Ključni poudarki:
- Prebavne težave lahko vplivajo na celotno zdravje, od imunskega sistema do razpoloženja.
- Pogosta napihnjenost, vetrovi in zgaga so pogosto povezani z neustrezno prehrano in življenjskim slogom.
- Naravna pomoč vključuje ingver, komarček, poprovo meto, probiotike, aloe vero in prehranske encime.
- Zaprtje pogosto rešimo z več vlakninami, tekočine, magnezijem in telesno aktivnostjo.
Prebavne težave vam lahko zagrenijo življenje. Poleg neposrednih, akutnih simptomov, ki močno ovirajo vsakodnevne aktivnosti, so možni tudi dolgoročni zapleti. Prebavni sistem je namreč povezan z najrazličnejšimi vidiki našega zdravja. Dogajanje v prebavnem traktu lahko tako med drugim vpliva na imunski sistem, hormone in na duševno zdravje. Seveda pa lahko težave, povezane s prebavili, privedejo tudi do slabše absorpcije hranil.
Posledično je možno pomanjkanje esencialnih hranilnih snovi, ki lahko ogrozi vaše zdravje. Vse to pomeni, da prebavne težave zahtevajo takojšnje ukrepanje. Tudi če gre za blažjo, občasno obliko, simptomov ne bi smeli ignorirati, saj lahko hitro prerastejo v precej resnejše težave.
Napihnjenost
Napihnjenost velja za eno od najpogostejših oblik prebavnih težav. Tudi če ste sicer vitki, je lahko zaradi napihnjenosti vaš trebuh podoben trebuhu nosečnice, ki je tik pred porodom. Poleg tega pa se lahko pojavijo tudi bolečine oziroma neprijeten občutek teže. Napihnjenost je pogosto posledica kombinacije različnih dejavnikov oziroma nezdravih navad.
Tovrstne težave se na primer pogosto pojavljajo pri osebah, ki uživajo veliko (enostavnih) ogljikovih hidratov. Za napihnjenost je lahko krivo tudi to, da si za obroke ne vzamete dovolj časa. Pomembno je, da vsak grižljaj dobro prežvečite in da jeste sede, v miru, kar je nekaj, na kar zaradi nenehne naglice pogosto pozabimo. Pri napihnjenosti lahko obenem pomagajo prebavni encimi v obliki prehranskega dopolnila. Običajno pa je koristno tudi kakovostno dopolnilo s probiotičnimi kulturami.
Če se spopadate z napihnjenostjo, bodite pozorni tudi na delež vlaknin v svoji prehrani. Čeprav so vlaknine seveda zelo zdrave in nepogrešljiv del prehrane, morate paziti, da z njimi ne pretiravate – posebej če ste pred tem jedli zelo malo vlaknin. Delež vlaknin povečujte postopoma, saj bo tveganje za napihnjenost tako bistveno manjše. Napihnjenost je še posebej pogosta po uživanju živil, kot so križnice, jabolka, hruške, čebula in česen.
Če sumite, da bi bila lahko za vaše težave kriva specifična živila, jih za krajši čas izločite iz prehrane, nato pa jih začnite vključevati zelo počasi, eno po eno. Opazujte tudi odziv svoje prebave na gluten. Obenem pa je smiselno upoštevati, da je napihnjenost pogosto povezana z mlečnimi izdelki. Če vas zanima predvsem naravna pomoč za lažje spopadanje z napihnjenostjo, so še posebej priporočljivi pripravki iz ingverja in navadnega komarčka. Pomagate pa si lahko tudi z aktivnim ogljem.

Lena prebava/tiščanje v želodcu
»Lena prebava« je krovni izraz, ki lahko vključuje pestro paleto različnih simptomov. Osebe, katerih prebava ni med najhitrejšimi, imajo lahko po zaužitju majhne količine hrane občutek, da so povsem polne. V trebuhu občutijo neprijetno tiščanje, pridružijo pa se lahko tudi vetrovi. Poleg tega je lena prebava velikokrat povezana s čezmernih spahovanjem.
Za ljudi s tovrstnimi simptomi je še posebej pomembna enakomerna razporeditev obrokov. Izogibajte se večjim obrokom in si raje privoščite več manjših, pri čemer se poskušajte držati ustaljenega urnika. Prednost dajte lažji, čim manj procesirani hrani. Obenem pa poskrbite, da boste vsak dan pojedli vsaj en topel obrok. Hrano dobro prežvečite. Izogibajte se zelo tesnim oblačilom in intenzivnejši telesni aktivnosti neposredno po obroku. Za osebe z leno prebavo so lahko zelo koristne kapsule in drugi dodatki z izvlečki poprove mete. Priporoča pa se tudi pitje rmanovega čaja in žvečenje koromačevih semen po obroku.
Prepustno črevesje
O prepustnem črevesju govorimo, ko lahko bakterije, delci hrane in strupenih snovi prosto prehajajo skozi črevesne stene in dosežejo kri. Posledica tega je intenziven imunski odziv in s tem povezana vnetja. »Na površini« se prepustno črevesje pogosto kaže v obliki neprijetnih občutkov v trebuhu in stalne utrujenosti. Ljudem s tovrstnimi težavami se priporoča uporaba prehranskih encimov ter dodajanje cinka, vitamina D, L-glutamina in omega-3-maščobnih kislin. Zelo blagodejen vpliv pa ima običajno tudi sok aloe vere, ki lahko med drugim pomaga pri obnovi sluznice.
