrualnega ciklusa.
 • Pri ženskah akne izbruhnejo najpogosteje pred nastopom menstruacije, včasih pa tudi med ovulacijo (obakrat se raven hormonov poviša).
 • Hormonske spremembe, ki v porah povzročijo povečano izločanje maščobe. Ta lahko zamaši pore in povzroča mozolje. Povišane ravni hormonov lahko stimulirajo žleze lojnice, kar na splošno povzroči mastnejšo kožo.
 • Hormonske spremembe zaradi nosečnosti, poroda in dojenja.
 • Menopavza, ki znižuje proizvodnjo estrogena in progesterona.
 • Genetika – neredko je nagnjenost k aknam tudi genetsko pogojena.
 • Stres, ker ta lahko povzroča spremembe v hormonih.
 • Hormonska kontracepcija, še posebej na začetku jemanja.
 • Hitro spreminjanje telesne teže, velika sprememba v rutini fizične aktivnosti – oboje vpliva na spremembe v hormonih.
 • Jemanje določenih zdravil, ki lahko spreminjajo vrednosti kortizola ali drugih hormonov.

Kako si lahko pomagamo sami

1. Kožo si čistite redno, a nežno

Čeprav se akne pri odraslih pojavljajo predvsem zaradi hormonskih vzrokov in stresa, je še vedno pomembno, da svoj obraz očistimo vseh nečistoč in make-upa. V tujini se vse bolj priporočajo tudi sredstva, ki vsebujejo koristne probiotike, kar se mi zdi zelo dobra ideja, saj ti pomagajo odstraniti morebitne škodljive bakterije s kože in podpirajo zdravo kožno mikrobioto. Čistila s probiotiki pomagajo normalizirati pH-kože in zmanjšujejo vnetja.

Ker je koža nagnjena k aknam, lahko je tudi zelo občutljiva, se je treba izogibati proizvodom, ki vsebujejo dišave, belila, rafinirana olja in veliko sintetičnih kemikalij.

2. Poskusite z retinoidi

Retinoidi naj bi pomagali pri blagi do zmerni aknavosti. Odstranjujejo namreč odmrle kožne celice in odmašujejo pore, poleg tega pa izboljšujejo teksturo in ton kože. Vendar previdno – znajo biti težavni za zelo občutljivo kožo.

- Oglas -

3. Jejte protivnetno hrano

Pri svojih strankah ugotavljam, da pri aknah hrana lahko igra zelo pomembno vlogo. Ta lahko namreč vpliva na splošno hormonsko ravnovesje, lahko bremeni in zastruplja naše telo, škodljivo vpliva na črevesno mikrobioto, deluje na telo inflamatorno in tako dalje.

Če imamo težave z aknami, naj bi pojedli čim več hrane, bogate z antioksidanti, kakor tudi čim več hrane, ki deluje protivnetno. Oboje dobro vpliva na naše hormone, delovanje imunskega sistema in na splošno dobro vpliva na zdravje naše kože.

Kako se znebiti aken

Kaj se še posebej priporoča

Živila in prehranski dodatki, bogati s probiotiki

Ti so ključni za zdravje našega črevesja. Zdravje našega črevesja pa je ključno za naše vsesplošno zdravje. Tako podpiramo svoj imunski sistem, delujemo protivnetno in pripomoremo k hormonskemu ravnovesju.

Živila, bogata s cinkom

Cink podpira zdravljenje ran in encimske reakcije, ki igrajo pomembno vlogo v našem imunskem sistemu. Ugotovili so, da so ljudje z aknami nagnjeni k pomanjkanju tega pomembnega minerala. Slednjega vsebujejo čičerika, bučna semena, indijski oreščki in drugi. Lahko pa ga seveda nadomeščate s prehranskim dodatkom. Vendar previdno, jemljemo ga po navodilih na embalaži.

Živila, bogata z vitaminoma A in C

Ta dva vitamina se bojujeta proti oksidativnemu stresu in pospešujeta zdravljenje. Živila, bogata z njima, so jagodičevje, zelenolistnata zelenjava, sladki krompir, korenje, paprika, citrusi itd.

Živila, bogata z vlakninami

Uživanje živil, bogatih z vlakninami, pomaga pri čiščenju črevesja, pomaga pa tudi hraniti dobre črevesne bakterije. Zato pojejte čim več zelenjave, sadja, semen, oreščkov, stročnic in polnovrednih žit.

Živila, ki podpirajo zdravje jeter

Ker se hormoni procesirajo v jetrih, je hrana, ki jetra podpira, tudi zelo pomembna. Jejte zelenjavo grenkega okusa, brokoli, cvetačo, zelenolistnato zelenjavo, jagodičevje, jabolka itd.

Živila, ki bi lahko pripomogla k nastajanju aken:

 • mlečni izdelki
 • čokolada
 • rafinirana žita
 • dodani sladkorji
 • procesirano meso
 • živila s transmaščobami
 • alkohol

Dovolj spite in si pomagajte pri stresu.

Ko smo pod stresom, naše nadledvične žleze proizvajajo več kortizola, kortizol pa vpliva na to, koliko maščobe proizvede naša koža. Pri stresu pomaga telesna vadba, meditacija, joga, branje, pisanje dnevnika, preživet čas v naravi in seveda dovolj spanja.

.

NAJNOVEJŠE