0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & Rekreacija7 zlatih pravil zdravega vsakdana

7 zlatih pravil zdravega vsakdana

MORDA VAS ZANIMA

Človek je ustvarjen za gibanje. Žal nas današnja tehnologija vedno bolj spravlja v sedeč položaj, delovniki so vedno daljši in nekako nam družba daje potrebo po še več dela. Kako kljub temu najti čas za preostalo, da ohranjamo svoje zdravje in telesno vitalnost na primerni ravni?

- Oglas -

V pomoč vam podajam 7 zlatih pravil, ki naj postanejo vaši pomočniki in spodbuda.

1. Pred vstajanjem

Še preden zjutraj vstanete, si vzemite dve minuti zase. Pretegnite se, zaokrožite s stopali, da spodbudite cirkulacijo, in se vprašajte, kako ste. Pomislite na to, kaj vas danes čaka, in si povejte, da boste vse obveznosti izpeljali dobro. Naredite 5 globokih vdihov in izdihov, nato pa se podajte v nov dan.

2. Jutranji mir

Ne glede na to, ali se vam zjutraj mudi s pripravo otrok za vrtec in sebe za službo, nastavite budilko toliko prej, da se lahko v miru uredite in spijete kavo ali čaj. Zajtrk je priporočljiv, 10-minutna jutranja telovadba pa vam bo dala toliko elana, da boste presenečeni nad seboj.

- Oglas -

3. Sprehod sredi dneva

V času malice ali kosila si privoščite sprehod. Seveda bo kratek, saj ste časovno omejeni, vendar pa vas bo že kratka razdalja na zraku odklopila in zagotovila boljšo koncentracijo.

4. Načrtovanje obrokov

Zelo priporočljivo je, da so obroki načrtovani, saj lahko tako prihranite ogromno časa, energije in strpnosti. Vikendi so za to idealni, saj imamo takrat po navadi največ časa. Veliko se da narediti na zalogo, na primer narezati zelenjavo, ki jo lahko pripravljeno po porcijah shranimo v zamrzovalniku, napisati tedenski jedilnik, si tudi za v službo dan prej pripraviti zdravo malico …

Primer dnevnega jedilnika:

Zajtrk: ovsena kaša, skuhana v kokosovem mleku

Dopoldanska malica: navadni jogurt, narezana nektarina in pest mandeljnov

- Oglas -

Kosilo (pripravite ga lahko doma in odnesete s sabo v službo): grahove testenine, solata, koruza, narezana paprika, na kocke narezano piščančje meso. Vse skupaj zmešajte in zapakirajte v posodico s pokrovom. Pred uživanjem prelijte z mešanico bučnega olja in kisa (po okusu).

Večerja: kuhano jajce, kos temnega kruha, kumarice

5. Gibanje

Marsikoga ob omembi telovadbe vse mine. Tu niso mišljeni težko naprezanje, obiski fitnes centrov ali to, da naj bi bila dobra izključno vadba, med katero se utrudite do onemoglosti. Daleč od tega! V svoj vsakdan je treba vnesti gibanje, ki vam prinaša zadovoljstvo. Že samo redni sprehodi vas bodo na daljši rok motivirali, da naredite še več.

Primer vaj v pisarni

 1. vaja: razteg vratu vstran
 2. vaja: zasuk
 3. vaja: dvig nog in aktivacija trebušne stene
 4. vaja: razteg hrbta
Jutranje vaje

6. Potreben je premik

Najlažje je vse slabo prenesti na koga drugega ali iskati krivca zunaj sebe. Tudi če je krivec za slabo situacijo druga oseba, boste rešitev našli prej, če se osredotočite nase. Pomislite, kaj lahko sami naredite v danem trenutku, da se neka situacija izboljša.

7. Bodite nekomu vzor

Staršem je občutek, da vas nekdo občuduje, znan. Če niste starši, poskrbite, da vas najdejo ljudje, ki v vas vidijo nekaj več, in jih že samo s svojo podobo motivirajte. To je lahko koristno »zdravilo« za oba.

Vzgajamo z zgledom in ne z besedami, to si je vredno zapomniti in upoštevati. Lahko imamo ogromno znanja o teoriji vzgoje in tem, kdaj kaj narediti, kako odreagirati in kako učiti, vendar to ni dovolj. Če otroku govorite, da je zajtrkovanje zdravo, saj si bo le tako zagotovil dovolj energije za igro in učenje, sami pa ga preskočite, počnete ravno nasprotno od tega, kar želite naučiti svojega otroka. Podobno je, če mu govorite, da je gibanje izjemno pomembno za zdravje, dobro počutje in razvoj, sami pa se ne premaknete. Bodite aktivni z njim. Pojdite na sprehod, z njim igrajte nogomet, kolesarite ali kar koli drugega. Pomembno je, da to počnete in niste samo knjiga teorije. Biti dober zgled svojemu otroku je največja naložba vanj, da odraste v človeka dejanj.

Bodite vzor otrokom

Nekaj nasvetov za lepši vsakdan:

 • pijte nesladkano kavo ali čaj,
 • užijte 1–2 sadeža na dan, do približno 12. ure,
 • vodo pijte po požirkih,
 • uživajte zajtrk in dopoldansko malico,
 • ne pozabite na stročnice (fižol, čičerika, stročji fižol …),
 • izogibajte se konzervam, zamrznjeni in hitro pripravljeni hrani (mikrovalovna pečica),
 • veliko se smejte,
 • po kosilu pojdite na kratek sprehod,
 • razmišljajte pozitivno,
 • bodite zadovoljni sami s seboj in se imejte radi.
.

NAJNOVEJŠE