0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNad spomladansko utrujenost z zelišči in eteričnimi olji

Nad spomladansko utrujenost z zelišči in eteričnimi olji

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se pomlad in s tem tudi nič kaj prijetna spomladanska utrujenost. Da bi spomladanske dni preživeli polni energije, z veliko pozitivne volje do življenja, mirni in brez bolečin, smo za nekaj kar najbolj koristnih nasvetov in receptov povprašali zeliščarko Špelo Pogelšek in strokovnjakinjo za eterična olja Anjo Vrhovec.

- Oglas -

Po zimskih mesecih, hladnemu vremenu ter krajših dnevih se kaj hitro zgodi, da začnemo čutiti posledice bogate zimske prehrane ter pomanjkanja gibanja. V našem telesu se nakopičijo nepotrebne in škodljive snovi, zato smo v spomladanskih mesecih velikokrat brez energije, brez prave motivacije in utrujeni.

Špela Pogelšek z zeliščne kmetije Gorska roža poudari, da se v spomladanskih mesecih pri ljudeh velikokrat pojavijo tudi napihnjenost, glavoboli in bolečine v sklepih. »Ti znaki nas želijo opozoriti, da naše telo potrebuje dobro očiščenje od znotraj. Pri težavah s spomladansko utrujenostjo je znano, da moramo očistiti telo, okrepiti jetra in imunski sistem. S težavami je povezano tudi črevesje.

Že Hipokrat je zapisal, da vse bolezni izvirajo iz črevesja. Zato jaz priporočam uporabo zelišč, ki čistijo telo, krepijo jetra, pomagajo do boljše prebave in zdravega črevesja ter krepijo imunski sistem,« pove Špela Pogelšek. Če bomo torej očistili in okrepili jetra, bomo okrepili imunski sistem in s tem lažje premagali spomladansko utrujenost.

- Oglas -
Špela Pogelšek
Špela Pogelšek

Z regratom okrepimo imunski sistem

Uporabo korenine regrata največkrat srečamo pri želodčnih in presnovnih težavah, raznih vnetjih in težavah s kožo. Z njimi okrepimo tudi imunski sistem, saj vsebujejo zelo veliko vitamina A in kalija. Bogate so z železom, magnezijem, folno kislino in kalcijem. So odličen vir inulina, tiamina in riboflavina. Vsebujejo še vitamina K in B6 ter vitamin C. »Grenčina v regratu ima diuretične lastnosti, čisti kri, pomaga pri zastajanju vode v telesu in pospešuje raztapljanje žolčnih in ledvičnih kamnov. Zniževala naj bi tudi raven sladkorja v krvi.

Določene študije kažejo, da delujejo tudi proti nastanku nekaterih vrst raka, izboljšujejo prebavo in čistijo celotno telo, predvsem jetra. Z uživanjem regratovih napitkov ni dobro pretiravati. Če ste zaužili prevelik dnevni odmerek, vas bo opozorilo kar telo samo, saj boste ob čezmerni uporabi občutili bolečine v trebuhu. Uporaba regrata v zdravilne namene ni zaželena pri nosečnicah in doječih materah zaradi potencialnih neželenih vplivov na hormonski sistem. Regrat tudi ni primeren za ljudi z občutljivim želodcem, odsvetujemo pa ga tudi pri težavah z zaporo črevesja,« poudari Špela Pogelšek.

Regratova korenina

Čaj iz regratovih korenin

Čaj iz regratovih korenin pospešuje potenje in izločanje seča. Krepi in poživlja telo ter vrača moč. Krepi imunski sistem. V pomoč nam bo tudi pri težavah z nečisto kožo, aknami in izpuščajih. Ker vsebujejo veliko inulina, nam bo pomagal še pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma.

Postopek priprave: 1 čajno žličko posušenih in zdrobljenih korenin prelijemo s 150–200 ml hladne vode. Segrejemo do vretja. Na hitro prevremo (1–2 minuti) in odstavimo. Pokrijemo in počakamo 10–15 minut, nato precedimo. Pijemo do 3 skodelice čaja na dan, ki ga vsakič pripravimo svežega.

- Oglas -

Regrat je uporaben tudi pri pripravi jedi.

