Vnetju žolčnika strokovno pravimo holecistitis, prepoznamo pa ga po otečenem žolčniku, ki postane občutljiv na pritisk. Vnetje žolčnika je lahko akutno, nenadno in ga spremlja ostra bolečina. Lahko pa gre za kronično vnetje s ponavljajočimi se, nekoliko blažjimi napadi bolečine. Bolezen pogosto prizadene ženske v starosti nad 50 let.
Simptomi vnetja žolčnika
Vnetje žolčnika najlažje prepoznamo po hudi bolečini v zgornjem delu trebuha, navadno na desni strani, tik pod prsnim košem. Lahko imamo povišano telesno temperaturo, ki jo spremlja drgetanje, smo utrujeni in nimamo teka, pojavijo se boleči trebušni krči. Pri vnetju žolčnika lahko pride tudi do zapletov, in sicer do predrtja žolčnika in vnetja potrebušnice, zato moramo ob sumu na vnetje takoj poiskati zdravniško pomoč.

Kaj povzroči vnetje žolčnika?
Vnetje žolčnika najpogosteje povzročijo žolčni kamni, ki zamašijo žolčevod, po katerem žolč iz žolčnika odteka v dvanajstnik. Žolč tako ostane v žolčniku in draži njegove stene.
Lahko so nam v pomoč zdravilne rastline
Seveda nam lahko kot dopolnilo zdravniški pomoči pri zdravljenju vnetega žolčnika pomaga tudi narava. Predvsem rastline, ki vsebujejo grenčine, saj te spodbujajo prebavne sokove ter podpirajo delovanje jeter in žolčnika: smilj, regrat, repik, tavžentroža, sivka, rožmarin, kurkuma, črna kumina, črna meta, kamilica, poprova meta, rman, plod pegastega badlja, krvavi mlečnik, potrošnik, čemaž, česen, kolmež, žajbelj, majaron, origano, pelin.
Med rastline, ki blagodejno delujejo na žolčnik, prištevamo še kordabenedikto, liste artičoke in encijan. Teh ne dodajamo k hrani, ampak si iz njih pripravimo čaje. Ker imajo zelo intenzivno grenkobo, jih pripravimo tako, da jih prelijemo s hladno vodo in jih pustimo stati čez noč. Najboljšo rešitev pa predstavljajo alkoholni izvlečki, ki jih pripravimo iz teh rastlin. Pazimo tudi na prehrano, ki naj vsebuje čim manj slabih maščob. Med napadi vnetja počivajmo, bolje sede kot leže.
Česen
Delovanje žolčnika dobro podpira česen, saj posega v metabolizem presnove maščob v telesu in tako zmanjša možnost tvorbe žolčnih kamnov. Podobno delovanje pripisujemo tudi čemažu.
Rožmarin
Rožmarin zelo močno deluje na izločanje žolča. Pri težavah z žolčnikom si lahko pripravimo alkoholni izvleček iz mladih rožmarinovih vejic, in sicer v razmerju 1 : 1 (torej za 100 g rožmarina100 ml 45-odstotnega alkohola). Uživamo 10 kapljic te tinkture z malo količino vode, dva- do trikrat krat dnevno. Če pa hočemo užiti rožmarin s prehrano, potem moramo zaužiti štiri do šest gramov začimbe dnevno. Rožmarin lahko dodamo kuhanim jedem, si pripravimo čaj ali pa si naredimo zeliščno sol z rožmarinom in jo dodajamo jedem.
Meta
Meta deluje tako, da pospešuje pretok žolča, deluje spazmolitično, torej deluje na gladke mišice in tako omili hudo bolečino. Sivka pospešuje izločanje žolča. Tudi pri glavobolu zelo pomaga čaj iz sivke, mete, baldrijana, vrbove skorje in oslada. Med vsemi rastlinami je zelo učinkovit smilj, ki ga zaradi njegove rumene barve cvetov imenujemo tudi rumeno zlato. S smiljem si lahko lajšamo notranje težave, kot so vnet žolčnik, težave s trebušno slinavko, in težave prebavnega trakta – bruhanje, napenjanje, driska, zaprtost, vnetje želodčne in črevesne sluznice.
Znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi. Čaj si pripravimo tako, da čajno žličko smilja prelijemo z vročo vodo, pokrijemo in pustimo stati 20 minut. Čajno zmes nato precedimo in čaj še topel spijemo. Uživamo ga dva- do trikrat dnevno po dve skodelici. Lahko pa uživamo tudi alkoholni izvleček, vendar vedno v primernih količinah in v določenem časovnem razmiku.

