0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHormonsko zdravje: 5 nasvetov za doseganje hormonskega ravnovesja

Hormonsko zdravje: 5 nasvetov za doseganje hormonskega ravnovesja

MORDA VAS ZANIMA

Hormoni so izjemno pomembni tako za vaše telesno kot za duševno zdravje. Gre za snovi, ki sodelujejo v najrazličnejših procesih. Med drugim lahko vplivajo na vaš metabolizem, reproduktivno zdravje in razpoloženje. Žal pa sodobni življenjski stil zelo negativno vpliva tudi na hormonsko zdravje. Tako se številni ljudje spopadajo s težavami, ki so tesno povezane s hormonskim neravnovesjem. Z upoštevanjem osnovnih nasvetov za doseganje hormonskega ravnovesja se lahko znebite najrazličnejših težav, ki jih najverjetneje niti ne povezujete s hormoni.

- Oglas -

1. Zaužijte dovolj beljakovin, zdravih maščob in vlaknin

Z beljakovinsko bogatimi živili telesu zagotovimo esencialne aminokisline, ki so nujne za sintezo t. i. peptidnih hormonov. Gre za hormone, ki med drugim vplivajo na rast, metabolizem, stres, apetit in reproduktivno zdravje. Povečanje vnosa beljakovin lahko na primer pomaga pri obvladovanju apetita. S tem namreč spodbudite izločanje peptidnih hormonov, ki pripomorejo k občutki sitosti. Prehrana, bogata z beljakovinami, pa lahko obenem zavre izločanje grelina – hormona, ki je znan tudi kot »hormon lakote«.

Zelo pozitiven vpliv na hormone ima lahko tudi povečanje vnosa vlaknin, ki pripomorejo k povečanju občutljivosti celic na inzulin, obenem pa k intenzivnejšemu izločanju hormonov, ki poskrbijo za občutek sitosti. Posebno blagodejen učinek imajo topne vlaknine. Koristne bakterije v našem črevesju namreč poskrbijo za fermentacijo topnih vlaknin, pri čemer nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki spodbujajo izločanje peptida YY in peptida GLP-1 – dveh hormonov, od katerih je močno odvisen občutek sitosti.

Pozabiti pa ne smete niti na zdrave maščobe, ki so prav tako izredno pomembne tako za preprečevanje inzulinske rezistence kot za lažje obvladovanje apetita. Zelo dobra izbira so viri kratkoverižnih trigliceridov, saj gre za zelo posebno vrsto maščob, pri kateri je verjetnost za shranjevanje v obliki maščobnih zalog precej manjša kot pri drugih tipih maščobe. Izjemno koristne pa so tudi omega-3-maščobne kisline, ki lahko med drugim zmanjšajo nevarnost za kronične vrednosti kortizola.

- Oglas -

2. Bodite telesno aktivni

Telesna aktivnost povečuje občutljivost hormonskih receptorjev, kar olajša prenos pomembnih signalov. Redno gibanje je obenem zelo pomembno za preprečevanje inzulinske rezistence in s tem za zmanjševanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Poleg tega pa vadba spodbuja izločanje hormonov, ki so pomembni za ohranjanje mišične mase in katerih količina se s staranjem praviloma zmanjšuje (testosteron, IGF-1, DHEA itn.).

3. Zaščitite svoj črevesni mikrobiom

Bakterije, ki sestavljajo črevesni mikrobiom, proizvajajo različne metabolite, ki lahko na hormonsko zdravje vplivajo pozitivno ali negativno. Kot omenjeno, lahko bakterije spodbudijo nastajanje kratkoverižnih maščobnih kislin, ki prek vpliva na hormone olajšajo hujšanje. Pomembno je, da skrbite za to, da škodljive bakterije ne prevladajo nad koristnimi. Pri tem vam lahko pomagajo fermentirana živila in kakovostni probiotični dodatki.

4. Izogibajte se sladkorju v različnih oblikah

Za optimizacijo hormonskega zdravja je zelo pomembno tudi zmanjšanje vnosa sladkorja. Pri tem upoštevajte, da se je smiselno izogibati tudi sladilom, ki vsebujejo fruktozo, sadnim sokovom in energijskim napitkom. Čezmeren vnos sladkorja povečuje nevarnost za inzulinsko rezistenco, pa tudi za neuravnovešen črevesni mikrobiom, ki lahko nato vpliva na hormonsko zdravje. Poleg tega lahko fruktoza zavre izločanje leptina – hormona, ki je zelo pomemben za občutek sitosti.

5. Poskrbite za dovolj spanja

Urejena prehrana in redno gibanje sta izjemno pomembna, vendar z njima ne morete nevtralizirati zelo izrazitih negativnih vplivov pomanjkanja spanja. Če ne spite dovolj, zančne vaše telo sproščati čezmerne količine kortizola. Pomanjkanje spanja obenem zavira izločanje rastnega hormona, poleg tega pa lahko spodbudi izločanje grelina (hormona lakote) in upočasni izločanje leptina (hormona sitosti). Kronična nenaspanost je tako pogosto povezana s čezmerno telesno težo.

.

NAJNOVEJŠE