Pogosti vetrovi
Občasni vetrovi so popolnoma običajen pojav, toda če se z vetrovi spopadate zelo pogosto, je to znak, da je vaš prebavni sistem v težavah. Pogosti vetrovi so običajno povezani z zastajanjem hrane v prebavnem traktu. Tako se začne fermentacija, stranski učinek pa so prav vetrovi. Seveda pa je najprej smiselno preveriti, ali so morda kriva specifična živila, ki sprožijo preobčutljivostno reakcijo, npr. oreščki, jajca ali mlečni izdelki.
Pri težavah z vetrovi so običajno zelo koristni pripravki s poprovo meto, ki ima pomirjajoč vpliv. Priporočljivo je tudi dodajanje prebavnih encimov, saj se bo hrana tako lažje prebavila, posledično pa bo nevarnost za fermentacijo precej manjša. Pomagajo lahko tudi probiotiki, ingver in pripravki iz svišča. Pomembno pa je tudi to, da zagotovite ustrezno podporo svojim jetrom, npr. s pripravki na osnovi artičok ali regratovih korenin. To bo namreč pripomoglo k učinkovitejšemu izločanju prebavnih encimov in k uspešnejši razgradnji zaužite hrane.
Sindrom razdražljivega črevesja
Za sindrom razdražljivega črevesja so značilni simptomi, kot so bolečine v trebuhu, nepredvidljiv urnik odvajanja blata, čezmerni vetrovi, napihnjenost in zgaga. Gre torej za kombinacijo različnih prebavnih težav.
Običajno gre za težave, ki zahtevajo redno zdravniško obravnavo in ki so prisotne vse življenje. Toda z določenimi ukrepi lahko vendarle močno ublažite neprijetne simptome. Med te ukrepe spadajo tudi naravne metode, npr. uporaba pripravkov iz svišča in ingverja, ki spodbujajo izločanje snovi za učinkovitejšo prebavo beljakovin. Koristna sta tudi komarček in kardamom, predvsem kot pomoč pri trebušnih krčih.
Pozabiti pa ne smete niti na kumino, ki se lahko pohvali z izjemno pomirjajočim vplivom na črevesje. Poleg vsega naštetega je izjemno pomembno izogibanje stresu. Akutne faze pri sindromu razdražljivega črevesja so namreč pogosto tesno povezane z zelo stresnimi obdobji.

Zaprtje
Najpogostejši vzrok za neredno odvajanje blata je pomanjkanje vlaknin v prehrani, predvsem t. i. topnih vlaknin, ki se vežejo z vodo. Pogosta posledica nezadostnega vnosa vlaknin pa je tudi zelo trdo blato, zato se lahko med odvajanjem pojavljajo neprijetne bolečine. Blažje težave z zaprtjem lahko običajno odpravimo ali vsaj močno omilimo prav s povečevanjem deleža vlaknin v prehrani.
Priporočljivo je torej povečati vnos sadja in zelenjave, polnovrednih žit in stročnic. Zelo koristna so lahko tudi semena, še posebej lanena semena in semena čije. Za še posebej izrazit pozitiven učinek pa bo poskrbelo redno uživanje indijskega trpotca, ki velja za enega najboljših virov vlaknin.
Obenem pazite, da boste popili dovolj tekočine in da boste telesno aktivni. Ljudem, ki jih muči zaprtje, lahko koristi tudi povečan vnos magnezija, ki učinkuje kot blago naravno odvajalo. Pomagate si lahko s prehranskimi dopolnili ali s pogostejšim uživanjem zelenolistne zelenjave in drugih živil, ki vsebujejo večjo količino magnezija.
Zgaga
Neprijeten pekoč občutek za prsnico, na katerega se nanašamo z izrazom zgaga, je izjemno pogosta težava. Običajno gre za posledico neustreznih navad, npr. poznih večerij in uživanja zelo mastne hrane. Če imate težave z zgago, se izogibajte (težjim) obrokom v poznih večernih urah. Prav tako je odsvetovano pitje med samim obrokom. Osebe, ki se spopadajo s pogostim zatekanjem želodčne kisline v požiralnik, bi morale biti pozorne tudi na živila, kot so paradižnik, pikantna hrana in čokolada.
Uživanje teh živil namreč pogosto poslabša težave. Za ublažitev težav z zgago je lahko koristno pitje kamiličnega čaja po posameznem obroku. Pozitiven vpliv ima tudi uporaba tinkture iz tavžentrože, podobno pa velja za pripravke, ki vsebujejo učinkovine, pridobljene iz delov rdečega bresta.
Poseben izziv za osebe, ki se pogosto spopadajo z zgago, je sezona piknikov. Glavna težava je seveda povečan vnos maščob, predvsem zaradi velike količine mesa. Na srečo je na voljo vedno več okusnih rastlinskih alternativ, primernih tudi za piknike. Praviloma gre za izdelke, ki vsebujejo manj maščob kot meso, posledično pa vam lahko prihranijo precej težav z zgago. Pri tem pa morate upoštevati, da pikniki niso problematični samo zaradi mesa. Zelo negativen vpliv imajo lahko denimo tudi omake za žar – in celo kečap.
Gre za dodatke, ki pogosto vsebujejo precej kislih snovi, ki lahko neposredno razdražijo požiralnik, obenem pa prispevajo k dvigovanju želodčne kisline. Izogibajte se tudi gaziranim sladkim pijačam in večjim količinam alkohola. Pametno je, da poskušate tudi med piknikom popiti čim več vode, dobra izbira pa je tudi doma pripravljen ledeni čaj brez sladkorja. Hkrati vam priporočamo, da ste čim bolj aktivni. Praznjenje želodca bo tako potekalo hitreje, posledično pa se bo zmanjšala nevarnost za zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Če se pogosto spopadate s precej hudimi težavami z zgago, pa je morda smiselno, da že pred piknikom vzamete antacid, ki bo pomagal zmanjšati kislost želodčnega soka.