Kumina
Kumina je začimba, ki spodbuja delovanje želodca in žolčnega mehurja. Zelo pomirjevalno deluje na črevo, blaži krče in odganja črevesne vetrove. Eterično olje v plodovih kumine vpliva na črevesne bakterije, in sicer zavira rast bakterij, ki povzročijo nepravilen razkroj hranil in nastanek toksinov v črevesju. Kuminovo olje sprošča mišice črevesja in tako blaži boleče krče v črevesju. Zaradi svojih zdravilnih učinkovin pri vnetju žolčnika je prav tako zelo pomemben regrat. Vsi deli rastline vsebujejo mlečni sok, ki ima grenak okus.
Regrat
Regrat vsebuje ogromno vitaminov: A, B, C, in rudnin. V njem je do pet odstotkov kalija, železo, silicij, magnezij, mangan, zato je primeren za ljudi s pomanjkanjem enega izmed naštetih mineralov.
V zelišču in korenini so še flavonski glikozidi, kavna kislina in številni triterpeni. V rumenih cvetovih je več obarvanih karotenoidov, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema, ohranjajo vid in delujejo antioksidativno. V korenini pa so fenolne spojine, različni steroli, fruktoza in inulin, slednji pa ima pomembno vlogo v debelem črevesju, saj predstavlja hrano črevesnim bakterijam (probiotično delovanje).
Dobro je vedeti, da imajo regratove korenine največjo vsebnost inulina (tudi do 40 %) prav jeseni, zato jih je priporočljivo nabirati v tem času. Prav zaradi teh vsebnosti regrat zelo široko deluje na naš organizem in posledično na naše zdravje. Tako lahko pomlajuje in razstruplja naše telo. Predvsem krepi jetra in pomaga pri njihovih najrazličnejših težavah, kot so vnetje jeter, ciroza, hepatitis. Ugodno vpliva na žolč, znižuje holesterol, pomaga pri raztapljanju žolčnih kamnov, ter na trebušno slinavko, saj znižuje raven sladkorja v krvi, torej je njegova uporaba idealna za sladkorne bolnike.

Čajna mešanica za vnetje žolčnika
Naslednja mešanica zelišč pomirjujoče deluje na prebavni trakt in poživljajoče na žleze:
- strt plod kumine 30 g
- baldrijanove korenine 30 g
- korenine sladkega korena 20 g
- listi poprove mete 15 g
- kamilični cvetovi 15 g
Iz dveh čajnih žlic mešanice pripravimo poparek in ga pijemo 2–3-krat na dan.

Regratov med
Potrebujemo: 200 g regratovih cvetov, 1 l vode, 1 kg sladkorja, sok ene limone, ½ vaniljeve palčke.
Priprava: regratove cvetove damo v posodo in jih prelijemo z vodo. To zmes pustimo zavreti in jo nato pokrijemo. Po 30 minutah tekočino precedimo in umešamo sladkor, dodamo limonov sok in vaniljo. Zmes segrevamo do zgoščevanja, to je približno 15–20 minut, in še vročo vlijemo v segrete kozarce ter dobro zapremo.

Tinktura iz čemaža
Čemaževe liste dobro operemo in narežemo v kozarce s širokim grlom, toliko da jih je 1/3
(gosto stisnjenih listov), prelijemo s 60-% alkoholom in pustimo stati 3 tedne. Vmes večkrat pretresemo. Tinkturo pri povišanem krvnem tlaku uživamo 2–3-krat na dan po kapljicah (10 kapljic) z malo vode.

Domače kapre – vloženi regratovi popki v kisu
Potrebujemo: 2 pesti regratovih popkov, ½ žličke soli, 4 dcl jabolčnega kisa.
Regratove popke posujemo s soljo in pustimo stati vsaj 3 ure. Nato jih damo v zavreti kis (2 dcl) in jih na hitro prevremo. Nato jih ocedimo in damo v kozarec z navojem. Preostali kis ponovno zavremo in še z vročim prelijemo popke v kozarcu in kozarec zapremo. Tako vložene regratove popke pustimo na hladnem in temnem prostoru nekaj dni.