0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMedenična vnetna bolezen: vzroki in naravna pomoč

Medenična vnetna bolezen: vzroki in naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Medenična vnetna bolezen praviloma zajame jajčnike, jajcevode in maternico. Vnetje je najpogosteje posledica bakterijske okužbe, vendar pa je lahko vzrok zanj tudi glivična ali virusna okužba. Med najpogostejše krivce za medenično vnetno bolezen spadata bakterija E. coli in zlati stafilokok. Ker je medenična vnetna bolezen pogosto povezana s spolno prenosljivo okužbo, je lahko v ozadju tudi okužba z gonokoki ali s klamidijo.

- Oglas -

Najpogostejša simptoma sta močnejši izcedek iz nožnice in bolečina na območju medeničnega dna, posebno med spolnimi odnosi. Nezdravljena medenična vnetna bolezen lahko privede do neplodnosti ali spontanega splava/zunajmaternične nosečnosti. Ena od možnih posledic neustrezno zdravljenih oziroma ponavljajočih se težav pa je tudi inkontinenca.

Za zdravljenje se praviloma uporabljajo antibiotiki, za dodatno podporo in za zmanjšanje tveganja za ponavljajoče se težave pa lahko poskrbijo naravni pripravki in ukrepi …

1. Ajurvedska zelišča

Pri spopadanju z medenično vnetno boleznijo lahko pomagajo različna tradicionalna ajurvedska zelišča in zeliščne mešanice. Odlična izbira je na primer mešanica, imenovana Chandraprabha vati. Ta je izdelana iz zelišč z blagim diuretičnim učinkom. Za naravno pomoč pri blaženju simptomov medenične vnetne bolezni pa lahko poskrbi tudi ajurvedska zeliščna mešanica, imenovana Pushyanug churna.

- Oglas -

2. Pripravki iz nima

Posebno omembo med ajurvedskimi zelišči si zasluži nim oziroma neem (Azadirachta indica). Ker ga odlikuje protimikrobno, protivnetno, antiseptično in protibolečinsko delovanje, gre za zelišče, ki je posebno primerno za lajšanje težav, povezanih z medenično vnetno boleznijo. Pomagate si lahko s čajem, kapsulami in drugimi pripravki iz nima, ki so koristni tako za blaženje simptomov kot preventivno.

3. Zlato mleko in drugi pripravki s kurkumo

V kurkumi se skriva snov, imenovana kurkumin, ki spada med najmočnejše naravne protivnetne učinkovine na svetu. Izkoristek kurkumina bo posebno dober, če boste kurkumo kombinirali s črnim poprom. Poleg protivnetnega delovanja kurkumo odlikujejo tudi protibakterijske lastnosti. Tako ni koristna samo za lajšanje simptomov, ampak lahko obenem pomaga zmanjšati tveganje za ponavljajoče se okužbe. Iz kurkume lahko pripravite zlato mleko – okusen in zelo zdrav napitek s številnimi blagodejnimi vplivi na zdravje – ali pa jo uporabite kot dodatek različnim jedem (kari, rižota ipd.). Za posebno izrazite pozitivne učinke pa priporočamo uporabo prehranskih dopolnil z izvlečki kurkume, saj lahko telesu tako zagotovite večje odmerke kurkumina.

4. Česen

Kot verjetno veste, je česen zelo močan naravni antibiotik. Zaradi protibakterijskega delovanje, za katero je zaslužna snov, imenovana alicin, je česen zelo koristen tudi pri premagovanju in preprečevanju medenične vnetne bolezni, ki je posledica bakterijske okužbe.

5. Cink

Za uspešno premagovanje bakterijskih in drugih okužb je nujen močan imunski sistem. Če se spopadate z medenično vnetno boleznijo, so zato zelo koristni dodatki, namenjeni krepitvi imunskega sistema. Med najkoristnejše dodatke iz te skupine spada cink. Če se želite izogniti prehranskim dopolnilom, priporočamo povečanje vnosa živil, bogatih s cinkom (sezamova semena, indijski oreščki, črni fižol, leča itn.).

- Oglas -

6. Masaža in vaje za krepitev medeničnega dna

Za ublažitev bolečine priporočamo nežno masažo območja medeničnega dna. Pri masaži lahko uporabite masažno olje z dodatkom eteričnih olj. Priporočamo tudi vaje za krepitev medeničnega dna, ki zmanjšajo tveganje za inkontinenco. Poleg Keglovih vaj so lahko koristne tudi različne jogijske poze.

7. Brusnični sok

Podobno kot pri okužbah sečil lahko tudi pri medenični vnetni bolezni pomagajo pripravki iz brusnic, na primer brusnični sok. V brusnicah se namreč skrivajo snovi, ki pomagajo pri odstranjevanju patogenih mikroorganizmov iz telesa (bakterije se težje oprimejo sten organov).

.

NAJNOVEJŠE