Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaNeplodnost je težava, ki pesti ženske in moške

Neplodnost je težava, ki pesti ženske in moške

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav so včasih za to, da moški in ženska nista imela otroka, krivili žensko, pa je danes dokazano, da se neplodnost pri obeh spolih pojavlja v enakem številu. O neplodnosti govorimo, če pri paru do zanositve ne pride po enem letu rednih in nezaščitenih spolnih odnosov. Neplodnost je posledica težav pri enem ali drugem, včasih celo pri obeh partnerjih, vendar pa je, glede na to, da sta se za otroka odločila skupaj, nenazadnje to težava obeh.

Moški naj nosijo bolj ohlapne spodnjice

- Oglas -

Plodnost pri ženskah je na vrhuncu 5 dni pred ovulacijo, takrat se pojavi lepljiv izcedek, ki pronica iz nožnice. Sluznica materničnega vratu je takrat najtanjša, zato je možnost, da bo kakšna semenčica prodrla skoznjo, največja. V lekarni prodajajo tudi teste za preverjanje ovulacije, podobne testom za preverjanje nosečnosti. Za moške je priporočljivo, da so nekaj dni pred žensko ovulacijo spolno vzdržni, saj bo tako količina semenčic ob spolnem aktu največja. Poleg tega strokovnjaki priporočajo moškim bolj ohlapno spodnje perilo, saj oprijete spodnjice ustvarjajo večjo toploto, ki pa je za razvoj semenčic neugodna.

Prevelika ali premajhna telesna teža zmanjšujeta plodnost

Pri ženskah je velikega pomena tudi težava s težo, bodisi je ta premajhna ali prevelika. Ženske, ki imajo preveč telesne maščobe, imajo tudi več estrogena, ta pa ne vpliva ugodno na zanositev. Po drugi strani pri ženskah, ki so presuhe, ne pride do normalne ovulacije, poleg tega maternica ne more ugnezditi jajčeca, ki je oplojeno. Tudi moški morajo paziti na prehrano. Priporočljivo je, da uživajo dovolj cinka, saj ta povečuje raven testosterona, ki vpliva na število semenčic. Za gibljivost semenčic priporočajo dodatke selena, vitamin C pa semenčice zaščiti, saj ovira delovanje prostih radikalov.

Odpovejte se kajenju in pitju alkohola

Kajenju in alkoholu se morata odpovedati oba. Kajenje zmanjšuje plodnost tako pri ženski kot pri moškem, poleg tega so semenčice pri kadilcih pogosto poškodovane. Alkohol po drugi strani vpliva na ejakulacijo. Tudi kava dokazano zmanjšuje plodnost pri obeh, tako da bodite zmerni. Če ne morete brez kave, si privoščite eno skodelico zjutraj, čez dan pa namesto kave raje popijte kakšen sveže stisnjen sok.

Bistvenega pomena sta prehrana in življenjski slog

Čeprav danes obstaja veliko metod za zdravljenje neplodnosti, pa sta hrana in življenjski slog daleč najpomembnejša dejavnika, ki vplivata nanjo. Kljub veliki količini hrane, ki jo zaužijemo, v povprečju velja, da vsi po vrsti užijemo premalo hranil. Zmanjšajte vnos mesa in mlečnih izdelkov, na svoj jedilnik pa uvrstite več svežega sadja in zelenjave. Tudi dovolj zdravih maščob v naši prehrani je velikega pomena, saj povečujejo plodnost pri obeh spolih. Povečati je potrebno vnos omega-3 maščob in zmanjšati vnos slabih maščob. Poskušajte živeti čim bolj umirjeno, saj stres dokazano povzroča neplodnost. Tudi pomanjkanje gibanja ali nespečnost sta lahko vzroka, spanje igra zelo pomembno vlogo pri proizvodnji številnih hormonov, z gibanjem pa ohranjamo zdravo telo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×