0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAšvaganda: 7 koristi izjemno cenjene »ajurvedske rastline«

Ašvaganda: 7 koristi izjemno cenjene »ajurvedske rastline«

MORDA VAS ZANIMA

Ašvaganda (Withania somnifera), znana tudi kot indijski ginseng/ženšen, velja za eno od najpomembnejših rastlin v ajurvedskem zdravilstvu. Gre za manjši grm z rumenimi cvetovi, ki uspeva predvsem na območju Indije oziroma jugovzhodne Azije. Iz korenin in listov tega grma se nato izdelajo rastlinski izvlečki, ki se uporabljajo za izdelavo različnih oblik prehranskih dopolnil. Ašvaganda je med drugim na voljo v obliki kapsul in v obliki prahu oziroma praška, ki ga lahko dodate različnim napitkom.

- Oglas -

Preverite, pri čem vse vam lahko pomaga uporaba ašvagande …

1. Naravna pomoč pri spopadanju s stresom

Ašvaganda je znana kot adaptogen, kar pomeni, da gre za dodatek, ki je posebno koristen v nadpovprečno stresnih obdobjih. Uporaba ašvagande poskrbi za precej manj intenziven telesni odziv na stres, saj lahko uravnava kortizol, beljakovine Hsp70, beljakovino JNK-1 in druge snovi, od katerih je odvisen stresni odziv. Ašvaganda pa lahko obenem uravnava procese na osi hipotalamus–hipofiza–nadledvična žleza.

2. Boljši spanec

Zaradi pozitivnega vpliva na živčni sistem je lahko ašvaganda zelo koristna tudi za osebe, ki jih muči nespečnost. Zaradi pomirjajočega učinka lahko ašvaganda pripomore k temu, da zvečer lažje zaspite in da se zjutraj zbujate bolj naspani, zbrani in pripravljene na izzive, ki jih prinaša nov dan.

- Oglas -

3. Več moči in boljša vzdržljivost

Ašvaganda je zelo priljubljena tudi med športniki. Gre namreč za dodatek, ki prispeva k povečanju moči. Poleg tega pa lahko ašvaganda pripomore k povečanju maksimalne aerobne kapacitete (VO2 max). Maksimalna aerobna kapaciteta prinaša podatek o največji količini kisika, ki jo lahko organizem porabi v eni minuti. Na podlagi tega podatka se lahko nato oceni zmogljivost pljuč, pa tudi srca. Visok VO2 max ni pomemben samo za profesionalne športnike, ampak za vse. Tveganje za prezgodnjo smrt je namreč nadpovprečno visoko pri osebah, katerih VO2 max je zelo nizek. Po drugi strani pa je bila odkrita korelacija med visokim VO2 max ter zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

4. Boljše razpoloženje

Koncentriran izvleček ašvagande lahko omili depresivne občutke. To sicer ne pomeni, da je ašvaganda zdravilo, ki lahko odpravi potrebo po uporabi antidepresivov in/ali terapiji. Če so prisotni simptomi klinične depresije, je potreben posvet s strokovnjakom. Toda če se spopadate samo z občasno žalostjo in brezvoljnostjo, je lahko ašvaganda koristen dodatek za ublažitev tovrstnih težav.

5. Uravnavanje krvnega sladkorja

Obstaja tudi nekaj raziskav, katerih izsledki nakazujejo, da je lahko ašvaganda koristna za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2. Uporaba ašvagande naj bi namreč pomagala pri uravnavanju krvnega sladkorja. Za to je med drugim zaslužna snov, imenovana vithaferin A, ki lahko spodbudi celično absorpcijo glukoze, kar poskrbi za zmanjšanje količine glukoze v krvi.

6. Zaščita kognitivnih funkcij

Zaradi bogastva antioksidantov, med katere spada tudi že omenjeni vithaferin A, je ašvaganda odličen dodatek za podporo kognitivnih funkcij. Pripomore lahko k boljšemu spominu in k temu, da ste bolj zbrani. Vpliva pa lahko tudi na reakcijski čas, hitrost predelave novih informacij itn. Možgani se tako običajno zelo razveselijo dodatkov, ki vsebujejo ašvagando, vendar pa je treba pri tem upoštevati, da gre pri znanstvenih dokazih, ki potrjujejo pozitiven vpliv ašvagande na kognitivne funkcije, večinoma za dokaze, ki izvirajo iz zgodnjih raziskav učinkov ašvagande.

- Oglas -

7. Ublažitev vnetij

Vithaferin A lahko blokira poti, ki so ključne pri vnetnem odzivu, in vnetne proteine. Tako gre za snov, ki lahko pomaga ublažiti kronična vnetja v telesu, s čimer se zmanjša tveganje za rakava obolenja in druge bolezni, ki so povezane s kroničnimi vnetji.

.

NAJNOVEJŠE