0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako skrbeti za zdravo medenično dno v različnih življenjskih obdobjih

Kako skrbeti za zdravo medenično dno v različnih življenjskih obdobjih

MORDA VAS ZANIMA

Posamezna življenjska obdobja prinašajo svojevrstne izzive – tudi ko gre za medenično dno. Zdravju medeničnega dna pogosto ne posvečamo pozornosti, ki si jo zasluži. Posledično se lahko hitro pojavijo različne težave, ki vplivajo na številne vidike našega vsakdana. Medenično dno med drugim vpliva na naše ravnotežje, sečila in spolovila, in to tudi pri moških.

- Oglas -

Preverite, katere so specifične nevarnosti, povezane z medeničnim dnom, ki na nas prežijo v posameznih obdobjih, in na katere težave vse lahko vplivajo …

Medenično dno v obdobju otroštva

Zdravo medenično dno je zelo pomembno že v otroštvu. Težave z odvajanjem blata in uriniranjem so pogosto tesno povezane prav z medeničnim dnom. Če na primer pri otroku opažate občasne težave z zaprtjem, je to nekaj, česar zagotovo ne bi smeli ignorirati, med drugim tudi zaradi vpliva na medenično dno. Občasna zaprtost lahko namreč hitro preraste v precej pogostejše težave, s čimer se poveča nevarnost za dolgotrajnejše težave z medeničnim dnom pri otroku. To lahko privede tudi do nočnega močenja postelje (t. i. nočna enureza) v obdobju, ko to ni več pričakovano, pa tudi do težav z zadrževanjem urina in blata podnevi. Eden od nujnih ukrepov pri inkontinenci pri otrocih je zagotovo tudi natančna preučitev zdravja medeničnega dna. Čeprav je lahko težava seveda povezana s psihološkimi dejavniki, je nujno preveriti, ali so morda zanjo vsaj deloma krive tudi povsem objektivne fiziološke ovire.

Mladostništvo

V obdobju mladostništva je neutrjeno medenično dno pogosto povezano z bolečimi menstruacijami. Vpliva pa lahko tudi na pogoste bolečine v spodnjem delu hrbta in na nepravilno držo. Vaje za krepitev medeničnega dna so lahko odlična naravna metoda za ublažitev bolečine, ki spremlja menstruacijo. Ne le da tovrstne vaje niso povezane z nevarnostjo za nezaželene stranske učinke, česar žal ni mogoče reči za klasična protibolečinska sredstva, ampak lahko poskrbijo celo za številne dodatne koristi. Krepitev medeničnega dna v obdobju najstništva oziroma mladostništva, tj. v obdobju neposredno po prvi menstruaciji, je odlična priprava na obdobje, ko bo rodna doba dosegla vrhunec …

- Oglas -

Rodna doba

Večina ljudi se ne zaveda, da lahko medenično dno vpliva tudi na plodnost, in to tako pri ženskah kot pri moških. Če pomislimo malo bolje, to seveda ni presenetljivo, saj medenično dno varuje ključne spolne organe. Zakrčenost tega predela lahko upočasni pretok krvi, posledično pa jajčniki in testisi prejemajo manj kisika, kar lahko zmanjša možnosti za zanositev. Težave z medeničnim dnom pa lahko vplivajo celo na položaj materničnega vratu in maternice, kar lahko prav tako poveča nevarnost za neplodnost.

Vaje za medenično dno

Medenično dno v nosečnosti in poporodnem obdobju

Medenično dno si zagotovo zasluži posebno pozornost v obdobju nosečnosti oziroma priprav na porod, seveda pa tudi v poporodnem obdobju. Povečevanje telesne teže, pospešena prekrvavitev, sprememba ravnotežnega centra in druge spremembe, povezane z nosečnostjo, seveda vplivajo tudi na medenično dno. Še precej neposrednejši pa je vpliv poroda, predvsem vaginalnega. V primeru hujših raztrganin je poporodna skrb za okrepitev medeničnega dna še toliko pomembnejša. Keglove vaje so po porodu praktično obvezne – seveda pa so zelo priporočljive tudi v drugih življenjskih obdobjih. Gre za preproste vaje, s katerimi lahko okrepite mišice medeničnega dna. Keglove vaje so koristne za preprečevanje inkontinence, torej kot preventiva, obenem pa tudi kot pomoč osebam, ki se že spopadajo z inkontinenco.

Predmenopavza in menopavza

Nemalokrat naletimo na predsodek, da z menopavzo telo preide v nekakšno stanje hibernacije in da so pozitivne spremembe, povezane z zdravjem, povsem nerealistične. Vendar to nikakor ne drži. Vsekakor je priporočljivo, da za zdravje svojega medeničnega dna skrbite že v predhodnih obdobjih, vendar je krepitev medeničnega dna možna – seveda pa tudi priporočljiva – tudi med prehodom v menopavzo in po prehodu. Še vedno se denimo priporočajo Keglove vaje, saj je znano, da je v tretjem življenjskem obdobju tveganje za inkontinenco posebej visoko. Obenem pa je pomembno, da tudi nasploh ostanete karseda aktivni. Odlična vadba za krepitev medeničnega dna je denimo pilates.

.

NAJNOVEJŠE