Regrat v zeliščni soli

Sestavine (za približno 300 g domače suhe mešanice začimb potrebujemo):

  • 250 g korenja
  • 200 g zelene
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • 100 g regratove korenine
  • 125 g čebule
  • 1 manjši por
  • 2 papriki različne barve
  • 2 paradižnika
  • 5 strokov česna
  • šopek luštreka
  • šopek peteršilja
  • šopek drobnjaka
  • šopek dobre misli ali origana
  • 100 g mlete tradicionalne piranske soli (ali katere druge, le da bo kakovostna)

Postopek priprave: Vso zelenjavo, korenine in zelišča dobro posušimo in zmeljemo. Nato zmešamo s soljo, shranimo v kozarčke in uporabljamo za pripravo jedi.

Oves odpravi izčrpanost

Oves je eno izmed najboljših hranil, še posebej za tiste, ki so izčrpani in pod stresom. »Največ zdravilnih snovi vsebuje še zeleni oves v času cvetenja, ko vsebuje mlečni sok. Takrat oves nabiramo in sušimo za čaj. Lahko ga uporabimo tudi za pripravo kopeli, saj nam pomaga pri pospeševanju prekrvavitve v telesu ter ugodno vpliva na kožo in blaži ekceme. Pomaga tudi pri ledvičnih in jetrnih boleznih. Razstruplja črevesje, bistri duha in obnavlja organizem. Čaj je odličen pri duševni in telesni izčrpanosti. Priporoča se pri obolenjih ledvic in mehurja ter revmatičnih težavah.« Odličen je za zniževanje holesterola in krvnega tlaka, krepi moč in zdravje srca, povrhu vsega še pospešuje duševno zmogljivost in telesno odpornost. Je bogat vir hranil, vsebuje vse vitamine iz skupine B in vitamin D.

»Za zeleni oves ni znanih stranskih učinkov, zato je primeren za vse, tudi za nosečnice in doječe matere. Le ljudem, ki imajo kronične težave z ledvicami, pred uporabo pripravkov iz zelenega ovsa priporočam posvet z zdravnikom,« svetuje Špela Pogelšek.

Ovseni čaj

1–2 žlički posušenega zelenega ovsa prelijmo z 200 ml vrele vode in počakamo deset do petnajst minut. »Takšen čaj pijemo 3-krat na dan, lahko ga sladimo z medom. Otroci, starejši od 3 let, lahko jemljejo polovični odmerek za odrasle.«

Veliki oman čisti jetra in poskrbi za črevesje

Veliki oman se največkrat uporablja za zdravljenje pljučnih bolezni, kot so astma, bronhitis, oslovski kašelj in tuberkuloza ter vzdrževanje ravnovesja bakterij v črevesju. Vsebuje veliko inulina, naravnega prebiotika in zato v črevesju ustvarja ugodne pogoje za rast koristnih bakterij, uravnava prebavo in posledično krepi imunski sistem. Pomaga tudi pri mišičnih krčih, čisti jetra in zmanjšuje nevarnost za razvoj raka na prsih. Povrhu vsega deluje še protiglivično, protiparazitno in antibakterijsko. »Uporaba pripravkov iz korenine velikega omana ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere.

Veliki oman

Je pa rastlina varna za uporabo pri otrocih, starejših od 3 let, in odraslih osebah. Odsvetuje se tudi uporaba pri vročem, suhem in razdraženem kašlju. Rastlini se morajo izogibati ljudje, ki so alergični na ambrozijo ali katero drugo rastlino iz družine nebinovk. Veliki oman lahko vpliva tudi na krvni tlak. Če vam ta večkrat niha ali jemljete zdravila za uravnavanje krvnega pritiska, se pred uporabo obvezno posvetujte z zdravnikom. Podobno svetujem tudi sladkornim bolnikom. Sicer pa za vse kronične bolnike velja, da se pred dopolnitvijo zdravljenja z zeliščnimi terapijami zmeraj posvetujejo z zdravnikom.«

Omanov čaj iz posušene korenine

Čaj pospešuje presnovo, odpravlja slabost v želodcu, črevesna vnetja in drisko. Pomaga pri sladkorni bolezni in težavah s slabokrvnostjo, saj čisti in obnavlja kri.

