DomovNaredi sam (DIY)Tinktura iz ašvagande – vaša zaveznica v boju s stresom

Tinktura iz ašvagande – vaša zaveznica v boju s stresom

Ašvaganda, znana tudi kot indijski ženšen/ginseng, je rastlina z znanstvenim imenom Withania somnifera. Tradicionalno uspeva na območjih s toplejšim podnebjem, predvsem v Indiji in v nekaterih afriških državah. Raste lahko tudi v loncu, zato jo nekateri uspešno gojijo tudi v krajih z relativno hladnim podnebjem.

- Oglas -

Pripravki iz ašvagande imajo posebno mesto v ajurvedskem tradicionalnem zdravilstvu, vedno bolj priljubljeni pa postajajo tudi na zahodu, saj vse več ljudi odkriva, da so lahko tovrstni pripravki zelo dragocena podpora pri spopadanju z različnimi stresnimi dejavniki. Ašvaganda namreč spada med t. i. adaptogene rastline, ki podpirajo delovanje živčnega sistema in telesu pomagajo pri prilagajanju na stres. To ublaži stresni odziv, pri čemer je pomembno tudi to, da lahko ašvaganda pomaga pri uravnavanju izločanja kortizola.

Posebno priročna je tinktura iz ašvagande, saj lahko alkohol poskrbi za izjemno obstojnost (pri izdelavi lahko sicer namesto alkohola uporabite glicerin, vendar bo tinktura tako manj obstojna). Dodatna prednost tinkture je hitro in preprosto doziranje. Tinkturo iz ašvagande imate lahko vedno pri roki. Če začutite, da vam stres prihaja do živega, odmerek tinkture preprosto zmešate z vodo ali tekočino po izbiri in mešanico popijete.

Sestavine

  • 90 gramov korenin ašvagande
  • 360 mililitrov 95-odstotnega alkohola
  • 120 mililitrov filtrirane vode

Navodila za izdelavo in uporabo tinkture

Korenine ašvagande nasekljajte in jih stresite v večji steklen kozarec. Namesto nasekljanih korenin lahko uporabite tudi korenine ašvagande v prahu.

- Oglas -

Nato prilijte alkohol in filtrirano vodo. Če korenine niso povsem prekrite, dodajte še manjšo količino mešanice alkohola in vode, pri čemer pazite, da boste alkohol in vodo mešali v razmerju 3 : 1.

Kozarec zaprite ter ga za 2–4 tedne postavite v hladen in temen prostor. Občasno pretresite.

Na koncu tinkturo precedite in jo prelijte v stekleničke s kapalko. Pri precejanju tinkture si lahko pomagate s čisto vrečko za pranje občutljivega perila. Nasekljane/zmlete korenine ašvagande dobro ožemite, da se izloči čim več tekočine, bogate s koristnimi hranilnimi snovmi.

Standardni odmerek za odrasle je 1–10 ml tinkture do trikrat dnevno.

- Oglas -

Če boste tinkturo shranjevali v hladnem in temnem prostoru, lahko brez težav zdrži tudi več let.

Koristi ašvagande

Ašvaganda se sicer danes najpogosteje uporablja kot naravna pomoč pri spopadanju s stresom, vendar so pozitivni učinki rastline v resnici precej bolj raznoliki. Tako lahko ašvaganda pomaga tudi pri kronični utrujenosti oziroma pri spopadanju s simptomi, za katere se je uveljavilo poimenovanje adrenalna izgorelost. Obenem je koristna za osebe s hipotiroidizmom, za katerega je značilno zmanjšano izločanje ščitničnih hormonov, saj lahko spodbudi izločanje hormona T3 in hormona T4 (upoštevajte, da zaradi tovrstnih učinkov pripravki iz ašvagande niso primerni za ljudi s hipertiroidizmom, torej s čezmerno delujočo ščitnico).

Ker vsebuje precej železa, lahko ašvaganda pomaga tudi pri slabokrvnosti, ki se – podobno kot hipotiroidizem in adrenalna izgorelost – pogosto kaže v obliki hude utrujenosti.

Pripravki iz ašvagande so hkrati koristni pri spopadanju z »možgansko meglo«, ki je pogosto kriva za nezbranost, težave pri sprejemanju pomembnih odločitev itn.

Zaradi protivnetnega delovanja se ašvaganda včasih uporablja tudi kot naravna pomoč pri težavah, kot je revmatoidni artritis. Za ljudi z revmatoidnim artritisom je lahko obenem koristen tudi vpliv ašvagande na imunski sistem, saj gre za avtoimunsko obolenje. Snovi, ki se skrivajo v ašvagandi, lahko sodelujejo pri uravnavanju imunskega odziva, kar lahko pomaga tako pri krepitvi imunskega sistema kot pri težavah s čezmernim/neustreznim imunskim odzivom.

Ašvaganda pa lahko med drugim koristi tudi pri spopadanju s težavami, ki pogosto spremljajo prehod v menopavzo.

- Oglas -
Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naša dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritičarka/recezentka. Je veganska in avtorica številnih člankov in receptov. Njena področja so zdrav življenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJŠE