Zdravje & prehranaKlorela – zakladnica klorofila za razstrupljanje in prebavo

Klorela – zakladnica klorofila za razstrupljanje in prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Klorela je enocelična vodna alga, ki je v grobem sestavljena iz jedra in velike količine takoj razpoložljivega klorofila – snovi, ki je ključnega pomena za zdravje. Klorela je polnovredno živilo, bogato z vitamini, minerali, aminokislinami, esencialnimi maščobnimi kislinami, polisaharidi in mnogimi drugimi koristnimi snovmi. Podpira delovanje možganov in jeter, izboljšuje prebavo in izločanje, pomaga pri regeneraciji, razstrupljanju telesa, varuje pred sevanjem, blaži vnetja, podpira zdrav način izgubljanja telesne teže in pospešuje procese zdravljenja nasploh.

- Oglas -

Tako znanstveni kot tudi zanesljivi ljudski viri potrjujejo, da je klorela učinkovita pri zaviranju simptomov mnogih oblik raka, diabetesa, nizkega krvnega sladkorja, artritisa, AIDS-a, kandide, vnetja trebušne slinavke, ciroze jeter, hepatitisa, razjed na prebavilih, virusnih in bakterijskih okužb, slabokrvnosti in multiple skleroze.

Klorela je dobila ime po ogromni količini klorofila. Vsebuje namreč več klorofila na gram kot katerakoli druga rastlina. Klorofil je ena izmed najboljših snovi za pomlajevanje krvi, čiščenje črevesja in drugih izločal, na primer jeter. Zelene mikroalge so najboljši vir klorofila v rastlinskem svetu in med vsemi zelenimi algami, ki so jih preučili doslej, klorela vsebuje največ čistega, naravnega klorofila – od 3 do 5 odstotkov.

Klorela je prava zakladnica klorofila

Klorela je ime dobila po ogromni količini klorofila, saj ga na gram vsebuje več kot katerakoli druga rastlina. Klorofil skrbi za pomlajevanje krvi ter čisti črevesje in druga izločala. Zelene mikroalge so najboljši vir klorofila v rastlinskem svetu in vsemi zelenimi algami, ki so jih preučili, prav klorela vsebuje največ čistega, naravnega klorofila.

S klorelo lahko pripravite tudi slastne smutije.

Razstrupljanje telesa in podpora jetrom

Klorela velja za prvovrstno sredstvo za razstrupljanje. Iz ledvic lahko izloča alkohol in/ali iz tkiv izloča težke kovine, nekatere pesticide, herbicide in poliklorobifenile (PCB). Na Japonskem je priljubljena predvsem zaradi sposobnosti izločanja ali nevtralizacije strupenih snovi, ki se v telesu nalagajo zaradi onesnaženega okolja in hrane.

- Oglas -

Organizacija za podaljševanje življenja Life Extension Foundation navaja mnogo pozitivnih ugotovitev, izpeljanih iz japonskih raziskav, izvedenih po jedrski katastrofi leta 1945 (Hirošima in Nagasaki). V poročilu skupščine japonskega farmacevtskega združenja o zgodnjih raziskavah na živalih (1973) so zapisali, da je klorela (8 g dnevno) vplivala na trikrat hitrejše izločanje kadmija z blatom in sedemkrat hitrejše izločanje z urinom. Neka druga skupina japonskih strokovnjakov je pokazala, da pomaga tudi pri razstrupljanju telesa, onesnaženega z uranom in svincem.

Mnogi raziskovalni projekti v ZDA in Evropi kažejo, da lahko klorela telesu pomaga pri razgradnji ogljikovodikov in kovinskih strupov, zlasti živega srebra (ki je pogosto prisoten v telesu ljudi s srebrnimi »amalgamskimi« zobnimi plombami), kadmija, arzena, svinca, DDT in PCB.

Klorofil podpira tudi optimalno delovanje in čiščenje jeter, ki so med vsemi organi najintenzivneje udeležena pri vsakodnevnem razstrupljanju telesa. Neka japonska raziskava je pokazala, da 4‒6 gramov klorele, zaužite pred pitjem alkohola, v 96 odstotkih prepreči posledice prekomernega uživanja alkohola (t. i. mačka), tudi kadar je noč res zelo naporna. Klorela posrka tudi toksine iz črevesja in blaži kronično zaprtje ter občutek napetosti. Blagodejno namreč vpliva na črevesno bakterijsko floro.

Odstranjevanje težkih kovin in drugih strupenih snovi iz krvi in telesa v povprečju traja od 3 do 6 mesecev, vendar je to močno odvisno tudi od odmerka.

Krepitev odpornosti za mladostno telo

Izvlečki klorele v japonski znanstveni skupnosti veljajo za modifikatorje bioloških odzivov. Raziskave so pokazale, da klorela ključno prispeva k boljšemu zdravju ljudi z oslabljenim imunskim sistemom zaradi dolge kronične bolezni ali zdravljenja s kemoterapijo. Raziskave kažejo, da klorela pospešuje obnovo celic imunskega sistema in sodeluje pri obnovi populacije zrelih belih krvnih celic. Trenutno ta razvoj razumemo tako, da bele krvničke izhajajo iz kostnega mozga, kjer se nahajajo v obliki matičnih celic. Nato se množijo in ustvarjajo »kolonije«, kjer se število celic množi, posamezne celice pa se razvijejo v celice imunskega sistema. Ugotovili so, da klorela pospešuje proces zorenja celic v kolonijah in obnavlja populacijo zrelih belih krvničk.

Oblika klorele, ki je na trg prišla pred kratkim, vsebuje znaten delež modrega pigmenta fikocianina, ki telesu pomaga pri proizvodnji večje količine matičnih celic. Superživila s fikocianinom v kombinaciji s superzelišči (gobe reiši, maitake ali čaga) pa občutno izboljšajo imunski odziv.

Podgane, ki so jih kemoterapevtsko zdravili z zdravilom ciklofosamid, so pokazale okrepljeno odpornost proti bakteriji E. coli, ko so prejele izvleček klorele, ki je pospešila obnovo populacije belih krvničk in okrepila odzivno sposobnost ter sposobnost akumulacije belih krvničk na mestu okužbe.

Klorela je bogata z encimi ter vitamini in minerali

Encimi v kloreli

- Oglas -

Vsebuje encime, kot sta klorofilaza in pepsin – dva pomembna prebavna encima. Encimi v telesu opravljajo vrsto pomembnih nalog, zlasti prebavnih. Hladno sušena ali pasterizirana klorela lahko vsebuje manj koristnih encimov kot sveža.

Za več »koristnih« bakterij

Klorela povzroča štirikrat hitrejše razmnoževanje bakterij laktobacili v želodcu. Če jo uživamo s hrano, pomaga pri prebavi in – kar je še bolj pomembno – pri absorpciji hranilnih snovi.

Visoka vsebnost beljakovin

S 60 odstotki prebavljivih beljakovin je klorela eden izmed najboljših beljakovinskih virov na Zemlji. Daleč namreč prekaša izdelke živalskega izvora (npr. govedino, perutnino in ribe), ki vsebujejo od 28 do 30 odstotkov beljakovin.

Vitamini in minerali ter esencialne maščobne kisline

Klorela je polnovredno živilo – vsebuje vitamine C, E, vse B vitamine (vključno z B12, ki je lahko koristen za presnovo ali pač ne), aminokisline, folno kislino, beta-karoten, lizin in jod. Izjemno bogata je tudi z železom in kalcijem. Ena jedilna žlica klorele vsebuje 320 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa železa in 120 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa kalcija.

Klorela vsebuje večjo količino maščobnih kislin kot spirulina ali divje modrozelene alge. Približno 20 odstotkov teh maščobnih kislin predstavlja omega-3-alfa-linolna kislina, ki ima izjemne očiščevalne sposobnosti. Morda je to eden izmed razlogov za učinkovitost klorele pri zniževanju holesterola in preprečevanju arterioskleroze.

Rastni faktor klorele in RNK

Klorela ima še eno osupljivo lastnost, ki se imenuje rastni faktor (angl. Chlorella Growth Factor ali CGF). Vsakih 24 ur se namreč lahko štirikrat poveča, kar pomeni, da raste hitreje kot katera koli druga rastlina na svetu. Ko vstopi v človeško telo, neverjetno poveča hitrost zdravljenja in obnove tkiv, pomnoži število laktobacilov (koristnih bakterij) v črevesju, okrepi imunski sistem in odpravi škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Pomaga tudi pri obnovi poškodovanih živčnih tkiv v telesu in je odlično sredstvo za zdravljenje degenerativnih motenj v možganih in živčevju. Uporabljajo jo še kot pomoč pri zdravljenju bolnikov z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo.

Ugotovili so, da klorela izboljšuje imunske funkcije pri ljudeh, ki se zdravijo s kemoterapijo in/ali obsevanjem. Pospešuje aktivnost makrofagov, aktivira T- in B-celice ter deluje proti tumorjem. Klorelan, snov v kloreli, pa spodbuja tudi proizvodnjo interferona.

Nekoč je veljalo prepričanje, da so najboljši prehranski viri RNK, ki vpliva na dolgo življenjsko dobo, sardine. Do tega zaključka so ljudje prišli, ko so najstarejšega živečega Američana pri 135 letih povprašali o njegovi prehrani. Odvrnil je, da se prehranjuje s sardinami iz konzerve in krekerji. Uživanje hrane z veliko RNK/DNK je odlično izhodišče za obnovo in proizvodnjo človeške DNK/RNK. Prav razpad RNK in DNK v celicah naj bi bil glavni dejavnik staranja in nastanka degenerativnih bolezni.

Raziskava, ki so jo izvedli na Japonskem, je pokazala, da je najbogatejši prehranski vir RNK Chlorella pyrenoidosa, ki vsebuje dvajsetkrat več RNK kot sardine (sardine 0,59 %, klorela: 10 %). Izjemno dobra vira RNK in DNK sta tudi cvetni prah in matični mleček.

Kako uživati klorelo?

Nežno pospešuje zdravo prebavo in krepi zdravje celotnega prebavnega traku. Prevelik odmerek je skoraj nemogoče zaužiti, vendar pa jo je vseeno priporočljivo v prehrano uvesti počasi, da se telo prilagodi na njene močne regenerativne učinke – predvsem na prebavo in črevesje.

Primeren dnevni odmerek za vzdrževanje zdravja je 3 grame. Znatnih sprememb s tolikšnim odmerkom sicer ne boste zaznali, vendar pa bo vaše telo dobilo hranilne snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje (npr. aminokisline (beljakovine), pomembne minerale, vitamine, ogljikove hidrate in encime).

Kdor klorelo uživa za izločanje živega srebra iz telesa, naj dnevno zaužije 5 do 7 gramov. Ta odmerek že zadostuje za opazne spremembe, ko gre za prebavo, energijo in zdravje nasploh. Ena čajna žlička prahu tehta približno 5 gramov.

Nekateri ljudje so preobčutljivi na klorelo. Vzrok za to lahko pripišemo pomanjkanju celuloze. Če sodite med tiste posameznike, ki so intolerantni, lahko uporabite druge vrste mikroalg (npr. spirulino, modrozelene alge AFA ali morski fitoplankton), lahko pa klorelo uživate skupaj z encimskimi prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo celulozo za pomoč pri prebavi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×