Priprava: 1/2 čajne žličke drobno narezane sveže ali posušene korenine prelijemo s skodelico vroče vode. Pustimo 10 minut, precedimo in popijemo. Na dan je priporočljivo popiti 2 do 3 skodelice nesladkanega čaja. Če nam je okus pregrenak, lahko čaju dodamo malo medu.

Kopriva

Poznamo več vrst kopriv. »Najbolj priporočljivo je nabirati veliko koprivo (ki zraste do 1,5 m), saj vsebuje več koristnih sestavin za telo. Nabiramo mlade rastline, spomladi ali jeseni. Vsebujejo še posebej veliko kalcija, lahko 5-krat več kot mleko. Z njimi pa bomo zaužili zlasti tudi veliko železa, acetilholina, metanojske (mravljinčna) kisline, histamina, vitaminov, klorofila, encimov in snovi, ki znižujejo količino krvnega sladkorja.«

Kopriva v prehrani

Koprive lahko uporabljamo sveže ali jih posušimo oziroma zamrznemo za kasnejšo uporabo. Dodamo jih lahko v solate, smutije, juhe, prikuhe, namaze, pripravimo zelenjavne zavitke ali jih skuhamo podobno kot špinačo. Kadar koprive kuhamo, bodimo pozorni na vodo, v kateri smo jih skuhali Ker je ta polna rudninskih snovi, jo je priporočljivo popiti.

Koprive odganjajo utrujenost

Kadar se počutite utrujeno, bo sok iz kopriv prava rešitev. »Sok iz svežih kopriv si pripravimo tako, da dve pesti svežih kopriv prelijemo s stotimi mililitri vode in dobro zmešamo v mešalniku. Štirikrat na dan si med jedjo privoščimo eno jedilno žlico odcejenega soka in tako preženemo utrujenost,« svetuje Špela Pogelšek.

Koprive očistijo organizem

Koprive lahko izboljšajo črevesno floro. Če jih uživamo, bomo poskrbeli za hitrejše izločanje vode in blata iz telesa. Najpogosteje se v ta namen uživa čaj iz kopriv.

Pegasti badelj
Pegasti badelj

Pegasti badelj je rešitelj jeter

Za izdelavo zdravilnih pripravkov se uporablja plod oziroma semena rastline. Vonj sveže zmletih semen je zelo podoben vonju kakava. »Semena nabiramo proti koncu poletja. Pegasti badelj zelo ugodno vpliva na jetra, ki so glavni razstrupljevalec in izločevalec toksinov v našem telesu. Hkrati jetra ščiti pred vdorom toksinov. Deluje tudi kot antioksidant, ščiti celice pred prostimi radikali in tako dodatno varuje jetrne celice pred poškodbami ter obolenji. Ker pospešuje sintezo beljakovin v jetrnih celicah, pripomore tudi k obnovi poškodovanih celic. S tem ugodno vpliva na razstrupljanje jeter. Uživanje pegastega badlja je priporočljivo pri cirozi jeter, kot pomoč pri zdravljenju hepatitisa, prebavnih motnjah oziroma težavah z izločanjem žolča.«

Z maceratom ali tinkturo do največjega učinka

Pegasti badelj lahko uporabljamo kot čaj (samo plodove badlja), macerat (mleta semena namočena v olju) in alkoholni izvleček (tinktura). »Ker je silimarin v semenih, kot glavna učinkovina pegastega badlja, zelo slabo topen v vodi, ga s pitjem čaja ne moremo zaužiti. Čajni napitek iz plodu je uporaben le za lajšanje blagih prebavnih motenj. Zato ga je priporočljivo uživati v obliki macerata ali tinkture. Pegasti badelj je ena izmed najbolj varnih zdravilnih rastlin, saj tudi pri veliki prekoračitvi odmerka ni neželenih učinkov, pojavi se lahko le blag odvajalni učinek ali napenjanje. Kljub vsemu nosečnicam in doječim materam pred uporabo svetujemo posvet z zdravnikom.«

Ne pozabimo na vitamin C

Na splošno bomo spomladansko utrujenost omilili z dodatkom vitamina C. Zato čajem dodamo šipek, ki je naravni vir tega vitamina. Ta namreč poveča absorpcijo drugih vitaminov in mineralov v telo, kar je v spomladanskem času še posebej pomembno.

