0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPoskrbite za zdravje svojih dojk

Poskrbite za zdravje svojih dojk

MORDA VAS ZANIMA

Oktober je mesec, ki je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk. Seveda pa skrb za zdravje dojk ne bi smela biti omejena le na »rožnati oktober«. Tveganje za raka dojk je odvisno tako od genetskih vplivov kot od vaših vsakodnevnih navad. Bolezen lahko sicer preseneti tudi moške, vendar je pri ženskah še posebej pogosta. Za to boleznijo namreč zboli kar vsaka osma ženska. Približno 5–10 odstotkov primerov je povezanih z genetiko, medtem ko je mogoče kar 15–20 odstotkov primerov bolezni pripisati okoljskim vplivom. To pomeni, da je skrb za zdravje dojk izjemno pomembna. Čeprav se težko izognemo vsem dejavnikom tveganja, lahko vendarle omejimo izpostavljenost vplivom, ki povečujejo nevarnost za raka dojk. Pri tem je pomembno, da začnete o zdravju svojih dojk razmišljati karseda zgodaj. Izpostavljenost škodljivim snovem v kritičnih obdobjih, na primer med puberteto ali med nosečnostjo, lahko namreč drastično poveča tveganje za raka dojk v zrelih letih.

- Oglas -

Previdno pri izbiri čistil

Vedno več raziskav, povezanih z rakom dojk, je usmerjenih v preučevanje t. i. hormonskih oziroma endokrinih motilcev. Kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, gre za snovi, ki ovirajo normalno delovanje endokrinih žlez, tj. žlez z notranjim izločanjem. Posledično se poveča nevarnost za hormonsko neravnovesje, kar lahko pomeni tudi večjo verjetnost za raka dojk. Še posebej problematična je lahko izpostavljenost hormonskim motilcem med puberteto, nosečnostjo, v obdobju dojenja in med prehodom v menopavzo. Eden od najpogostejših virov potencialnih hormonskih motilcev so čistila. Čiščenje stanovanja lahko torej včasih povzroči več škode kot koristi. Tako je pomembno, da izberete karseda naravna čistila brez agresivnih sestavin. Čiščenje bo morda tako zahtevalo malce več napora, vendar boste lahko mirnejši, saj boste vedeli, da čistila ne ogrožajo vašega zdravja, vključno z zdravjem vaših dojk. Dobra izbira pa so lahko tudi doma izdelana čistila oziroma uporaba sestavin, kot sta soda bikarbona in alkoholni kis.

Prednost naj imajo ekološko pridelana živila

Na tveganje za raka dojk lahko vpliva tudi hrana, ki jo uživamo. Kot je znano, se pri pridelavi živil danes uporablja ogromno pesticidov, ki lahko posledično končajo na našem krožniku, nato pa v našem telesu. Tako je priporočljivo, da je čim večji del vaših obrokov sestavljen iz živil iz ekološke pridelave – kolikor vam to seveda dopuščajo finance. Izkoristite tudi morebitno možnost za to, da vsaj del sadja in zelenjave pridelate sami.

Ostankov hrane ne shranjujte v plastičnih posodicah

Izogibajte se uporabi plastike, še posebej ko gre za izdelke, ki jih boste uporabljali za shranjevanje tople hrane, na primer ostankov kosila. Zaradi toplote se lahko začnejo namreč izločati škodljive kemikalije, ki so pogosto uporabljene pri izdelavi plastičnih izdelkov. Precej boljša izbira za shranjevanje ostankov hrane, ki jih nameravate pojesti kasneje, so steklene in kovinske posode.

- Oglas -

Omejite vnos alkohola

Čezmerno uživanje alkohola se običajno povezuje predvsem z rakom ustne votline, žrela, grla in požiralnika. Manj znano pa je, da lahko prepogosto pitje alkohola prispeva tudi k občutnemu povečanju nevarnosti za raka dojk. Problematične so lahko že zelo majhne količine, zato je priporočljivo, da vnos alkohola čim bolj omejite.

Preverite, iz česa je izdelana vaša kozmetika

Na žalost lahko potencialne karcinogene snovi najdemo tudi v številnih kozmetičnih izdelkih in v ličilih. Tudi tu je smiselno upoštevati načelo manj je več, podobno kot pri čistilih. Omejite se na karseda naravne, preproste izdelke. Med drugim je zelo pomembno, da se izogibate parabenom in ftalatom. Če niste prepričani, ali posamezne sestavine, ki so bile uporabljene pri izdelavi specifičnih izdelkov, spadajo med snovi, ki povečujejo tveganje za raka (dojk), si lahko pomagate z različnimi aplikacijami. Tako lahko hitro ugotovite, kako (ne)varen je izdelek, ki ga nameravate kupiti.

Izogibajte se sintetičnim dišavam

Tako pri kozmetiki kot nasploh se je pametno izogibati sintetičnim dišavam. Pri sintezi tovrstnih dišav je pogosto uporabljenih ogromno kemikalij, med njimi tudi takšnih, ki spadajo med potencialne endokrine motilce in ki lahko tako povečajo nevarnost za raka dojk.

Dobro preučite koristi in tveganja nadomestne hormonske terapije

Simptomi, ki se pojavljajo med prehodom v menopavzo, so nemalokrat zelo neprijetni. Za to obdobje so med drugim značilne težave z vročinskimi oblivi in nočnim znojenjem, naglim povečevanjem telesne teže, nihanjem razpoloženja ter suho kožo in nožnico. Če razmišljate o blažitvi opisanih težav z nadomestno hormonsko terapijo, je smiselno, da daste pred tem priložnost naravnim možnostim. Za blaženje neprijetnih simptomov, značilnih za prehod v menopavzo, so lahko koristne rastline, kot so črna detelja, grozdnata svetilka, navadna konopljika, maca in kitajska angelika. Če uporaba pripravkov iz tovrstnih rastlin ni prinesla želenih rezultatov, ste se raje odločili za nadomestno hormonsko terapijo, a poskušajte s pomočjo zdravnika najti najmanjši še učinkovit odmerek. Tudi nadomestna hormonska terapija lahko namreč poveča tveganje za raka dojk, zato je pomembno, da se ob posameznih primerih natančno preučijo potencialna tveganja in koristi.

- Oglas -

Ne pozabite na redno pregledovanje dojk

Skrb za zdravje dojk pa seveda vključuje tudi redne samopreglede. Priporočljivo je, da si vsaj enkrat mesečno vzamete čas za natančen pregled svojih dojk. Najbolje je, da dojke pregledujete neposredno po menstruaciji, saj so takrat praviloma najmanj občutljive in otekle. Če ste že zakorakali v menopavzo, pa naj pregledovanje dojk vedno poteka na isti dan v mesecu.

.

NAJNOVEJŠE