0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineUmirjeni in sproščeni z zdravilnimi zelišči

Umirjeni in sproščeni z zdravilnimi zelišči

MORDA VAS ZANIMA

Naš ritem življenja postaja vedno hitrejši – ljudje hočemo vedno več in hitreje. Hočemo se izkazati za vsako ceno, posledično pa na račun tega nemalokrat trpi tisto, kar je zares nekaj vredno – naše zdravje. Vsakodnevno soočanje s številnimi delovnimi nalogami, družinskimi obveznostmi in nenehni dražljaji iz okolja predstavljajo veliko duševno obremenitev.

- Oglas -

Pomembno je, da tudi v tem hitrem in včasih kar malo kaotičnem ritmu življenja znamo najti pravo ravnovesje med napetostjo in sproščenostjo. Poleg različnih tehnik sproščanja (na primer avtogeni trening, različne dihalne tehnike) nam pri blaženju napetosti lahko pomagajo tudi številna zelišča.

Čaji za pomirjanje in vračanje notranjega ravnovesja

Živčno napetost lahko ublažijo številne zdravilne rastline – pomagajo nam, da se sprostimo, vendar se pri tem ne utrudimo, ampak še naprej ostanemo zbrani, tako da smo lahko uspešno kos vsem delovnim nalogam in drugim življenjskim izzivom.

Pomirjevalni čaj

- Oglas -

Korenine baldrijana

Korenine baldrijana lahko pomagajo pri vseh oblikah živčne vzdraženosti. Pozitivno vplivajo tudi na naš spanec – tako lažje zaspimo in se tudi naspimo. Ljudje, ki so močno napeti, lahko baldrijanov čaj pijejo tudi čez dan, ne da bi bili zaradi tega utrujeni. Eno do dve žlički korena že zjutraj prelijemo s kropom in nato pustimo stati 10 ur. Zvečer si privoščimo skodelico pogretega čaja.

Hladen preliv pa pripravimo tako, da eno do dve žlički prelijemo z vodo in pustimo stati od 10 do 12 ur. Pred spanjem napitek nekoliko pogrejemo in pijemo po požirkih.

Pozor: Nekateri ljudje, ki zvečer pijejo čaj iz baldrijanovih korenin, zjutraj nekoliko težje vstajajo. 

Čaj iz jabolčnih olupkov

Gre za zelo blag čaj, ki pomirja, hkrati pa tudi poživlja. Lahko ga pripravimo tudi tako, da neolupljeno jabolko razrežemo na drobne kose, ga prelijemo s kropom in pustimo stati eno uro. Koščke jabolka pojemo, sok pa popijemo. Napitek lahko osladimo z žličko medu.

- Oglas -

Ginseng in oves

Tako ginseng kot oves pomirjata in krepita naše živce. 

Hmelj

Hmelj deluje pomirjajoče zaradi grenke smole iz žlez njegovih storžkov. Še posebno dobro uspava in blago stimulira želodec. Vsebuje snovi, sorodne estrogenu, zato duši čezmerno vzdraženost organizma. Napitek za pomiritev si pripravimo tako, da dve čajni žlički hmeljevih storžkov prelijemo s skodelico kropa: pred spanjem popijemo eno skodelico.

Pozor: Hmelja ne smemo trajno uporabljati.

Hmeljeve storžke lahko damo v laneno vrečko, to pa v vzglavnik. Hmelj nima ravno prijetnega vonja, zato lahko dodamo še nekaj cvetov sivke, ki ravno tako delujejo pomirjujoče.

Listi melise

Listi melise pomagajo ponovno vzpostaviti notranje ravnovesje, poleg tega pa tudi blažijo krče in lajšajo napenjanje. Melisa nam pomaga do boljšega spanca, ugodno pa deluje tudi na razdražen želodec. Čaj iz melise pripravimo tako, da dve čajni žlički posušenih listov prelijemo s skodelico kropa. Pustimo stati 15 minut, nato pa precedimo. Skodelico melisinega čaja si privoščimo od dvakrat do trikrat na dan.

Listi rožmarina

Listi rožmarina spodbujajo krvni obtok ter krepijo živce in pomirjajo. Čajno žličko rožmarina prelijemo s skodelico kropa – vsak dan si lahko privoščimo dve skodelici čaja.

Cvetovi sivke

Cvetovi sivke nas pomirijo, hkrati pa tudi krepijo živce ter pospešujejo prebavo. Sivkin čaj si pripravimo tako, da eno do dve čajni žlički cvetov prelijemo z vrelo vodo.

Šentjanževka

Zdravilne lastnosti šentjanževke so poznali že stari Grki. Šentjanževka krepi živčevje, blaži strah in nemir, sprošča, uporabljamo pa jo tudi pri blažjih oblikah depresije.

Cvetovi vrtnice

Cvetovi vrtnice pomagajo pri pomirjanju sluznice želodca in črevesa, prav tako pa krepijo tudi srce in čistijo kri. Čaj si pripravimo tako, da čajno žličko cvetov prelijemo s skodelico kropa, pustimo stati od 5 do 10 minut, nato pa precedimo. Vsak dan si privoščimo od eno do dve skodelici.

.

NAJNOVEJŠE