Anja Vrhovec
Anja Vrhovec

Z eteričnimi olji do boljšega počutja

Ko spomladi začutimo prve znake utrujenosti, si lahko na naraven način pomagamo tudi z eteričnimi olji. Anja Vrhovec, ustanoviteljica Eterike, nam je zaupala, katera eterična olja so v boju s spomladansko utrujenostjo najučinkovitejša in kako jih vpeljemo v svoj vsakdan. Nanje vsako pomlad prisega tudi sama. Kot pravi, jo pred spomladansko utrujenostjo rešijo poživljajoča eterična olja in njen zvesti difuzor. Za premagovanje utrujenosti zato vsekakor priporoča tri izbrana eterična olja.

Evkaliptus

Njegov vonj prebuja, zbistri misli, poživi, hladi, spodbuja zbranost in odpravlja utrujenost. Ima zelo pozitiven vpliv na psihično in fizično počutje ter izjemno protimikrobno delovanje.  Dobro očisti sinuse, pomaga pri prehladih ter drugih težavah z dihali in glavoboli.

Limona

S svežino nam da energijo, izboljša počutje in poveča zbranost. Če imamo težave z migrenami in pogoste glavobole, poskusimo z oljem limone.

Poprova meta

Meta nas bo osvežila, spodbudila bo zbranost in izboljšala naš spomin. Lajša alergije, povezane z dihali, ki so pogoste v spomladanskem času.

Najboljši učinek z difuzorjem ali izparilnikom

Difuzor je velikokrat prva izbira, ko govorimo o uporabi eteričnih olj. Aromaterapija je tako najučinkovitejša, saj ohranja visoko kakovost eteričnih olj. Z uporabo difuzorja bomo učinke eteričnih olj najbolje izkoristili. Pomembno je, da uporabljamo 100-odstotna naravna eterična olja visoke kakovosti, saj ta učinkujejo najbolje. Uporabimo lahko tudi izparilnik ali pa si pripravimo aromaterapevtski roll-on. Kopel z eteričnimi olji ali masažna sta prav tako odlični rešitvi, ki vas bosta poleg prijetnega vonja še dodatno sprostili. Iz eteričnih olj si lahko zelo hitro pripravimo tudi učinkovito osvežilno pršilo za prostor.

 Recept za pripravo pršila za osvežitev prostora

»V 50-ml stekleničko s pršilko damo 10 ml alkohola, 10 ml eteričnega olja in 30 ml vode. Pred uporabo dobro pretresemo in osvežimo prostor. Jaz bi priporočala, da za svež vonj izberete limono in poprovo meto,« svetuje Anja Vrhovec.

Uporabljajmo jih po pameti

»Eterična olja moramo vedno uporabljati z glavo, saj so zelo koncentrirana in posledično zelo močna. Med ranljive skupine lahko spadajo majhni otroci. Pri eteričnih oljih, ki vsebujejo velik delež 1,8-cineola ali mentola, lahko pri majhnih otrocih sprožijo upočasnitev dihanja, če jih nanašamo v bližino nosu, zato previdnost ni nikoli odveč. Tudi nosečnice naj ne pretiravajo z uporabo eteričnih olj in se pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom. Nekatera eterična olja so lahko strupena tudi za naše domače živali, zato se pred uporabo olja, če vaš ljubljenček biva z vami v notranjih prostorih, posvetujte z veterinarjem.«

Za konec je Anja Vrtovec z nami delila še nekaj zanimivosti v zvezi z izbranimi eteričnimi olji:

  • Ste vedeli, da lahko s tem, da razpršimo eterično olje limone po zraku v pisarni, zmanjšamo število napak pri delu za računalnikom za več kot 50 odstotkov?
  • Ena kapljica eteričnega olja poprove mete vsebuje toliko poprove mete, da bi si iz nje lahko skuhali 28 skodelic čaja.
  • Na eterično olje poprove mete se je dobro spomniti tudi, kadar nas boli kakšen zob. Takrat potrebujemo le eno kapljico eteričnega olja, ki jo nanesemo na vatirano palčko, in z njo pomažemo po bolečem zobu.

NAJNOVEJŠE